Υποψήφια πόλη για τα βραβεία βιώσιμης κινητικότητας είναι το Ρέθυμνο, ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους για τα Βραβεία Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι τρεις πόλεις και η κριτική επιτροπή

Το Ρέθυμνο συμπεριλαμβάνεται στους 3 φιναλίστ για το βραβείο, στην κατηγορία μεγάλων Δήμων, μαζί με τις πόλεις Kruševac (Σερβία) και Wrocław (Πολωνία). Την αξιολόγηση διενήργησε κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους σημαντικών ευρωπαϊκών φορέων όπως η Διεθνής Ένωση Δημοσίων Μεταφορών (UITP – κυρία Σαμάνθα Κλάρκ), η Ευρωπαϊκή Διοίκηση κινητικότητας (κυρία Φρέγια ντε Μουινκ), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF – κύριος Νικολό Πανόζο), και η FGM-AMOR (κύριος Ρόμπερτ Πρες).

Τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς από τον Δήμο Ρεθύμνης

Ο Δήμος Ρεθύμνης διοργάνωσε και υλοποίησε στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας κατά το χρονικό διάστημα 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2020, σαράντα (40) συνολικά δράσεις, σε συνεργασία με περισσότερους από 34 φορείς της πόλης, σχετικά με την ηλεκτροκίνηση και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας μέσα από τη χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς. Μεταξύ αυτών η δρομολόγηση ηλεκτρικού λεωφορείου που προσφέρει δωρεάν μετακινήσεις σε πολίτες κι επισκέπτες, ποδήλατα, e-scooters, πατίνια ή περπάτημα. Δράσεις που διαπνέονταν από την ανάγκη υιοθέτησης ασφαλών μετακινήσεων και τον σεβασμό στο φυσικό και αστικό περιβάλλον αλλά και στις ανάγκες μετακίνησης κατοίκων κι επισκεπτών.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα των εβδομαδιαίων αυτών δράσεων, πέραν των ντόπιων και ξένων επισκεπτών, συνολικά 2.000 μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, συμμετείχαν σε βιωματικά και ενημερωτικά εργαστήρια για την οδική ασφάλεια και το ποδήλατο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς.

Οι δημότες, συμμετείχαν στις δράσεις που υποστηρίχθηκαν θερμά, ενώ τις εντυπώσεις κέρδισαν οι δράσεις «ψηφίζω για την πόλη μου» οι οποίες έδωσαν λόγο στους πολίτες καλώντας τους να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και ανταποκρινόμενου στις πραγματικές ανάγκες κι επιθυμίες τους σχεδίου δημιουργίας πεζόδρομων και διάνοιξης κόμβων. Ανάμεσα σε αυτές το αφιέρωμα για τα πολλαπλά οφέλη του περπατήματος, το «Περπατώντας στην παλιά πόλη… ιστορίες των δρόμων», «Περιπατώντας μαζί…» και «Περπάτημα σε φυσιολατρική διαδρομή».

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στην θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε, στις Βρυξέλλες, την απόφασή της να επιλέξει το Ρέθυμνο και δύο άλλες μεγάλες πόλεις, ανάμεσα σε 3.100 ευρωπαϊκές πόλεις, ως υποψήφιες για την απονομή των βραβείων Κινητικότητας.

Η τελετή βράβευσης θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 30 Μαρτίου 2020, όπου θα ανακοινωθούν οι νικητές.

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ

Διάβασε ακόμη: 12 περιβαλλοντικές οργανώσεις για νέο νόμο-πλαίσιο για το περιβάλλον

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα