Πόσα ακούγονται άραγε για την χρήση της κάνναβης! Καλά, άσχημα, παράξενα, αντιφατικά, αλήθειες και μύθοι. Πολλές ερωτήσεις, αλλά λιγότερες απαντήσεις.

Πρόκειται ίσως για το πιο αμφιλεγόμενο φυτό σε όλον τον πλανήτη, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Για το φυτό που αν μη τι άλλο διχάζει!

Σίγουρα υπάρχουν αλήθειες και μύθοι για τη χρήση της κάνναβης, που για να πούμε την αλήθεια θεωρείται ένα χρήσιμο φυτό για καλλιέργεια και χρήση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι έρευνες από ειδικούς επιστήμονες παρουσιάζουν ξεκάθαρα στοιχεία για κάποιες περιπτώσεις, ενώ μέτρια στοιχεία και θολά για άλλες.

Υπάρχουν τρεις βασικές περιπτώσεις που έχει αποδειχτεί ότι η κάνναβη βοηθάει ιατρικά:

 • Η χρήση της κάνναβης μειώνει τη ναυτία και την τάση για εμετό σε καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία.
 • Μειώνει την αίσθηση των χρόνιων πόνων και αυτών του καρκίνου.
 • Λειτουργεί ως μυοχαλαρωτικό σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας ή και πολλαπλές σκληρύνσεις και μειώνει τους σπασμούς.

Υπάρχουν και μέτριες ενδείξεις – με κάποιες ασάφειες και πάλι –  όπου μπορεί η χρήση της να βοηθήσει στην αϋπνία και στην αύξηση της σίτισης σε ασθενείς με AIDS.

Ας δούμε τι άλλο γνωρίζουμε για αυτό το φυτό:

 • Ο εθισμός που προκαλείται από τη χρήση κάνναβης είναι ψυχολογικός και όχι οργανικός, όπως άλλες χημικές και ναρκωτικές ουσίες. Η διακοπή της δε συνεπάγεται κάποιο στερητικό σύνδρομο.
 • Από ψυχιατρικής φύσεως η χρήση της δε βελτιώνει τις αγχώδεις διαταραχές, την κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες. Οι κίνδυνοι κατά τη χρήση της σχετίζονται με σχιζοφρένεια και ψύχωση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλά και κρίσεις πανικού και άγχους.
 • Δε βελτιώνει τα επεισόδια επιληψίας, ούτε και την πορεία του καρκίνου.
 • Σε άλλες χώρες του εξωτερικού το εμπόριο της κάνναβης έχει κάνει ραγδαία ανάπτυξη με μεγάλη γκάμα προϊόντων και μάλιστα, αποτελεί πλέον μία υπερβιομηχανία.
 • Τα ελληνικά καταστήματα εμπορεύονται συνήθως προϊόντα εισαγόμενα από την Ολλανδία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχουν προϊόντα κάνναβης ελληνικής παραγωγής από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Τήνο, την Εύβοια και τον Βόλο.
 • Η χρήση της δε λύνει προβλήματα και δε γιατρεύει.
 • Η αλόγιστη και αναίτια χρήση της θέτει σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία.
 • Πρόκειται για ένα φυτό-βότανο που μπορεί να βρεθεί σε όλες της περιοχές και τις γωνιές του κόσμου. Υπάρχουν ισχυρισμοί μάλιστα, ότι η ύπαρξη της και η χρήση της ξεκινάει από την αρχαιότητα.

Η νομοθεσία για τη χρήση της κάνναβης απασχολεί άμεσα τον αγρότη που θέλει να καλλιεργήσει και ο οποίος πρέπει να ενημερώνεται για τα πάντα.

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα