Η αρωματοθεραπεία είναι μια σειρά από παραδοσιακές, εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες που χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια και άλλες αρωματικές φυτικές ενώσεις.

Η Εθνική Ένωση Ολιστικής Αρωματοθεραπείας (NAHA) ορίζει την αρωματοθεραπεία ως “τη θεραπευτική εφαρμογή ή τη φαρμακευτική χρήση αρωματικών ουσιών για ολιστική θεραπεία”.

Λίγα λόγια για τα αιθέρια έλαια…

Τα αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν 6.000 χρόνια, με στόχο τη βελτίωση της υγείας ή της διάθεσης ενός ατόμου. Έχει αποδειχτεί, σύμφωνα με έρευνες, πως έχουν αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, εντομοαπωθητικές, αντιοξειδωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.

Το 1997, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) όρισε ένα αιθέριο έλαιο ως “προϊόν που λαμβάνεται από φυτική πρώτη ύλη, είτε με απόσταξη με νερό ή ατμό είτε με τον καρπό των εσπεριδοειδών με μηχανική μέθοδο ή με ξηρή απόσταξη”.

Βέβαια, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τον σωστό τρόπο και την καθοδήγηση από κάποιον επαγγελματία.

Τι είναι η αρωματοθεραπεία και τι κάνει;

Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως με εισπνοή ή ως τοπική εφαρμογή και μασάζ.

Εισπνοή:

Τα έλαια εξατμίζονται στον αέρα χρησιμοποιώντας δοχείο διάχυσης, σπρέι ή σταγονίδια ελαίου ή εισπνέονται, για παράδειγμα, σε ατμόλουτρο.

Ο χώρος έχει ευχάριστη μυρωδιά και εσύ οφέλη στην υγεία και τη διάθεση σου!

Η εισπνοή αιθέριων ελαίων διεγείρει το οσφρητικό σύστημα, το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μυρωδιά, συμπεριλαμβανομένης της μύτης και του εγκεφάλου. Μόρια που εισέρχονται στη μύτη ή στο στόμα περνούν στους πνεύμονες και από εκεί σε άλλα μέρη του σώματος. Καθώς φθάνουν στον εγκέφαλο, επηρεάζεται το σύστημα του, το οποίο συνδέεται με τα συναισθήματα, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή, τη μνήμη, το άγχος και την ισορροπία των ορμονών.

Με αυτόν τον τρόπο, τα αιθέρια έλαια μπορούν να έχουν μια λεπτή, αλλά ολιστική επίδραση στο σώμα. 

Επιπλέον, μπορείς να φτιάξεις σπιτικό αρωματικό κερί από βότανα και να μοσχοβολήσει ο τόπος.

Οι τοπικές εφαρμογές:

Τα έλαια για μασάζ, τα προϊόντα μπάνιου και περιποίησης δέρματος, απορροφώνται από το δέρμα. Το μασάζ στην περιοχή όπου πρέπει να εφαρμοστεί το λάδι μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία και να αυξήσει την απορρόφηση. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι περιοχές που είναι πλουσιότερες στους ιδρώτες και τους θύλακες των τριχών, όπως το κεφάλι ή οι παλάμες του χεριού, μπορούν να απορροφήσουν τα έλαια πιο αποτελεσματικά.

Αρωματοθεραπεία: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ολιστικής Αρωματοθεραπείας (NAHA):

“είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε “καθαρά, αυθεντικά και γνήσια αιθέρια έλαια”

3 στοιχεία για ασφαλή χρήση των αιθέριων ελαίων

  1. Μην τα εφαρμόζεις ποτέ απευθείας στο δέρμα

Πρέπει πάντοτε να αραιώνονται με άλλο λάδι, όπως το ελαιόλαδο, το αμυγδαλέλαιο και το λάδι καρύδας. Η αραίωση πρέπει να είναι μεταξύ 1 – 5% αιθέριου ελαίου και 95% – 99% του άλλου λαδιού.

  1. Κάνε μια δοκιμή αλλεργίας

Μία δοκιμή πριν τη χρήση, είναι χρήσιμη για πιθανή αλλεργία. Αφού αραιώσεις το έλαιο, ρίξε λίγες σταγόνες στο μπράτσο. Αν μέσα σε 24 ώρες δεν υπάρξει αντίδραση, είναι ασφαλές για σένα!

  1. Μην τα γεύεσαι και μην τα καταπίνεις

Η λήψη τους μπορεί να βλάψει το συκώτι ή τα νεφρά. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και να φέρουν απρόσμενες αλλαγές ενώ βρίσκονται στο έντερο.

Σε τι ωφελεί η αρωματοθεραπεία;

Η αρωματοθεραπεία είναι μια συμπληρωματική θεραπεία. Αυτό σημαίνει πως δε θεραπεύει εξανθήματα ή ασθένειες, αλλά μπορεί να υποστηρίξει τη συμβατική θεραπεία διαφόρων συνθηκών.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνει:

  • Ναυτία
  • Πεπτικά προβλήματα
  • Πόνους στο σώμα
  • Άγχος, διέγερση, στρες και κατάθλιψη
  • Κόπωση και αϋπνία
  • Μυϊκούς πόνους
  • Πονοκέφαλους
  • Κυκλοφορικά προβλήματα
  • Εμμηνορροϊκά προβλήματα
  • Εμμηνοπαυσιακά προβλήματα
  • Αλωπεκία, ή τριχόπτωση

Επιπλέον, ορισμένοι τύποι ψωρίασης μπορεί να βρουν ανακούφιση με αρωματοθεραπεία. Όμως, σε περιπτώσεις με προβλήματα υγείας ή εγκυμοσύνη, συμβουλευόμαστε πάντα τον θεράποντα γιατρό μας.

Ας δούμε μεριά αιθέρια έλαια και τι κάνει το καθένα:

  • Ο βασιλικός χρησιμοποιείται για να αυξήσει τη συγκέντρωση, να ηρεμήσει από πονοκεφάλους και ημικρανίες και να ανακουφίσει μερικά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
  • Το περγαμόντο, πιστεύεται ότι είναι χρήσιμο για το ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα. Όταν συνδυάζεται με το έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των προβλημάτων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από το άγχος και την ανεμοβλογιά.
  • Το αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού χρησιμοποιείται συνήθως για την τόνωση της κυκλοφορίας, τους μυϊκούς πόνους και τους μώλωπες. Σε συνδυασμό με το τζίντζερ, χρησιμοποιείται για τη μείωση του πόνου της αρθρίτιδας και τη βελτίωση της ευελιξίας.
  • Το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού μπορεί να θεραπεύσει το έκζεμα.
  • Η σιτρονέλα είναι συγγενής λεμονόχορτο και ενεργεί ως απωθητικό εντόμων (γνωστή μας μυρωδιά κατά των κουνουπιών)
  • Το γαρυφαλέλαιο είναι ένα τοπικό αναλγητικό ή παυσίπονο που χρησιμοποιείται συνήθως για πονόδοντο. Έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
  • Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος ή της γρίπης. Συχνά συνδυάζεται με μέντα. Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στον ευκάλυπτο, οπότε προσοχή.
  • Το αιθέριο έλαιο γεράνιου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δερματικά προβλήματα, να μειώσει το άγχος και ως απωθητικό των κουνουπιών.
  • Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού έχει περιγραφεί ως αφροδισιακό, διεγερτικό, ενώ τονώνει και τη ροή του αίματος.
  • Το αιθέριο έλαιο λεβάντας, είναι από τα πιο δημοφιλή. Ανακουφίζει από πονοκέφαλο και ημικρανία, δρα κατά του άγχους και της αυπνίας και χαλαρώνει. Χρησιμοποιείται επίσης, ως αντισηπτικό για μικρές πληγές και εγκαύματα.
  • Το αιθέριο έλαιο λεμονιού λέγεται ότι βελτιώνει τη διάθεση και βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες και της κατάθλιψης.
  • Το δεντρολίβανο μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των τριχών, να ενισχύει τη μνήμη, να προλαμβάνει τους μυϊκούς σπασμούς και να υποστηρίζει το κυκλοφορικό και το νευρικό σύστημα.
  • Το αιθέριο έλαιο τσαγιού λέγεται ότι έχει αντιμικροβιακές, αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται συνήθως σε σαμπουάν και προϊόντα φροντίδας του δέρματος, για τη θεραπεία ακμής, εγκαυμάτων και δαγκωμάτων.
  • Το θυμάρι μειώνει την κόπωση, τη νευρικότητα και το στρες.

Καταλαβαίνεις ότι μπορείς να κάνεις αρωματοθεραπεία με βότανα που έχεις ήδη στη γλάστρα και τον κήπο σου.

Διάβασε ακόμη:

5 αιθέρια έλαια για τον πονοκέφαλο και πώς να τα χρησιμοποιήσεις

Λάδι αβοκάντο: 8 οφέλη για το δέρμα και οι τρόποι χρήσης

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα