Θα σε πάω μια βόλτα στις Κυκλάδες, να σου γνωρίσω τις μυρωδιές των αρωματικών φυτών της περιοχής. Τα βότανα των Κυκλάδων αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού πλούτου της Ελλάδας.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει στα βότανα των Κυκλάδων;

Το μικροκλίμα των Κυκλάδων είναι πολύ ιδιαίτερο, με ξηρασία (άνυδρος τόπος), ήλιο, αλμύρα της θάλασσας, αέρα (μελτέμια) και πάχνη τη νύχτα. Ως αποτέλεσμα τα αρωματικά φυτά τους διαφέρουν και ξεχωρίζουν σε σχέση με άλλα που βρίσκονται σε υγρασία. Σε κάθε νησί βρίσκουμε διάφορες ποικιλίες βοτάνων, που οι ντόπιοι χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους τόσο στη μαγειρική όσο και στη φαρμακευτική.

Κάποια από τα πιο κοινά βότανα των Κυκλάδων είναι: το θυμάρι, η ελληνική ρίγανη, η καλεντούλα, το δενδρολίβανο, η μαντζουράνα, ο βασιλικός, το φασκόμηλο. Το φασκόμηλο γενικό και το φασκόμηλο τρίλοβο είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά και βρίσκεται στα βουνά των Κυκλάδων.

Αμοργός

Πλούσια σε φασκόμηλο και αψιθιά ή αλλιώς αρτεμισία.

Ανάφη

Το νησί είναι πλούσιο σε βότανα και αρωματικά φυτά όπως, ζαφορά (η οποία όμως είναι άγρια και όχι καλλιεργήσιμη), θυμάρι, φασκόμηλο, προβάτσα, θρούμπι, δενδρολίβανο, ρίγανη, μανδραγόρας, κρίταμος (ή αλμύρα).

Άνδρος

Το φασκόμηλο βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις βραχώδεις περιοχές του νησιού, κοντά στη θάλασσα.

Ίος

Όταν φτάνει κανείς στην Περιοχή Μαγγανάρι, μπορεί να νιώσει τη μαγική και μεθυστική μυρωδιά του θυμαριού.

Κέα

Ή αλλιώς Τζια, είναι ένας εύφορος τόπος, από τον οποίο δεν θα μπορούσαν να λείπουν αρωματικά φυτά, βότανα και μυρωδικά. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα στο νησί είναι: χαμομήλι, λεβάντα, φασκόμηλο, λουίζα, βασιλικός, δενδρολίβανο, ρίγανη, θρούμπι και σπαθόχορτο.

Κίμωλος

Σχίνος, μυρτιά, θυμάρι, άγριο αγιόκλημα,

Κύθνος

Θυμάρι (γνωστή για το θυμαρίσιο μέλι της).

Μήλος

Λυγαριά, σχίνος, λεβάντα, θρούμπι, θυμάρι, αψιθιά, φασκόμηλο.

Πάρος

Μερικά από τα αρωματικά φυτά της Παριανής φύσης είναι η ρίγανη, η κάπαρη, το κρίταμο, το φασκόμηλο, τα άγρια χόρτα για βράσιμο.

Νάξος

Από τα αρωματικά φυτά των Κυκλάδων δεν θα έλειπαν της Νάξου που τα έχει σε αφθονία όπως βάλσαμο ή αλλιώς σπαθόχορτο, άγρια δάφνη, άγριος δυόσμος, ευκάλυπτος, χαμομήλι, καλεντούλα, λεβάντα, θυμάρι, ρίγανη, λουίζα, τσουκνίδα, φασκόμηλο.

Σίκινος

Το νησί είναι άφθονο σε κάπαρη.

Σύρος

Κάπαρη, θυμάρι.

Τήνος

Το ιδιαίτερο κλίμα της Τήνου ευνοεί την ανάπτυξη πολλών βοτάνων όπως είναι το θυμάρι, το φασκόμηλο, η ρίγανη και το θρούμπι.

Σαντορίνη

Στις ξερολιθιές της Σαντορίνης φυτρώνει η άγρια κάππαρη, από την οποία συλλέγεται ο ανθός και τα φύλλα.

Σίφνος

Ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι.

Φολέγανδρος

Θυμάρι, θρούμπι, φασκομηλιές.

Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά και βότανα της Κρήτης
Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά και βότανα της Ηπείρου