Για διακοπές στην Ελλάδα προετοιμάζονται Βαλκάνιοι, Ισραηλινοί και Κύπριοι σύμφωνα με τα Γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού.

Αυτή τη στιγμή, ξενοδόχοι προετοιμάζουν τις επιχειρήσεις τους για την υποδοχή τουριστών και άλλοι έχουν ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, με αυστηρά πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης, θερμομετρήσεις, την τήρηση αποστάσεων και διαχωριστικά από πλεξιγκλάς. Ήδη γίνονται οι πρώτες κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Αθήνας, που πάντα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, ωστόσο είναι ακόμη άγνωστο το αν και πότε θα ανοίξουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Αττική.

«Όσο γρηγορότερα περάσουμε στο άνοιγμα της οικονομίας και όσο γρηγορότερα διαφημίσουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την τουριστική της περίοδο τόσο μικρότερο θα είναι το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας στην οικονομία μας» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης .

Ποιες χώρες περιμένουν το άνοιγμα των συνόρων

Την ίδια ώρα, σε αναμονή για το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση των αεροπορικών συνδέσεων προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα βρίσκονται Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Ισραηλινοί και Κύπριοι σύμφωνα με το κλίμα που μετέφεραν οι εκπρόσωποι του ΕΟΤ στις χώρες αυτές.

Παρόλο που η κίνηση αναμένεται να είναι μειωμένη, τα στοιχεία που παρουσίασαν οι διευθυντές των γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού στο πλαίσιο webinar που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το Thessaloniki Convention Bureau, δείχνουν ότι η πρόθεση μεγάλης μερίδας των προαναφερθέντων χωρών επιθυμεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα, καθώς θεωρείται μια χώρα που διαχειρίστηκε με ασφάλεια την κρίση που προέκυψε με την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ήδη η χώρα μας είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να προχωρήσει και σε διμερείς συμφωνίες σύμφωνα με τον Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δημητριάδη, με χώρες που χειρίστηκαν εξίσου καλά το θέμα της υγειονομικής κρίσης που προέκυψε.

Η Ελλάδα κινείται με ασφάλεια

«Περιμένουμε να ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να είναι τόσο υγειονομικά αποτελεσματικά, όσο και εφαρμόσιμα», τόνισε ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα θα ανοίξει σταδιακά και όχι “τυφλά” αλλά θα κινηθεί με ασφάλεια, σε συνεργασία με χώρες που έχουν καλά αποτελέσματα. Ο ίδιος τόνισε ότι ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις για συμφωνίες με Ισραήλ, Κύπρο, Βαλκάνια και Αυστρία.

Αναφορικά με τα Βαλκάνια, από Σερβία, η τουριστική κίνηση προς Ελλάδα αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 70% σε σχέση με πέρσι, όπως είπε η Σοφία Λαζαρίδου προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης, Οργάνωσης και Προβολής του ΕΟΤ.

Σε ό,τι αφορά τις ακυρώσεις, αγγίζουν περίπου το 10% και έγιναν από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή ανθρώπους που μειώθηκε το εισόδημά τους ή πήραν υποχρεωτική άδεια λόγω της πανδημίας. Οι τουρίστες που έρχονται από Σερβία στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τα τελευταία χρόνια, με την πλειονότητα εξ αυτών να κατευθύνεται στην Χαλκιδική και την Πιερία.

Για τις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, κάθε μια από τις οποίες φέρνει περίπου 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019) μίλησε ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ουκρανίας Γιώργος Σταφυλάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι περίπου το 70% των Ρουμάνων βρίσκονται σε αναμονή και περιμένουν να διευκρινιστεί το θέμα του τεστ και των υγειονομικών πρωτοκόλλων ενώ έχουν αρχίσει ήδη συζητήσεις και επαφές των δύο χωρών με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σταφυλάκης επεσήμανε ότι και η Ουκρανία είναι μια χώρα που παρουσιάζει μεγάλη δυναμική καθώς μόνο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», οι αφίξεις παρουσίασαν αύξηση 60% το 2019 συγκριτικά με το 2018.

Οδικός τουρισμός στην Ελλάδα

Ειδικότερα, για τον οδικό τουρισμό, ο κ. Σταφυλάκης σημείωσε ότι τουλάχιστον το 70% των Ρουμάνων ταξιδεύουν οδικώς. Οι περισσότεροι που έρχονται στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες . Η Κεντρική Μακεδονία είναι «νούμερο ένα» προορισμός τόσο για τους Ρουμάνους όσο και για τους Βούλγαρους ενώ από τα χρήματα που δαπανούν στη χώρα μας συνολικά, περίπου το 50% κατευθύνεται αποκλειστικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρώτη επιλογή η Ελλάδα για το Ισραήλ

Για το Ισραήλ, η Ελλάδα αποτελεί πρώτη επιλογή τουριστικού προορισμού, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ισραήλ Δημήτρης Βασιλειάδης δείχνοντας μεγάλη προτίμηση και στη Θεσσαλονίκη. Όπως επεσήμανε ο κ.Βασιλειάδης, οι Ισραηλινοί αδημονούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, όχι μόνο επειδή είναι μια χώρα που προτιμούν γενικά αλλά και επειδή υπάρχει πολύ καλή φήμη σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση.

Ο κ.Βασιλειάδης τόνισε επίσης, ότι εκτός από το καλοκαίρι, το Φθινόπωρο είναι μια επίσης καλή περίοδος για να αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες του τουρισμού σε σχέση με την αγορά του Ισραήλ, καθώς οι Ισραηλινοί έχουν για ένα διάστημα περίπου τριών εβδομάδων διακοπές και επιλέγουν αυνήθως να ταξιδεύουν.

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ σε συνεργασία;

Υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο συνέργειας με την Κύπρο και η δημιουργία τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, όπως υπογράμμισε από την πλευρά του ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Κύπρου Θεόδωρος Θαλασσινός.

Ο ίδιος τόνισε ότι ειδικά η Θεσσαλονίκη αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Κυπρίων, καθώς υπάρχουν πολλοί δεσμοί που τους συνδέουν ενώ πολλοί Κύπριοι αγαπούν την πόλη λόγω των σπουδών που έκαναν σ αυτήν. Πρόσθεσε επίσης ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος χάρις την καλή διαχείριση της κρίσης μπορούν να δημιουργήσουν συνεργασίες για τη δημιουργία κοινού τουριστικού προϊόντος.

Με βάση τα παραπάνω, ο τομεάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα δώσει βαρύτητα στη στοχευμένη τουριστική προβολή και τον οδικό τουρισμό.

Η ασφάλεια, τόσο των τουριστών, όσο και των εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού αλλά και των κατοίκων αποτελεί άλλωστε προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια θα εστιάσει στις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας και στον εσωτερικό τουρισμό.

Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι ανά τον κόσμο θεωρούν πως οι διακοπές στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ασφαλείς, πολύ περισσότερο από άλλες χώρες!

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε ακόμη:

Η Γερμανική εφημερίδα Bild προτείνει καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα για το 2020

Ο τουρισμός στην Ελλάδα: Η χώρα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα