Αλήθεια τι είναι ο άνυδρος μεσογειακός κήπος;

Αν σου πω να κλείσεις τα μάτια και να φανταστείς έναν κήπο, είμαι σίγουρη ότι το πρώτο πράγμα που θα σου έρθει στο μυαλό είναι το πράσινο γρασίδι.

Κι αν σου έλεγα ότι το “πράσινο” που σκέφτηκες στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου “πράσινο” και ότι είσαι απλά θύμα του μάρκετινγκ που έχει στηθεί γύρω από τη Βιομηχανία του “γκαζόν”;

Η Ελλάδα είναι μια μεσογειακή χώρα. Αυτό σημαίνει ότι από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο οι βροχοπτώσεις είναι περιορισμένες. Παράλληλα, όσο περνάνε τα χρόνια και ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, το νερό γίνεται όλο και πιο πολύτιμο παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφοροι μπροστά στην κατασπατάληση των υδάτινων πόρων.

Ένας “πράσινος” κήπος με γκαζόν απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού για να συντηρηθεί και αρκετή εργασία γι’ αυτόν που τον φτιάχνει και τον προσέχει. Αντίθετα, ένας άνυδρος μεσογειακός κήπος απαιτεί ελάχιστο νερό και είναι πολύ εύκολος να τον περιποιηθεί κανείς.

Τι είναι όμως ο άνυδρος μεσογειακός κήπος;

Άνυδρος κήπος είναι αυτός που χρειάζεται ελάχιστο ή σχεδόν καθόλου νερό για να επιβιώσει. Καθώς τα φυτά που φιλοξενεί είναι από τη φύση τους προσαρμοσμένα σ’ αυτές τις συνθήκες.

Το πιο όμορφο παράδειγμα άνυδρου κήπου, σε μεγάλη κλίμακα, είναι τα νησιά των Κυκλάδων. Φυτά που ξεπροβάλλουν μέσα από την πέτρα και “πίνουν” την υγρασία της ατμόσφαιρας, εντυπωσιάζουν για την αυθεντικότητα τους, αλλά και για την απίστευτη ομορφιά τους. (Αρωματικά φυτά και βότανα των Κυκλάδων)

Τα είδη των φυτών και τα χρώματα που συναντά κανείς στα νησιά των Κυκλάδων, συνθέτουν την πιο πολύχρωμη παλέτα.

Φαντάσου αυτά τα είδη να κοσμούν τον δικό σου κήπο!

Ποια είδη μπορούμε να φυτέψουμε σε έναν άνυδρο κήπο;

Πρώτα και καλύτερα τα αρωματικά φυτά, πολλά από τα οποία ανήκουν στα ξηρόφυτα, αλλά και Δεντρολίβανο, Λεβάντα, Τεύκριο, Μυρτιά, Κουμαριά, Σπάρτο, Ιπποφαές, Φιλλυρέα, Λαδανιά, Ασπάλαθο, Μετροσίδερο, Βεστριτσιά, Αχίλλεια, που αν συνδυαστούν σωστά μπορούν να δημιουργήσουν έναν εκπληκτικό κήπο με διαφορετικά χρώματα, μεγέθη και εποχή ανθοφορίας, ώστε το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εκτός από τα αρωματικά φυτά, τα πόα και τους θάμνους, υπάρχουν και δέντρα που επιβιώνουν με ελάχιστο νερό και μπορούν να φυτευτούν σ’ έναν άνυδρο κήπο. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι η Ελιά, το Κυπαρίσσι και η Κρανιά.

Μπορείς επίσης να φυτέψεις αγρωστώδη φυτά, τα οποία είναι η τελευταία λέξη της μόδας.

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο άνυδρος μεσογειακός κήπος είναι εύκολος τόσο στη δημιουργία όσο και στη συντήρηση του. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα σου φανούν χρήσιμες:

  1. Τα μικρά φυτά προσαρμόζονται πιο εύκολα, επομένως τα προτιμούμε κατά τη φύτευση.
  2. Καλό είναι να κάνουμε τη φύτευση στις αρχές του φθινοπώρου, ώστε να εκμεταλλευτούμε τις πρώτες βροχοπτώσεις.
  3. Σημαντικό είναι να έχουν φύγει οι πολλές ζέστες. Ευνοϊκοί μήνες για φύτευση είναι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος.
  4. Αν στο τετραγωνικό φυτέψουμε αρκετά φυτά, θα έχουμε παχιά βλάστηση, κάτι που βοηθάει ώστε να μην εξατμίζεται η υγρασία του χώματος.
  5. Σπάνια, για να προστατεύσουμε τα φυτά σε περιόδους έντονης ξηρασίας κάνουμε βαθύ πότισμα. Για το λόγο αυτό ανοίγουμε λακκούβα γύρω από το φυτό και γεμίζουμε με νερό ως επάνω προκειμένου αυτό να εισχωρήσει βαθιά στο έδαφος. Έτσι το φυτό αναπτύσσει βαθιές ρίζες και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την υγρασία.

Αν λοιπόν θέλεις έναν πραγματικά “πράσινο” κήπο, προτίμησε να φτιάξεις έναν μυρωδάτο άνυδρο μεσογειακό κήπο. Το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει!

Εγώ έφτιαξα έναν τέτοιο άνυδρο μεσογειακό κήπο και περιμένω με μεγάλη χαρά τα πρώτα αποτελέσματα για να σου τα δείξω και να καμαρώσω.