Σπαζοκεφαλιά αποτελεί για την κυβέρνηση ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνει η άρση των μέτρων

Η κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει να προγραμματίζει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βγούμε από την καραντίνα. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων πρόκειται να καταθέσει στα υπουργεία και την κυβέρνηση εισηγήσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι βρισκόμαστε κοντά στην προοπτική άρσης των περιορισμών, η οποία από ότι φαίνεται θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 4 Μαΐου, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί κάτι ακόμα επίσημα. Επίσημες ανακοινώσεις μάλλον αναμένονται μετά την Παρασκευή 24 Απριλίου, ενώ με διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πιθανόν θα γίνει γνωστός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα.

Τι θα γίνει με σχολεία, καταστήματα και κομμωτήρια

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου από ότι όλα συνηγορούν θα αρχίσουν να ανοίγουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα λιανικής και τα κομμωτήρια.

Στα μέσα Μαΐου πιθανόν θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, με τα φροντιστήρια να ανοίγουν κι αυτά υπό προϋποθέσεις. Την ίδια ώρα πιθανότατα θα ανοίξουν και εστιατόρια που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.

Συζήτηση γίνεται σχετικά με τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ένα σενάριο θέλει τα σχολεία να ανοίγουν από τα τέλη Μαΐου και μετά με περιορισμούς, βάρδιες πρωινές και απογευματινές και ολιγομελή τμήματα. Περιμένουμε να δούμε και διακρίσεις, με τους μαθητές που κατοικούν με ευπαθείς ομάδες, να υπάρχει ενδεχόμενο να μείνουν σπίτι περαιτέρω.

Τα πανεπιστήμια αποδεικνύεται ότι λειτουργούν αποτελεσματικά με την εξ’ αποστάσεως παράδοση μαθημάτων, οπότε φαίνεται ότι θα είναι τα τελευταία που θα λειτουργήσουν, μάλλον τον Σεπτέμβριο.

Πώς θα συνεχιστεί η άρση των μέτρων τον Ιούνιο

Η κυβέρνηση συζητάει για περαιτέρω άρση των μέτρων τον Ιούνιο. Αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικοί χώροι, μουσεία και τουριστικά καταλύματα μάλλον θα ανοίξουν τον Ιούνιο. Άγνωστο όμως είναι μέχρι στιγμής το πώς θα λειτουργήσουν ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών.

Τι θα γίνει με το 13033

Αυτή τη στιγμή συζητούνται δύο σενάρια σχετικά με τη λειτουργία του 13033. Το ένα σενάριο αφορά στην κατάργησή του μετά τα μέσα Μαΐου, ενώ το δεύτερο μιλάει για προσθαφαιρέσεις κωδικών.

Επιστημονικά πρωτόκολλα ασφαλούς επανεκκκίνησης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει τη δημιουργία και τεκμηρίωση επιστημονικών πρωτοκόλλων ασφαλούς επανεκκίνησης, τα οποία θα τηρηθούν αυστηρά προκειμένου να αποφευχθεί νέα διασπορά του ιού.

Τα πρωτόκολλα αυτά είναι δεδομένο ότι θα περιλαμβάνουν:

  • Τη χρήση μάσκας
  • Τη χρήση γαντιών
  • Τη χρήση αντισηπτικών σε όλους τους χώρους
  • Την τήρηση απόστασης ασφαλείας 1,5 με 2 μέτρων

Διάβασε ακόμα: Ο καθηγητής Τσιόδρας μας προτείνει τη μεσογειακή διατροφή για όσο διαρκεί η καραντίνα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα