Παρευρεθήκαμε στο 8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, που διοργανώνεται στην αίθουσα συνεδρίων της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκαν από τους ομιλητές οι σημαντικές προοπτικές για το ελληνικό μέλι, ένα προϊόν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και απαραίτητο στη ζωή του ανθρώπου.

Η σημασία των μυκήτων

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, πρώην υπουργός, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μίλησε για τη σημασία των προβιοτικών μυκήτων που περιέχονται στο μέλι, το κρασί, το ξύδι, την κάνναβη, τους ζωντανούς οργανισμούς και τα φυτά:

“Στις μέρες μας αποδείχθηκε ότι και οι μύκητες παίζουν σημαντικό ρόλο, σε ότι αφορά την προβιοτική τους αξία. Όλοι οι οργανισμοί και τα φυτά έχουν προβιοτικούς μύκητες που συμβιούν με το φυτό. Τα φυτά δεν μπορούν να πάρουν φώσφορο από το έδαφος, ο μύκητας τον μδίνει στα φυτά. Όταν ρίχναμε μυκητοκτόνα στα χωράφια πολύ συχνά καταστρέφαμε τα φυτά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση μυκητοκτόνων.”

“Το μέλι και ο βασιλικός πολτός μας δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία, όχι μόνο για να δούμε τα τρόφιμα ως μορφή ύλης και ενέργειας, αλλά ως πηγή πληροφοριών. Είδαν ότι ένα σκουληκάκι που βγαίνει από το αυγό της μέλισσας, αν φάει τρεις μέρες βασιλικό πολτό θα γίνει εργάτρια, αν φάει επτά θα γίνει βασίλισσα! Διακόσια μηνύματα περνά μέσω αυτής της τροφής η μέλισσα, να εκπαιδεύσει το αμυντικό σύστημα, να μπλοκάρει ότι είναι παθογόνο, να απομονώσει τα μικρόβια».

Ποια είναι η αξία της μέλισσας;

Η διευθύνουσα σύμβουλος ΕΒΥΠ, Έννη Μιχαηλίδου ανέφερε:

Η μέλισσα ανακηρύχθηκε το πιο σημαντικό ον στον πλανήτη. Δοκιμάζονται και παλεύουν για την επιβίωση τους. Ένα 28% χάνεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη το 12%, που ευτυχώς με τα κατάλληλα μέτρα είναι δυνατόν να αντικατασταθεί. Τα αίτια είναι πολλά. Το 70% των τροφίμων σχετίζονται κατά κάποιον τρόπο με τις μέλισσες, χωρίς αυτές θα εξαφανίζεται η επικονίαση και η διασταύρωση και ο πολλαπλασιασμός των φυτών.”

Δες εδώ: Πώς εξαρτάται η ζωή μας από τις μέλισσες; Γιατί είναι τόσο σημαντικές και τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν; Ποιες είναι οι απειλές και πώς μπορούμε να τις προστατεύσουμε;

Σε τι επίπεδο βρίσκεται το μέλι στην Ελλάδα;

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, πρώην διευθυντής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας, Ανδρέας Θρασυβούλος, μίλησε για το επίπεδο μελιού στη χώρα μας:

“Είμαστε μια στις τρεις αυτάρκεις χώρες της Ε.Ε. σε μέλι. Ωστόσο, αν και η παραγωγή μελιού στη χώρα μας είναι σε αρκετά καλά επίπεδα, το επίπεδο των εξαγωγών είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε., ακόμη και κάποιες που δεν παράγουν οι ίδιες αυτό το προϊόν. Μέλι με υγρασία πάνω από το 18% κινδυνεύει να χαλάσει, για αυτό το θερμαίνουν, αλλά καταστρέφουν τη βιολογική του αξία. Το μελίσσι έχει τη δυνατότητα να αυτοπροστατεύεται. Πως είναι δυνατόν να εξάγουμε μέλι προβληματικό, με υγρασία, χωρίς ένζυμα, κ.α. Η απάντηση είναι ότι το μέλι περνά από ειδικές συσκευές που αφαιρούνται τα υπολείμματα φαρμάκων. Ποιος μετρά τη βιολογική αξία; Κανείς. Από εδώ ξεκινάνε τα προβλήματα ελληνοποιήσεων”.

Ο γενικός διευθυντής της «Μέλι Σίθων» Ιωάννης Καραδήμος τόνισε:

“Εξήντα εκατομμύρια δολάρια πήγαν σε μάρκετινγκ και μπράντιγκ για το νεοζηλανδικό μέλι, το οποίο έφτασε να πωλείται περισσότερο από ότι παράγεται. Το κράτος εκεί φορολογεί γενναία τους παραγωγούς, αλλά ρίχνει  τα λεφτά στο μπράντινγκ του προϊόντος και εξασφαλίζονται υψηλές τιμές. Δε δίνουμε λεφτά για έρευνες, δεν γίνονται ολοκληρωμένες δουλειές για να πιστοποιήσουμε την αξία του μελιού μας. Οι έμποροι μας λατρεύουν τα προϊόντα, αλλά τα θέλουν χύμα. Τα κράτη χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να πιστοποιήσουν το μέλι. Αν δοθούν χρήματα για μάρκετινκ, μπράντινγκ, κατάλληλο προσωπικό, φτάνουν για να μας φέρουν ένα τζίρο πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια το χρόνο!”

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου, Βασίλης Καφάτος πρόσθεσε:

“Το συνέδριο έχει αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκκη που μας γεμίζει ικανοποίηση και αποφαστιστικότητα να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Η  πολυετής κρίση που όπως όλα δείχνουν ξεπερνά επιτέλους η χώρα μας, είχε και ένα θετικό αντίκτυπο. Βοήθησε τους Έλληνες παραγωγούς, να σκεφτούν, να λειτουργήσουν ως επιχειρηματίες, αξιοποιώντας και τη σύγχρονη τεχνολογία».

Διάβασε ακόμη: Το μέλι λεβάντας από το αγρόκτημα “12stremmata”

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα