Η βρετανική Telegraph παρουσιάζει 11 ελληνικά νησιά με λίγους κατοίκους και μπόλικη ομορφιά, ως εναλλακτικές προτάσεις για νησιωτικούς προορισμούς στη χώρα μας.

«Υπάρχουν δεκάδες ελληνικά νησιά βγαλμένα από τα βάθη του χρόνου τα οποία παρέχουν πλήρη γαλήνη και μια ευκαιρία να ξεφύγει κανείς από την πολυκοσμία. Αυτός είναι ο οδηγός μας στα λιγότερο κατοικημένα από τα ελληνικά νησιά, όπου το μέσο μεταφοράς μπορεί να είναι γάιδαρος αντί για ταξί ή λεωφορείο, και το καλύτερο μάθημα είναι…

να μάθει κανείς να μην κάνει και πολλά πράγματα!».

Λίστα με 11 ελληνικά νησιά με λίγους κατοίκους από τη βρετανική Telegraph

 1. Καστελόριζο, Δωδεκάνησα: πληθυσμός 492 κάτοικοι

Μπορεί να βρίσκεται μόλις 800 μέτρα από την τουρκική ακτή, αλλά το Καστελόριζο είναι αδιαμφισβήτητα ελληνικό. Το κτίριο το οποίο έδωσε στο νησί το όνομά του, Καστελόριζο, είναι ένα κόκκινο οχυρό που ανάγεται στον 14ο αιώνα. Το λιμάνι είναι ένα όμορφο σύμπλεγμα από βίλες με φωτεινά χρώματα. Η Γαλάζια Σπηλιά, στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο.

 1. Χάλκη, Δωδεκάνησα: πληθυσμός 478

11 όμορφα ελληνικά νησιά με λίγους κατοίκους, από τη βρετανική Telegraph

Δυτικά της Ρόδου, αυτό το κακοτράχαλο νησί είναι δημοφιλές στους εκδρομείς, αλλά ο μόνιμος πληθυσμός του είναι κάτω από 500 άτομα. Τα ιταλιάνικα σπίτια στο λιμάνι του Εμπορειού, συνοδεύονται από το υψηλότερο κτίριο ρολογιού στα Δωδεκάνησα. Περίπου τρία χιλιόμετρα στα δυτικά είναι το Χωριό, όπου βρίσκεται ένα μοναστήρι και μια εκκλησία που είναι το επίκεντρο θρησκευτικών πανηγυριών τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο.

 1. Ψαρά, βορειοανατολικό Αιγαίο: πληθυσμός 458

11 όμορφα ελληνικά νησιά με λίγους κατοίκους, από τη βρετανική Telegraph

Βρίσκεται βορειοδυτικά της Χίου. Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν σε αυτό το βόρειο νησί το 1824, 3.000 από τους 30.000 κατοίκους διέφυγαν με μικρά σκάφη, οι υπόλοιποι, προτιμώντας να πεθάνουν αντί να παραδοθούν, κατέφυγαν σε μια πυριτιδαποθήκη και ανατινάχτηκαν. Το όνομα αυτού του μακρινού, θεωρητικά ελαφρώς “πένθιμου νησιού”, σημαίνει “διάστικτα πράγματα” στα αρχαία ελληνικά. Μόνο λίγοι εκδρομείς φτάνουν από την κοντινή Χίο, οπότε οι παραλίες του νησιού – Κατσούνη, Κάτω Γιαλός, Λαζαρέττα, Λάκκα και Λήμνος – είναι σχεδόν πάντα ήσυχες.

 1. Κουφονήσια, Κυκλάδες: πληθυσμός 400

11 όμορφα ελληνικά νησιά με λίγους κατοίκους, από τη βρετανική Telegraph

Τεχνικά μιλώντας, τα Κουφονήσια είναι δύο νησιά, το Άνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι. Αλλά το δεύτερο είναι τόσο μικροσκοπικό που είναι ακατοίκητο. Η Τζέιν Φόστερ, ειδικός της Telegraph σε ταξίδια στην Ελλάδα, λέει ότι το Άνω Κουφονήσι έχει “κατάλευκα κυκλαδίτικα εξοχικά” και “μια ολοζώντανη μικρή κοινότητα” που ζούσε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ως το 1980.

 1. Σίκινος, Κυκλάδες: πληθυσμός 273

11 όμορφα ελληνικά νησιά με λίγους κατοίκους, από τη βρετανική Telegraph

Το νησί, ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, έχει κάποια από τα πιο ελκυστικά τοπία στις Κυκλάδες και οι επισκέπτες συναντούν φιλόξενες ταβέρνες με “οικείες φιγούρες”, και καΐκια που φεύγουν από την Αλοπρόνοια για μακρινές παραλίες. Το Κάστρο, ένα οχυρό του 15ου αιώνα σε μια πλαγιά 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, έχει το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Υπάρχει επίσης μια εκκλησία με γαλάζιο θόλο, η Παναγιά Παντάνασσα».

 1. Ανάφη, Κυκλάδες: 271 κάτοικοι

11 όμορφα ελληνικά νησιά με λίγους κατοίκους, από τη βρετανική Telegraph

Ο μόνος οικισμός σε αυτό το νησί, η Χώρα, είναι στα 260 μέτρα, τόσο το καλύτερο για να απολαμβάνετε τη θέα στο Κρητικό Πέλαγος, Ηφαιστειακός βράχος (αποτέλεσμα των εκρήξεων της Σαντορίνης) καλύπτει το νησί, καθιστώντας το ένα αρκετά αραιοκατοικημένο μέρος, αλλά η απομόνωση είναι δοξαστική, και οι νότιες παραλίες αυξάνουν τη γοητεία αυτού του απομακρυσμένου μέρους στο τέλος της γραμμής. Συστήνεται το ταξίδι στην Καλαμιώτισσα, ένα μοναστήρι στο νοτιοανατολικό άκρο.

 1. Σχοινούσα, Κυκλάδες: 226 κάτοικοι

11 όμορφα ελληνικά νησιά με λίγους κατοίκους, από τη βρετανική Telegraph

Η Σχοινούσα προσφέρει τον τυπικό ελληνικό συνδυασμό ανεμόμυλων, εκκλησιών και παραλιών. Ο Αλμυρός μπορεί να είναι ελκυστικός σε οικογένειες, ενώ το Αυλάκι του Παπά είναι καλό για απομόνωση. Γευστικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν κατσίκι με κοφτά μπιζέλια, λοβούς μπιζελιού και πιταρίδια. Δεν υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά το νησί έχει καλά μονοπάτια, ή μπορείτε να νοικιάσετε μοτοποδήλατα ή ποδήλατα.

 1. Αγαθονήσι, Δωδεκάνησα: 185 κάτοικοι

11 όμορφα ελληνικά νησιά με λίγους κατοίκους, από τη βρετανική Telegraph

Το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, το Αγαθονήσι, προσελκύει ναυτικούς, αυτούς που επιζητούν απομόνωση (δεν είναι δυνατή σε όλες τις παραλίες η πρόσβαση από ξηράς) και φίλους της ιστορίας, καθώς εκεί βρίσκονται οι Θόλοι, ένα προβυζαντινό μνημείο μοναδικό στο Αιγαίο.

 1. Δονούσα, Κυκλάδες: 183 κάτοικοι

11 όμορφα ελληνικά νησιά με λίγους κατοίκους, από τη βρετανική Telegraph

Πιστεύεται ότι ο Διόνυσος, θεός του κρασιού, επέλεξε αυτό το μικροσκοπικό νησί για να κρύψει την Αριάδνη, την Κρητική πριγκίπισσα που είχε ερωτευτεί. Ο τουριστικός τομέας, φυσικά, δεν χάνει την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει αυτό για να καυχηθεί για το πόσο προσφέρεται το νησί για τους ρομαντικούς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οποιοσδήποτε ψάχνει για ηρεμία και απομόνωση θα είναι ευτυχισμένος εδώ.

 1. Ηρακλειά, Κυκλάδες: 150 κάτοικοι

11 όμορφα ελληνικά νησιά με λίγους κατοίκους, από τη βρετανική Telegraph

Αναμφισβήτητα με τα ωραιότερα τοπία στις Μικρές Κυκλάδες, η Ηρακλειά έχει λίγα από πλευράς εγκαταστάσεων, αλλά πολλά από φυσικά τοπία και κάποιες πανέμορφες παραλίες, περιλαμβανομένου του δημοφιλούς Λιβαδιού. Επτά μονοπάτια για trekking διατρέχουν τα νησιά για αυτούς που θέλουν να χωνέψουν τη φέτα, τις ελιές και το εξαιρετικό ντόπιο μέλι.

 1. Μαράθι: 12 κάτοικοι

11 όμορφα ελληνικά νησιά με λίγους κατοίκους, από τη βρετανική Telegraph

Μια υποψηφιότητα στη λίστα έχει κερδίσει το λιγότερο κατοικημένο νησί της Ελλάδας, το Μαράθι (ή Μάραθος), το οποίο είναι νησίδα των Δωδεκανήσων και ανήκει στο σύμπλεγμα των Αρκιών. Έχει μόνο μια παραλία, καθόλου δρόμους, αυτοκίνητα και μαγαζιά. Λίγοι είναι οι ήχοι πέρα από το κελάηδημα των πουλιών και τα κουδούνια των κατσικιών. Κατοικείται από την οικογένεια Αιμιλιανού, που κατέφθασε το 1977. Εγκατέστησαν υδροδότηση και ηλεκτροδότηση και τώρα καλωσορίζουν τους επισκέπτες στο ξενοδοχείο και την ταβέρνα το καλοκαίρι, όταν το νησί έχει περίπου 12 κατοίκους.

Αυτός ο αριθμός πέφτει στους τρεις τον χειμώνα!

Πηγή: perierga.gr

Διάβασε ακόμη: Τα πιο όμορφα ελληνικά χωριά για το CNN travel

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα