Το φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα “Ελληνικός Κήπος” ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσα από ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Θυμάκης, στους Έλληνες και ξένους συνέδρους που συμμετέχουν στις εργασίες του 2ου διεθνούς συνεδρίου “AGRIBUSINESS FORUM” με θέμα την αγροτεχνολογία, την αγροτική επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες.

Στόχος του προγράμματος “Ελληνικός Κήπος” είναι να γνωρίσει όλος ο κόσμος τα ελληνικά φυτά και το ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό, ενώ μέσα από αυτό το πρόγραμμα παρουσιάζονται μικροτοπία της πατρίδας μας σε ανθρώπους εκτός Ελλάδας.

Τι ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Θυμάκης

Ο κ. Θυμάκης αναφέρθηκε στην παγκόσμια τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού τοπίου και την επαναφορά της φύσης στις πόλεις, τη στιγμή που όλοι πλέον αναγνωρίζουν τα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη της φυσικής ζωής για τον άνθρωπο. Επισήμανε μάλιστα ότι από τα φυτά μέσα στην πόλη φαίνονται οι γεωργικές πρακτικές, ενώ σημείωσε ότι τα φυτά συντελούν στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Θυμάκης σημείωσε: Ο “Ελληνικός Κήπος” γυρίζει, σφυρίζει μυρίζει. Δηλαδή τα φυτά του “Ελληνικού Κήπου” κάνουν τον κύκλο τους όπως στη φύση, έχουν τις δικές τους μυρωδιές και η ζωή που έχουν μέσα από την πανίδα που δημιουργείται είναι ανάμεσά μας. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε μικρές καρτ-ποστάλ μέσα από τις οποίες διαφημίζουμε και προβάλουμε τι παράγουμε, προσελκύοντας ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα ώστε να δουν από κοντά το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που διαθέτουμε».

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών θα συμμετάσχει, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, σε μια διεθνή έκθεση στην Ολλανδία δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ξένους να δουν την πλούσια ελληνική φύση.

Ποιος σκέφτηκε το πρόγραμμα

Την υλοποίηση αυτού του προγράμματος εμπνεύστηκε ο μεγάλος Έλληνας αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός, με πλούσιο ζωγραφικό, ποιητικό και συγγραφικό έργο Δημήτρης Πικιώνης. Από τα σημαντικότερα έργα του ήταν το δημοτικό σχολείο στα Πευκάκια Λυκαβηττού το 1932, η διαμόρφωση του αρχαιολογικού περί την Ακρόπολη χώρου και του λόφου Φιλοπάππου την τετραετία 1954-1957 και ο Παιδικός Κήπος στη Φιλοθέη την πενταετία 1961 – 1965.

Εμείς χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για την πρωτοβουλία να αναδείξουμε τα φυτά της χώρας μας αλλά και τις μεθόδους πολλαπλασιασμού που χρησιμοποιεί ο αγροτικός τομέας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην υλοποίηση του προγράμματος και θα το παρακολουθούμε από κοντά.

Πηγή: amna.gr

Άνυδρος μεσογειακός κήπος: Πώς να τον φτιάξεις  

Κήπος με ανακυκλώσιμα υλικά: Πώς να τον φτιάξεις