Τι είναι ο κορονοϊός που έχει μπει στις ζωές μας για να τις αναστατώσει

Ο κορονοϊός, με το όνομα COVID-19, τον οποίο μέχρι πριν λίγο καιρό ονομάζαμε 2019-nCoV, είναι ένας καινούριος τύπος κορονοϊού. Προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2019 στο Wuhan της Κίνας.

Ειδικές πληροφορίες για τον κορονοϊό COVID-19

Ο κορονοϊός covid-19 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό γίνεται μέσω των μικροσταγονιδίων – όταν κάποιος που φέρει τον ιό – ΠΡΟΣΟΧΗ είναι δυνατόν κάποιος να φέρει τον ιό και να μην παρουσιάζει κανένα απολύτων σύμπτωμα – βήχει ή φτερνίζεται κι εσύ το αναπνεύσεις. Συνήθως αυτό γίνεται όταν βρίσκεσαι κοντά στο άτομο, σε απόσταση 1 μέτρου. Είναι δυνατόν να κολλήσεις τον COVID-19 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που προηγουμένως το έχει αγγίξει κάποιος που φέρει τον ιό, αν μετά αγγίξεις το στόμα σου, τη μύτη ή τα μάτια σου. Αυτός ωστόσο δεν είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού.

Ο κορονοϊός COVID-19 μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, των οποίων τα συμπτώματα κυμαίνονται από σοβαρά μέχρι θανατηφόρα. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από τη 2η μέχρι και την 14η ημέρα αφού κάποιος έρθει σε επαφή με τον ιό.

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟΝ ΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πυρετό
 • Βήχα
 • Δύσπνοια

Όσοι προσβάλλονται είναι πάρα πολύ πιθανό να εμφανίσουν πνευμονία και στα δύο πνευμόνια.

Υπάρχει διαγνωστικό τεστ για τον COVID-19. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για τον COVID-19. Η ιατρική βοήθεια δύναται να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Τι είναι οι κορονοϊοί

Οι κορονοϊοί είναι μια ομάδα κοινών ιών. Πήραν το όνομά τους από τις προεξοχές που φέρουν στην επιφάνεια των κυττάρων τους και οι οποίες μοιάζουν με κορώνες. Υπάρχουν κορονοϊοί που προσβάλλουν μόνο ζώα, αλλά υπάρχουν τύποι που προσβάλλουν και ανθρώπους. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσβληθούμε σε κάποια στιγμή της ζωής μας από κάποιον τύπο ανθρώπινου κορονοϊού.

Οι κορονοϊοί συνήθως προκαλούν ήπιες έως μέτριες μολύνσεις του άνω αναπνευστικού, όπως και το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, όπως η πνευμονία και η βρογχίτιδα.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι ανθρώπινων κορονοϊών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο τύπος που εμφανίστηκε το 2019, ο COVID-19 καθώς και το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο SARS και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής MERS.

Πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός

Οι ανθρώπινοι κορονοϊοί συνήθως μεταδίδονται από έναν ασθενή σε άλλους από:

 • Τον αέρα όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται
 • Από τη στενή προσωπική επαφή, όταν αγγίζουμε ή δίνουμε χειραψία
 • Αγγίζοντας ένα αντικείμενο ή μια επιφάνεια την οποία προηγουμένως άγγιξε κάποιος που έφερε τον ιό, όταν μετά αγγίξουμε με τα χέρια μας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια πριν πλύνουμε τα χέρια μας
 • Σπάνια από τα κόπρανα

Ποιες ομάδες πληθυσμού είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τον κορονοϊό

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τον κορονοϊό, αλλά τα μικρά παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθούν. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι εποχές έξαρσης των ιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο του κορονοϊού και από το πόσο σοβαρή είναι η μόλυνση. Αν έχεις μια ήπια έως μέτρια λοίμωξη του άνω αναπνευστικού, όπως στο κοινό κρυολόγημα, τα συμπτώματά σου μπορεί να περιλαμβάνουν

 • Καταρροή
 • Πονοκέφαλο
 • Βήχα
 • Πονόλαιμο
 • Πυρετό
 • Κόπωση

Μερικοί κορονοϊοί, όπως ο COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα. Η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε βρογχίτιδα και πνευμονία, με συμπτώματα όπως:

Πυρετό, που στην περίπτωση της πνευμονίας είναι υψηλός

Βήχα με φλέγματα

Δύσπνοια

Πόνο στο στήθος και σφίξιμο όταν αναπνέεις και βήχεις

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα είναι κοινά σε ανθρώπους με ασθένειες στην καρδιά ή τα πνευμόνια, σε ανθρώπους με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, στα νεογνά, στα βρέφη και στους ηλικιωμένους.

Πώς γίνεται η διάγνωση των κορονοϊών

Για να διαγνωστείς με κορονοϊό το ιατρικό προσωπικό:

 • Θα λάβει ένα ιστορικό σου, κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζεις
 • Θα σε εξετάσει
 • Θα σου κάνει εξέταση αίματος
 • Ίσως να ακολουθήσουν εργαστηριακές εξετάσεις πτυέλου, ενός δείγματος από το λαιμό ή και άλλων δειγμάτων από το αναπνευστικό σου σύστημα

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τη μόλυνση από τον κορονοϊό. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά γίνονται καλά. Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα ανακουφίζονται

 • Λαμβάνοντας παυσίπονα για τον πόνο, τον πυρετό και τον βήχα. Απαγορεύεται η ασπιρίνη στα παιδιά και τα σιρόπια για τον βήχα σε παιδιά κάτω των 4 ετών.
 • Τα ζεστά ντουζ και η υγρασία στην ατμόσφαιρα του χώρου όπου αναρρώνει ο ασθενής, βοηθούν στον πονόλαιμο και το βήχα.
 • Με ξεκούραση
 • Πίνοντας υγρά

Αν ανησυχείς για τα συμπτώματά σου, επικοινώνησε με τον γιατρό σου.

Μπορούμε να προστατευτούμε από τους κορονοϊούς;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο για την προστασία από τους κορονοϊούς. Ωστόσο μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο να κολλήσεις ή να διαδόσεις τον ιό με τους εξής τρόπους:

 1. Πλένε τα χέρια σου συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δε διαθέτεις νερό και σαπούνι, χρησιμοποίησε ένα αποστειρωτικό υγρό με αλκοόλη σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.
 2. Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου, τη μύτη σου, ή το στόμα σου πριν πλύνεις καλά τα χέρια σου.
 3. Μην έρχεσαι σε επαφή με αρρώστους.
 4. Καθάριζε καλά και απολύμανε τις επιφάνειες που αγγίζεις συχνά.
 5. Να καλύπτεις το στόμα σου όταν βήχεις και όταν φτερνίζεσαι με ένα χαρτομάντιλο. Το χαρτομάντιλο είναι σημαντικό να το πετάς μετά από κάθε χρήση κι έπειτα να πλένεις τα χέρια σου.
 6. Να μένεις σπίτι όταν δεν αισθάνεσαι καλά.

Δυστυχώς απ’ ότι διαφαίνεται τον επόμενο καιρό θα ασχοληθούμε αρκετά με τον κορονοϊό και θα σας μεταφέρουμε έγκυρα και χωρίς δόση υπερβολής όλα τα νέα και τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η ορθή γραφή του COVID-19 στα ελληνικά είναι κορωνοϊός, καθώς η ονομασία προέρχεται από τη λέξη κορώνα που γράφεται με ωμέγα, ωστόσο επειδή επικράτησε στα δημοσιεύματα η γραφή με το όμικρον, ακολουθήσαμε την πιο κοινή γραφή. Με βαριά καρδιά ομολογώ ??

Διάβασε ακόμα: Ποιος είναι ο παγκολίνος και για ποιο λόγο ευθύνεται για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα