«Η συνεργασία αμυγδαλοπαραγωγών και μελισσοκόμων, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή επικονίαση και καρπόδεση για την αμυγδαλιά και παράλληλα να προστατευτούν οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές μέσα από ορθές γεωργικές πρακτικές, είναι εφικτή και απαραίτητη».

Αυτά τονίστηκαν σε ενημερωτική εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Συκούριο του Δήμου Τεμπών, με βασικούς ομιλητές την Κτηνίατρο, Επόπτρια Μελισσοκομίας Κατερίνα Καρατάσου με θέμα: «Προς ένα επιτυχημένο μοντέλο συνύπαρξης» και τον Αθανάσιο Λιακατά, Γεωπόνο της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με θέμα: «Μέλισσες και κλιματική αλλαγή – Ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων».

Σκοπός της εσπερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στην απειλή αφανισμού των μελισσών, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις μέλισσες, στις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές στη γεωργία και στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων με σκοπό την προστασία των μελισσών.

Πώς εξαρτώνται οι καλλιεργητές από τις μέλισσες

Η επικονίαση των καλλιεργούμενων φυτών είναι ο σημαντικότερος συντελεστής της φυτικής παραγωγής, καθώς πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές και κυρίως από τις μέλισσες που αποτελούν τον επικονιαστή με τη μεγαλύτερη οικονομική αξία. Επισημαίνεται ότι η παραγωγή 90 έως 130 καλλιεργειών υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες επικονίασης, ενώ η εκτίμηση της παγκόσμιας οικονομικής αξίας που επιτυγχάνεται από την επικονίαση κυμαίνεται μεταξύ 235 και 577 δις δολαρίων σε ετήσια βάση. Οι καλλιεργητές εξαρτώνται από τις μέλισσες για τη διασφάλιση της παραγωγής τους και είναι συμφέρον τους να τις προστατεύσουν, ενημερώνοντας τους μελισσοκόμους όταν πρόκειται να ψεκάσουν.

Τι είπανε οι δύο ομιλητές

Ο κ. Λιακατάς αναφέρθηκε στις βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές και στις αρχές ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων που οφείλουν οι γεωργοί να ακολουθούν, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις των γεωργικών φαρμάκων στις μέλισσες. Εστίασε δε, στην τακτική συντήρηση και βαθμονόμηση των ψεκαστικών μηχανημάτων για την αποφυγή δημιουργίας μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους σε φυτά και οργανισμούς μη-στόχους, και στην αποφυγή μόλυνσης των επιφανειακών υδάτων από τα φάρμακα.

Η κα Καρατάσου, χαιρέτησε την πρωτοβουλία αμυγδαλοπαραγωγών της περιοχής του Συκουρίου, οι οποίοι από κοινού με μελισοκόμους καλούσαν τους συναδέλφους αγρότες να μην ψεκάζουν όσο είναι εκεί τα μελίσσια, έβαζαν λουκέτο στα δημοτικά σημεία λήψης νερού για τους ψεκασμούς, είχαν ομάδες περιφρούρησης για να μη γίνονται ψεκασμοί την ημέρα κα.

Πληροφορίες: ypaithros.gr, larissanet.gr

Διάβασε ακόμη:

Πώς εξαρτάται η ζωή μας από τις μέλισσες;

Το 40% της Ελλάδας θα γίνει έρημος αν δεν προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα