Μία βελανιδιά στη Βουλγαρία που ζει εδώ και πέντε αιώνες, θα εκπροσωπήσει την πατρίδα της στον διαγωνισμό “Ευρωπαϊκό δέντρο της χρονιάς”.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2020, με την ανακοίνωση του νικητή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τι μετέδωσε η βουλγαρική ραδιοφωνία;

“Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του δέντρου που θα εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία υπό την ονομασία “Ένα δέντρο με ρίζες”, είχε ως κυρίαρχο στοιχείο την ανάδειξη δέντρων που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και τους ενώνουν”.

Τέτοια είναι τα συνολικά 24 δέντρα που εγκρίθηκαν για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, από τον οποίο ανεδείχθη νικήτρια η βελανιδιά, από το χωριό Νόβο Σέλο κοντά στο Βέλικο Τάρνοβο. Η βελανιδιά, σε σύνολο 3.000 ψήφων, έλαβε 1.073, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του διαγωνισμού.

Ο δήμαρχος του Νόβο Σέλο, Χρίστο Χρίστοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη και ευχαρίστησε όσους υποστήριξαν την υποψηφιότητα της βελανιδιάς.

“Παρακολουθούμε αυτόν τον διαγωνισμό για αρκετά χρόνια και θέλαμε να συμμετάσχουμε” δήλωσε ο κ. Χρίστοφ, προσθέτοντας ότι η βελανιδιά έχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία.

“Πριν από πολύ καιρό το χωριό μας είχε χτιστεί αρχικά περίπου 2-3 χιλιόμετρα μακριά από τη θέση που βρίσκεται σήμερα, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο που συνέδεε το Σβίστοφ (στον Δούναβη) με την Κωνσταντινούπολη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές οι κάτοικοι του χωριού να πέσουν θύματα απατεώνων. Τότε μία θαρραλέα γυναίκα αποφάσισε να χτίσει το σπίτι της στο δάσος που είναι γεμάτο βελανιδιές. Την ακολούθησαν και άλλοι. Η βελανιδιά αυτή ήταν κατά κάποιο τρόπο το κέντρο του νέου χωριού” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η βελανιδιά είχε ξεχωριστή θέση, αφού, γύρω απ’ αυτήν στήθηκαν γιορτινά τραπέζια, στα οποία νέοι και ηλικιωμένοι έμαθαν όχι μόνο την ιστορία του χωριού που έχει ριζώσει γύρω από τη βελανιδιά, αλλά κράτησαν στις καρδιές τους την ιστορία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε ακόμη: Στην Κοπεγχάγη φυτεύουν δημόσια οπωροφόρα δέντρα με δωρεάν φρούτα για όλους

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα