Το γάλα αμυγδάλου αποτελεί μία δημοφιλή και γευστική διατροφική συνήθεια και ειδικά γι’ αυτούς που θέλουν να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Είναι η δική μου καθημερινή διατροφική συνήθεια και μάλιστα, είναι πολύ νόστιμο και μυρίζει υπέροχα!

Μερικά χρήσιμα στοιχεία για το γάλα αμυγδάλου

Είναι πλούσιο σε πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά, αλλά σε σύγκριση με ολόκληρα τα αμύγδαλα, ποτίζεται και λείπει το μεγαλύτερο μέρος της ίνας. Ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία δεν έχουν εξεταστεί άμεσα σε ελεγχόμενες μελέτες, ορισμένα από τα συστατικά του έχουν μελετηθεί. Έχει μια ευχάριστη γεύση και μια κρεμώδη υφή που είναι παρόμοια με το κανονικό γάλα. Για το λόγο αυτό, είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους vegans και για εκείνους που είναι αλλεργικοί στο γάλα ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Για λόγους υγείας, είναι καλύτερο να επιλέγεις γάλα αμυγδάλου που δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. Οι περισσότερες μάρκες εμπλουτίζονται επίσης με βιταμίνες, μέταλλα ή πρωτεΐνες. Εάν δεν τρως γαλακτοκομικά, μπορείς να ωφεληθείς από την επιλογή προϊόντων που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

1. Είναι θρεπτικό

Αν και το γάλα αμυγδάλου δεν είναι τόσο θρεπτικό όσο το αγελαδινό, συχνά εμπλουτίζεται με βιταμίνη D, ασβέστιο και πρωτεΐνη, καθιστώντας το παρόμοιο με το συνηθισμένο γάλα σε θρεπτικό περιεχόμενο. Ωστόσο, είναι φυσικά πλούσιο σε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά στη βιταμίνη Ε.

Δεδομένου ότι το γάλα αμυγδάλου στερείται πολλών θρεπτικών ουσιών, δεν είναι κατάλληλο ως υποκατάστατο γάλακτος για βρέφη

Το αμυγδαλέλαιο είναι φυσικά πλούσιο με πολλές βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά τη βιταμίνη Ε και μάλιστα, είναι το πιο δημοφιλές γάλα φυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

2. Είναι χαμηλό σε θερμίδες

Αν και τα αμύγδαλα είναι 50% λιπαρά και υψηλά σε θερμίδες, το γάλα τους είναι ένα ποτό χαμηλών θερμίδων. Άρα μπορείς να πιεις όσο θέλεις χωρίς να ανησυχείς για το βάρος σου. Οι παραγωγοί το αραιώνουν με νερό για να κάνουν την περιεκτικότητα σε λιπαρά παρόμοια με εκείνη του γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το οποίο είναι περίπου 1% λίπος.

Ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο 39 θερμίδες, που είναι το μισό της ποσότητας θερμίδων που βρίσκονται σε ένα φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα. Ωστόσο, το σπιτικό γάλα αμυγδάλου ή ορισμένες μάρκες του, μπορεί να περιέχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων, ανάλογα με το πόσα αμύγδαλα περιέχουν ανά φλιτζάνι.

3. Δεν ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος

Ένα μεγάλο μέρος του γάλακτος αμυγδάλου στην αγορά προστίθεται με ζάχαρη. Το γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, από την άλλη πλευρά, είναι ένα ποτό χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, το οποίο περιέχει μόνο 0,6% υδατάνθρακες (1,5 γραμμάρια) ανά φλιτζάνι.

Σε σύγκριση, το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αγελαδινό γάλα περιέχει 5% υδατάνθρακες, συνολικά 12 γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι.

Το αμυγδαλέλαιο είναι επίσης υψηλό σε λίπος και πρωτεΐνη σε σχέση με την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Για το λόγο αυτό, δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το κατάλληλο για διαβητικούς, καθώς και για εκείνους που είναι σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Μην ξεχνάς να διαβάζεις πάντα τα συστατικά και τις προσθήκες, ώστε να επιλέγεις το κατάλληλο για σένα

4. Δεν περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα

Το αμυγδαλέλαιο δεν περιέχει αγελαδινό γάλα ή άλλα ζωικά προϊόντα, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για τους βέγκαν και για τα άτομα με δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα. Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη ζάχαρη γάλακτος (λακτόζη) και δεν είναι σε θέση να το αφομοιώνουν πλήρως, οδηγώντας τους σε υπερβολικό αέριο, φούσκωμα, διάρροια και σχετική δυσφορία.

5. Το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου μπορεί να ενισχύσει τα οστά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η πλουσιότερη διαιτητική πηγή ασβεστίου. Αντίθετα, τα αμύγδαλα είναι κακή πηγή.

Για να γίνει το γάλα αμυγδάλου περισσότερο παρόμοιο με το αγελαδινό, οι παραγωγοί συχνά το εμπλουτίζουν με ασβέστιο. Ως αποτέλεσμα, το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου για ανθρώπους που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την κατασκευή και τη διατήρηση των οστών. Για το λόγο αυτό, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, μια κατάσταση που σχετίζεται με ασθενή κόκαλα και κατάγματα.

6. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι παρατηρητικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καρπών με κέλυφος συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και περιέχουν υγιή λίπη.

Το αμυγδαλέλαιο είναι 1% έλαιο κατά βάρος, περίπου το 90% του οποίου είναι ακόρεστο. Το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο αμυγδαλέλαιο, έχει συνδεθεί με ευεργετικές αλλαγές στα λιπίδια του αίματος.

Μια μελέτη σε υγιείς ενήλικες έδειξε ότι η κατανάλωση 66 γραμμαρίων αμυγδάλων ή αμυγδαλέλαιου κάθε μέρα για έξι εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης κατά 6% και των τριγλυκεριδίων κατά 14%, καθώς αύξησε την «καλή» HDL χοληστερόλη τους κατά 6 %.

Αυτές οι ευεργετικές αλλαγές στο προφίλ λιπιδίων του αίματος σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Παρόλο που περίπου το 50% των θερμίδων στο γάλα αμυγδάλου προέρχεται από το λίπος, είναι γενικά ένα προϊόν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και δεν έχει σημαντική επίδραση στο προφίλ λιπιδίων του αίματος.

7. Το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου είναι υψηλό σε βιταμίνη D

Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια ή έλλειψη της βιταμίνης D. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο των εύθραυστων οστών, της κόπωσης και των αδύναμων μυών. Η κύρια πηγή της D είναι ο ήλιος.

Και μην επαναπαύεσαι στο γεγονός ότι ζούμε στην Ελλάδα.. πίστεψε με οι μισοί από εμάς έχουμε ανεπάρκεια και δεν το γνωρίζουμε!

Υπάρχουν λίγες καλές πηγές βιταμίνης D στη διατροφή του ανθρώπου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια κοινή στρατηγική για τη δημόσια υγεία είναι να εμπλουτίσει ορισμένα τρόφιμα με τη βιταμίνη D. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ακριβώς όπως το συνηθισμένο γάλα, το γάλα αμυγδάλου συχνά περιέχει πρόσθετη βιταμίνη D.

Πώς να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό γάλα αμυγδάλου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά της παρασκευή του αφαιρείται η φλούδα (το δέρμα), στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των ινών και ένα μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι δεν υπάρχει η ίδια θρεπτική αξία με την κατανάλωση των ωμών αμυγδάλων.

Tip No1: Η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών στο γάλα αμυγδάλου εξαρτάται από το πόσα αμύγδαλα χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του, πόση ποσότητα νερού χρησιμοποιήθηκε και αν περιέχει πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα. Πάντως γενικά, του εμπορίου είναι πιο αραιωμένο.

  • 1,5 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα
  • 3 φλιτζάνια νερό

Ρίξε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ με κρύο νερό και άφησε τα στο ψυγείο σκεπασμένα για 1-2 μέρες.

*Tip Νο2: Όσο πιο πολύ μουλιάσουν, τόσο πιο πλούσια υφή θα έχει το γάλα.

Μετά ξέπλυνε τα καλά με άφθονο νερό και βάλτα στο μπλέντερ μαζί με τα 3 φλιτζάνια νερό.

*Tip Νο3: Γενικά η δοσολογία στο περίπου, είναι 1 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα με 2 φλιτζάνια νερό.

Χτύπησε τα στο μπλέντερ σταδιακά και με διακοπές ώστε να σπάσουν καλά τα αμύγδαλα. Μετά χτύπησετα συνεχόμενα για δύο περίπου λεπτά. Έπειτα, σουρώνεις όσο καλύτερα μπορείς (πίεζε τα καλά) και το γάλα σου είναι έτοιμο. Τα αλεσμένα αμύγδαλα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις πχ. σε κέικ ή κουλουράκια.

Διατήρησε το στο ψυγείο 2-3 ημέρες ή στην κατάψυξη 2-3 εβδομάδες. Κατά τη γνώμη μου, κατανάλωσε το μέσα σε 23 ημέρες και κράτησε το φυσικά σε γυάλινο σκεύος. Να το κουνάς καλά πριν από τη χρήση.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ακριβώς όπως και το αγελαδινό: σε τσάι και καφέ, σε δημητριακά, σε παγωτό και γλυκά, σε φαγητά κλπ.

#ΖουμεΥγιεινα

Με πληροφορίες από το MedicalNewsToday

Διάβασε ακόμη: 11 συμβουλές και εύκολα tips για μια υγιεινή διατροφή

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα