Τι θα έλεγες να έμπαινες σε μία “πράσινη” οικολογική βιβλιοθήκη, η οποία θα περιλάμβανε μόνο υλικό που αφορά στο περιβάλλον, τη φύση και την οικολογία;

Και γιατί όχι; Άλλωστε το περιβάλλον και η οικολογία αποτελούν μια κατηγορία από μόνα τους και έχουν άπειρο υλικό προς μελέτη και αξιολόγηση.

Πρόκειται για την «Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη», η οποία βρίσκεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο, στην οδό Αγίων Ασωμάτων 9, στο Θησείο. Αυτή η διαφορετική βιβλιοθήκη, λειτουργεί εδώ και 26 χρόνια και αποτελεί μάλλον τη μοναδική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που έχει αποκλειστικά και μόνο τέτοιο υλικό.

Πώς υλοποιήθηκε μια τέτοια ιδέα;

Η ιδέα ξεκίνησε το 1994 από μία παρέα φίλων, οι οποίοι σκέφτηκαν να μοιραστούν τις δικές του συλλογές γύρω από τη φύση, το περιβάλλον και την οικολογία. Έτσι, ίδρυσαν αυτή την οικολογική βιβλιοθήκη, η οποία όμως στην πορεία εμπλουτίστηκε με πολύ περισσότερο υλικό, είτε από δωρεές, είτε από αγορές, είτε από αποστολές περιοδικών, βιβλίων από συγγραφείς και συλλόγους.

Ψυχή αυτού του εγχειρήματος, καθώς και διευθυντής της βιβλιοθήκης είναι ο Σάκης Κουρουζίδης. Τι λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων;

«Ασχολιόμουν με τέτοιου είδους θέματα προτού δημιουργηθεί η Βιβλιοθήκη. Είχα την τάση να μαζεύω και να μην πετάω γενικότερα τίποτα. Έναν χρόνο πριν τη δημιουργία της βιβλιοθήκης, όταν βρισκόμουν στην Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού Νέα Οικολογία, θα πραγματοποιούταν μία έκθεση για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Όταν διέθεσα το υλικό μου για την έκθεση του περιοδικού, τότε συνειδητοποίησα το μέγεθός του. Από τις κούτες και τα ράφια που βρίσκονταν οι συλλογές μου, απλώθηκαν και πήραν τη μορφή μιας έκθεσης. Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ που αποφάσισα να το αξιοποιήσω για δημόσια χρήση».

Πώς είναι ο χώρος της βιβλιοθήκης;

Αυτή η ξεχωριστή ιδέα, φιλοξενείται σε ένα κτίριο που τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στο 1895 και στο 1905. Ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και έχει παραχωρηθεί για χρήση στη βιβλιοθήκη. Καθώς ανεβαίνεις την ξύλινη σκάλα του νεοκλασικού κτιρίου, συναντάς παλιούς πίνακες που απεικονίζουν παραστάσεις από τη φύση και φωτογραφίες της παλαιάς Αθήνας. Μόλις φτάνεις στον πρώτο όροφο, αντικρίζεις μια πλούσια βιβλιοθήκη, της οποίας η μυρωδιά βρίσκεται παντού στην ατμόσφαιρα.

Για εμένα που τελείωσα βιβλιοθηκονόμος, απαραίτητη προϋπόθεση για να διαβάσω ένα βιβλίο, είναι πρώτα να… το μυρίσω. Αυτό γίνεται για να το νιώσω, να έρθουμε πιο κοντά. Γιατί για μένα τα βιβλία έχουν ψυχή, έχουν να μου μεταδώσουν μια πληροφορία, έχουν να μου διηγηθούν μια ιστορία. Τη δική τους ιστορία.

Θα δεις επίσης, ένα μεγάλο μακρόστενο δωμάτιο με πλατιές βιβλιοθήκες που η καθεμία της αποτελείται από ράφια γεμάτα με βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουζίδη, το υλικό είναι όλο καταχωρημένο σε βιβλιογραφική βάση δεδομένων. Στη μία υπάρχουν περίπου 20.000 βιβλία ενώ στην άλλη 80.000 άρθρα περιοδικών.

Τα τεύχη περιοδικών που περιλαμβάνει η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη υπολογίζονται γύρω στα 30.000 που αντιπροσωπεύουν περίπου 2.000 διαφορετικούς τίτλους περιοδικών. Πέρα από αυτά όμως, η Βιβλιοθήκη είναι πλούσια σε εικονογραφικό υλικό, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, χάρτες, γκραβούρες, που ξεπερνούν τα 150.000 αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουζίδη: «υπάρχουν περίπου 500 στερεοσκοπικές φωτογραφίες, που τις βλέπει κανείς με ένα στερεοσκόπιο που τις κάνει να φαίνονται τρισδιάστατες». Το παλαιότερο βιβλίο που υπάρχει στη Βιβλιοθήκη, είναι ξενόγλωσσο και χρονολογείται το 1789 ενώ από ελληνόγλωσσα το πιο παλιό βιβλίο είναι του 1814.

Το υλικό που αφορά στην κλιματική αλλαγή

Εκεί μέσα στα πολλά βιβλία γύρω από το περιβάλλον και την οικολογία, ξεχωρίζει ένα με τον τίτλο: «Η Κατάσταση του Κόσμου 2009 – Η Κλιματική Αλλαγή Μόλις Άρχισε».

Μήπως μας θυμίζει κάτι;

Έντεκα χρόνια μετά οι γνώσεις και η ενημέρωση γύρω από αυτό το κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε, είναι σίγουρα απαραίτητες και χρήσιμες για τον καθένα από μας.

«Κάθε μορφή και πηγή πληροφόρησης γύρω από τόσο σοβαρά θέματα, όπως το θέμα της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντική. Είναι πάρα πολύ σημαντικό από την άποψη αυτή να υπάρχει καλή και πλήρης ενημέρωση σχετικά με το τι ακριβώς είναι αυτό το φαινόμενο και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί από την παγκόσμια κοινότητα», λέει ο κ. Κουρουζίδης.

Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη έχει τη νομική μορφή τής «Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας» και συνεχίζει να επιβιώνει παρά το γεγονός ότι «η αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι πιο συχνή λύση». Έχει δεχτεί πλήθος δωρεών που όπως λέει ο κ. Κουρουζίδης, είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός τους που τους εντυπωσιάζει πόσοι άνθρωποι κάνουν δωρεές και εμπιστεύονται τμήματα ή και ολόκληρο το υλικό των βιβλιοθηκών τους ώστε να τα δώσουν κάπου που θα μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα.

Στα 26 χρόνια λειτουργίας της η Οικολογική Βιβλιοθήκη έχει δεχτεί αμέτρητους επισκέπτες, σχολεία, ομάδες με καθηγητές και μαθητές ή και γονείς καθώς σύμφωνα με τον κ. Κουρουζίδη «το βασικό αναγνωστικό κοινό της βιβλιοθήκης είναι από τον χώρο της εκπαίδευσης και από όσους αναγνώστες θέλουν να αναζητήσουν κάτι πιο εξειδικευμένο».

Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή για το κοινό Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 4-8 μ.μ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

We ❤️ the green

Διάβασε ακόμη:

Ένα μαγικό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι.. στο οποίο μπορείς να ζήσεις

Δημόσιες βιβλιοθήκες μοιράζουν σπόρους και γίνονται “Βιβλιοθήκες Σπόρων”

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα