Μνημόνιο συνεργασίας με ισχύ από τις 23 Φεβρουαρίου 2020 και διάρκεια οχτώ ετών, υπέγραψαν 24 ερευνητικοί φορείς και πανεπιστήμια από 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να δημιουργηθεί ένας ερευνητικός οδικός χάρτης για έναν γεωργικό τομέα χωρίς φυτοφάρμακα.

Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ περιλαμβάνονται επίσης φορείς και πανεπιστήμια όπως το Aarhus από τη Δανία, το INRAE από τη Γαλλία , το Teagasc από την Ιρλανδία, το SLU από τη Σουηδία και το ZALF από τη Γερμανία. Η «Ευρωπαϊκή Ερευνητική Συμμαχία», όπως ορίζεται από το μνημόνιο, έχει στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος αγροδιατροφής στην ΕΕ χωρίς χημικά φυτοφάρμακα.

Τι αναφέρει το σχετικό κείμενο

 «Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, οι συνεργάτες θα εργαστούν από κοινού και με άλλους σχετικούς φορείς για την ανάπτυξη καινοτομίας και έρευνας εναρμονισμένης με τις προτεραιότητες της «Ευρωπαϊκή Πράσινης Συμφωνίας» για τη διαμόρφωση ενός φιλοπεριβαλλοντικού, βιώσιμου, δίκαιου, διαφανούς και ανταγωνιστικού αγροδιατροφικού τομέα».

Σχετικά με τους στόχους της συμμαχίας:

«Στην αιχμή των γεωπονικών, τεχνολογικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικοοικονομικών και νομικών επιστημών, θα εγκαθιδρύσουμε και θα προωθήσουμε την προτεραιότητα των αναγκών έρευνας και ανταλλαγής γνώσης από τη βασική στην εφαρμοσμένη έρευνα. Αυτή η ερευνητική ατζέντα θα εξυπηρετήσει ως βάση για να διευκολύνει τις συζητήσεις εντός της ΕΕ και της παγκόσμιας γεωργικής κοινότητας, για να θέσει τις βάσεις για απτή και με σημαντικό αντίκτυπο καινοτομία και έρευνα στην εν λόγω θεματική».

Τέλος, όπως σημειώνεται, οι συμμετέχοντες θα προωθήσουν διακρατικές συνεργασίες και θα διαμορφώσουν ερευνητικές προτάσεις προγραμμάτων προς τους αρμόδιους φορείς διαμόρφωσης πολιτικής.

Πηγή: ypaithros.gr

Διάβασε ακόμη: Τα μυρμήγκια προστατεύουν τα φυτά από ασθένειες: Ανακάλυψη για βιολογικά φυτοφάρμακα

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα