Με πορτοκαλί χρώμα, το επίσημο χρώμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, θα φωταγωγηθεί στις 25 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης.

Η “πορτοκαλί” φωταγώγηση ευαισθητοποίησης θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των δράσεων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών.

Σε συνεργασία, παράλληλα, με την εθελοντική θεατρική ομάδα «Κύκλος Ζωής» του Κοινωνικού συλλόγου «Δέντρο Ζωής» θα παρουσιαστεί η παράσταση «ΒΙΑ|ΖΩ» στο Θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ την ίδια μέρα, στις 9 το βράδυ. Η παράσταση αποτελείται από δεκατρείς μονόλογους και χορογραφίες.

Ιστορίες βίας και κακοποίησης, βασισμένες σε αληθινές μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, λεκτική βία, με σκοπό να δοθεί φωνή σε κάθε γυναίκα που αναζητά βοήθεια, που νιώθει απόγνωση και αδυναμία να διαχειριστεί περιστατικά βίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Ο Λευκός Πύργος στα πορτοκαλί στις 25 Νοεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Στατιστικά Στοιχεία για την Ελλάδα:

Τα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα σοκάρουν!

  • Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 48% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
  • Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
  • Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου 4 στις 10 προέρχονται από τα Βαλκάνια.
  • Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες – θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
  • Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.

Ενημερώσου και δες τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που είσαι θύμα βίας ή σε περίπτωση που είσαι μάρτυρας περιστατικού εκδήλωσης βίας κατά των γυναικών εδώ.