Οι επικονιαστές, δηλαδή τα έντομα που μεταφέρουν τη γύρη από φυτό σε φυτό, είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός οικότυπος για την παραγωγικότητα των καλλιεργειών και την επισιτιστική ασφάλεια.

Ωστόσο, σήμερα οι πληθυσμοί τους όχι μόνο δεν ενισχύονται, αλλά απεναντίας απειλούνται

Δες εδώ τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν οι μέλισσες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), τουλάχιστον το 9% των 2.000 διαφορετικών ειδών που υπάρχουν στην Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του αφανισμού, με την εντατική γεωργία να λογίζεται ως μία από τις βασικές αιτίες.

«Πρέπει να παράγουμε τρόφιμα, αλλά να το κάνουμε με βιώσιμο τρόπο», δήλωσε ο Αντρέας Γκάμπερτ, από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν, σε πρόσφατη εκδήλωση με θέμα το πώς οι ευρωπαϊκές αγροτικές πολιτικές θα μπορούσαν να ανακόψουν την απώλεια των επικονιαστών. «Κάτι τέτοιο δεν θα καταστεί δυνατό χωρίς να εγκαταλείψουμε ένα κομμάτι γης», πρόσθεσε ο υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξηγώντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αφοσιώσει μεγαλύτερο τμήμα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της στο φυσικό περιβάλλον, εάν θέλει να βελτιώσει τις συνθήκες για τους επικονιαστές.

Στις προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ, η Κομισιόν συμπεριέλαβε στην υποχρέωση των κρατών – μελών να διατηρούν ένα ελάχιστο μερίδιο εκτάσεων, το οποίο θα προορίζεται για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Οι συστάσεις των ερευνητών έκαναν λόγο για ένα επιθυμητό 10%, αλλά σύμφωνα με τη HIS Markit η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για μια τιμή της τάξεως του 5%-7%. Παρ’ όλα αυτά, τα κράτη – μέλη προσπαθούν να αλλάξουν τους κανονισμούς εξ ολοκλήρου, με τους υπουργούς Γεωργίας αρκετών χωρών να πιέζουν, αντί να εστιάσουν ξεχωριστά σε κάθε αγροτική εκμετάλλευση.

Όπως τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας της Σλοβενίας, οι πολιτικές της ΕΕ που επιδιώκουν την περιβαλλοντική δέσμευση, και ως εκ τούτου μη καλλιέργεια, μεγαλύτερων εκτάσεων, θα μπορούσαν να επηρεάσουν συνολικά 75.000 εκτάρια αγροτικής γης, γεγονός που θα μειώσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Ο Γκάμπερτ αναγνωρίζει τους προβληματισμούς και τις προκλήσεις που δημιουργεί ο οικονομικός αντίκτυπος μιας τέτοιας συνθήκης, ενώ παραδέχεται ότι η χορήγηση χρηματοδότησης είναι βασική προϋπόθεση για να υποστηριχτεί η αλλαγή.

Ωστόσο, παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί, πιστεύει ότι οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μπορούν να επιτρέψουν στα κράτη – μέλη να «υποστηρίξουν οποιεσδήποτε καλές προθέσεις και μέτρα για την προστασία των επικονιαστών».

Πηγή: ypaithros.gr

Διάβασε ακόμη:

Ποιο εντομοκτόνο απαγορεύει η ΕΕ επειδή είναι επιβλαβές για τις μέλισσες

Προστατεύουμε τη σοδειά, τις αμυγδαλιές και τις μέλισσες

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα