Τα αντιφλεγμονώδη πιθανά συντελούν σε μια πιο βαριά νόσο από κορωνοϊό

Ακολουθεί άρθρο του γιατρού Δημήτρη Τσουκαλά

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να συντελούν στην επιδείνωση της νόσου από κορωνοϊό γιατί καταστέλλουν το ανοσοποιητικό

Στη χτεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό προς τους ιατρικούς συντάκτες, o εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας αναφέρθηκε σε δήλωση του Γάλλου υπουργού Υγείας ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα πιθανά να συντελούν σε πιο βαριά νόσο(1,2). Τέτοια φάρμακα είναι η ασπιρίνη, η ιβουπροφένη (Brufen, Algofren), το Ponstan και άλλα παρόμοια φάρμακα.

Ακολουθεί η δήλωση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα:

«Θέλω να τονίσω δύο επιστημονικά δεδομένα.

Το πρώτο έχει να κάνει σε σχέση με τα αντιφλεγμονώδη, που ίσως ακούσατε ότι αναφέρθηκαν, από πολιτικό της Γαλλίας, πως πιθανά συντελούν σε μια πιο βαριά νόσο.

Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την τεκμηρίωση της σχέσεως, της χρήσεως αντιφλεγμονωδών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο, ως παυσίπονα και αντιπυρετικά με την πρόοδο της νόσου.

Οπωσδήποτε, η άμυνα του οργανισμού έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με την απομάκρυνση του ιού από τον οργανισμό μας.

Είναι ασφαλέστερη, και μετά από την καθοδήγηση και την οδηγία του γιατρού, του προσωπικού γιατρού, η χρήση παρακεταμόλης. Την ξέρουμε όλοι και την χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.

Μέχρι να αποσαφηνιστεί αν όντως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ουσίες όπως η ιβουπροφένη και άλλες, τις οποίες χρησιμοποιούμε σε καθημερινή χρήση στο σπιτικό μας μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν την προδιάθεση για μια πιο σοβαρή νόσο.» Ανέφερε ο κ. Τσιόδρας(1).

Μη Λαμβάνετε Φάρμακα Χωρίς τη Σύσταση Γιατρού

Είναι γνωστό ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα ενέχουν κίνδυνο σε όσους πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα γιατί μειώνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού (3).

Αυτή η κατηγορία φαρμάκων στην οποία ανήκουν η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και άλλα παρόμοιας δράσης φάρμακα, ονομάζονται “Μη Στεροειδή ΑντιΦλεγμονώδη” ή ΜΑΣΦ, και δρουν καταστέλλοντας τη φλεγμονή αλλα και την παραγωγή αντισωμάτων.

Ακόμη και η λήψη αντιπυρετικών όμως, όπως το Depon και το Panadol θα πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί και η παρακεταμόλη ή αλλιώς ακεταμινοφαίνη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες από το αναπνευστικό όπως δύσπνοια, ακροαστικά και βήχα μεταξύ άλλων(4).

Ο πυρετός είναι η απάντηση του οργανισμού σε μια λοίμωξη, οπότε δεν πρέπει να προσπαθούμε να μειώσουμε τον πυρετό. Λαμβάνουμε αντιπυρετικά μόνο όταν δεν νιώθουμε καλά λόγω του πυρετού.

Δεν είναι λίγοι αυτοί, που σε παρόμοιες περιόδους και όταν υπάρχει έξαρση κάποιας ίωσης, παίρνουν «προληπτικά» ασπιρίνη ή Depon. Αυτή η ενέργεια όχι μόνο δεν βοηθάει, αντιθέτως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Ειδικά αυτή την περίοδο όπου υπάρχει υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, δεν θα πρέπει να καταναλώνονται φάρμακα χωρίς τη σύσταση γιατρού και όπου δεν είναι απολύτως απαραίτητα.

Διάβασε ακόμα: 15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Βιβλιογραφία – Πηγές

  1. Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών Υγείας από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (15/3/2020)
  2. Anti-inflammatories may aggravate Covid-19, France advises. French minister says patients should take paracetamol rather than ibuprofen or cortisone. https://www.theguardian.com/world/2020/mar/14/anti-inflammatory-drugs-may-aggravate-coronavirus-infection
  3. Ibuprofen and other widely used non-steroidal anti-inflammatory drugs inhibit antibody production in human cells Simona Bancos. Cell Immunol. 2009. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2693360/
  4. Acetaminophen Side Effects https://www.drugs.com/sfx/acetaminophen-side-effects.html

 

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα