Αβγά με φασκόμηλο (!) παράγει μια πτηνοτροφική μονάδα στην Πρώτη Σερρών, που δημιούργησε τους τελευταίους μήνες ο 57χρονος, Βασίλης Χατζηβάσιος.

Οι κότες του γεννούν πιο ποιοτικά αβγά, καθώς στην τροφή τους συμπεριλαμβάνει το φασκόμηλο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αγαπητό βότανο -με πολλές ευεργετικές ιδιότητες- ενώ θεωρείται από πολλούς ως ένα φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Δες εδώ: Φασκόμηλο: Και άμα το φας «δε θα πεθάνεις ποτέ»

Η ιδέα για τα αβγά με φασκόμηλο

Ο κ.Χατζηβάσιος αποφάσισε λόγω της οικονομικής κρίσης να αλλάξει επάγγελμα και από τα μηχανολογικά έργα στράφηκε στην πτηνοτροφία και στη δημιουργία μίας μονάδας που διαθέτει ένα εξειδικευμένο προϊόν. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για κάτι καινοτόμο, έπεσε πάνω στη διδακτορική διατριβή που εκπόνησε το 2015 ο κτηνίατρος, διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Γαλαμάτης, η οποία ανέφερε πως οι κότες που τρέφονται με το συγκεκριμένο αρωματικό φυτό κάνουν καλύτερης ποιότητας αβγά.

‘Ετσι, τους τελευταίους μήνες και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ξεκίνησε -σε πειραματικό στάδιο- μέθοδο εκτροφής ορνίθων. «Οι πρώτες εντυπώσεις που λαμβάνω από φίλους και συγγενείς στους οποίους δίνω να δοκιμάσουν τα αβγά με φασκόμηλο, είναι άκρως θεαματικές. Τα αβγά έχουν καλή ποιότητα και όλο το εγχείρημα μέχρι τώρα έχει επιτυχία», δηλώνει ο ίδιος.

Αυτή τη στιγμή, ο κ.Χατζηβάσιος, εκτρέφει 200 κοτόπουλα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, όπου στην τροφή ενσωματώνει και το φασκόμηλο, το οποίο αυξάνει το ποσοστό ωοτοκίας, το βάρος και την οξειδωτική σταθερότητα της λεκίθου των αβγών, ενώ αντίθετα έχει μειώσει τους πληθυσμούς βακτηρίων στο κέλυφος τους.

«Με όλους όσους συζήτησα στην αρχή την ιδέα, ήταν αρνητικοί λόγω των οικονομικών καταστάσεων που επικρατούν στη χώρα και του κορονοϊού. Μου έλεγαν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο σαν σκέψη και πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα», είπε χαρακτηριστικά ο πτηνοτρόφος, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα πως όσοι επιθυμούν, έστω και σε μεγαλύτερη ηλικία, να κάνουν μία στροφή στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

«Να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, παρά τις δυσκολίες που έχει το επιχειρείν στην Ελλάδα και να συνεργάζονται με επιστήμονες», προτρέπει ο 57χρονος.

Η διδακτορική διατριβή που έγινε πράξη

Από την πλευρά του, ο κ.Γαλαμάτης, στον οποίο απευθύνθηκε ο κ.Χατζηβάσιος, αρχικά πριν από δύο χρόνια, για να τον συμβουλευτεί, δεν φαντάστηκε πως η διατριβή του θα προχωρούσε στην πράξη και θα οδηγούσε τον 57χρονο στη δημιουργία της πτηνοτροφικής μονάδας και σε μία νέα επαγγελματική αρχή.

«Στα μέσα του 2015 έκανα τη διατριβή και τότε διαπιστώθηκε πως η προσθήκη του φασκόμηλου στη διατροφή των ορνίθων, επιδρά στην ποιότητα και την υγιεινή παραγώμενων αβγών», λέει ο κτηνίατρος.

“Οι έρευνες πρέπει να βγαίνουν από τα συρτάρια”

Προσθέτει, δε, πως «η δύναμη της ιδέας και η γνώση που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και στα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα πρέπει να περνάει στην παραγωγή. Δεν έχουν νόημα οι έρευνες να μένουν στα συρτάρια», κατέληξε ο κ Γαλαμάτης, «αλλά πρέπει να βγαίνουν στην παραγωγή καθώς και μόνο ένας άνθρωπος να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα ενός διδακτορικού είναι κέρδος».

Με πληροφορίες πό το ΑΜΠΕ.

Διάβασε ακόμη:

Τελικά είναι υγιεινά τα αυγά;

Μαντζουράνα: Ένα φυτό – πηγή ονείρων

Μελισσόχορτο: Το φυτό της νεότητας και της μακροζωίας

Έλα και στην ομάδα μας ΒVotanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα