Επειδή τα τυριά ταιριάζουν άψογα με πολλά διαφορετικά αφεψήματα

Και όχι μόνο!

Τα τυριά ταιριάζουν με το κρασί ή τουλάχιστον αυτό ξέραμε μέχρι τώρα. Η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα τα έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, για κάποιους λόγους.

Εγώ για παράδειγμα, έχω συνδυάσει το τσάι του βουνού με το τυρί φέτα, επειδή έβλεπα από μικρούλα τη μαμά μου τα βράδια να τσιμπολογάει τυράκι με τσάι. Έναν συνδυασμό τον οποίο φυσικά εκτίμησα κι εγώ στην πορεία και πλέον τον αγαπώ.

Βέβαια κάτι ήξερε η μαμά, η οποία μεγάλωσε στην Τσεχία και έχει το τσάι σε μεγαλύτερη εκτίμηση από εμάς, όπως άλλωστε και σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο.

Μας αρέσουν οι γευστικοί συνδυασμοί

Ναι, τα τυριά ταιριάζουν με το τσάι. Η σαμπάνια με τις φράουλες και το κέικ με το τσάι και τον καφέ.

Αλλά ακόμα και τα πιο διάσημα «ζευγάρια» – θα σου θυμίσω το ζεύγος Brangelina, ναι ο Brad και η Angelina χώρισαν οριστικά – χωρίζουν και τελικά προκύπτει κάτι καλύτερο.

Μήπως το κρασί δεν είναι το καλύτερο συνοδευτικό του τυριού; Μήπως υπάρχει ρόφημα που αναδεικνύει τη γεύση του με καλύτερο τρόπο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να αρχίσουμε να ταιριάζουμε τα τυριά με τσάι.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι, σύμφωνα με την εμπειρία μου πιστεύουν ότι το τσάι είναι ένα ρόφημα για τις βροχερές μέρες, για τις γιαγιάδες ή για να αντικαθιστούμε τον καφέ», λέει η ειδικός του τσαγιού Rachel Safko στο οικονομικό περιοδικό Forbes. «Όλα αυτά μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά το τσάι έχει πολλές δυνατότητες – είναι ο χαμελαίων των ροφημάτων».

Η Safko διοργανώνει ιδιωτικά events και παρέχει συμβουλές σχετικά με το τσάι. Μια από τις συνεδρίες που προσφέρει με τίτλο «σουαρέ με τσάι και τυριά», έχει ως αντικείμενο την εξερεύνηση των γεύσεων που «ξεκλειδώνονται» όταν συνδυάζουμε το τσάι με τυριά.

Πιστεύει ότι το τσάι δεν έχει ακόμα την αναγνώριση και την εκτίμηση που του πρέπει. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά βότανα με τόσες πολλές διαφορετικές ιδιότητες και ποιότητες, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ένα τσάι για κάθε περίσταση.

Το τσάι είναι ένα ποτό με δική του προσωπικότητα, γεύση και επίγευση και μπορεί κάποιος να νιώθει τον πραγματικό χαρακτήρα του και να μην το βλέπει απλά σαν ένα παλιομοδίτικο ρόφημα.

Η Safko πιστεύει ότι το τσάι μπορεί να αντικαταστήσει το κρασί, αφού και τα δύο επηρεάζονται γευστικά από τη φύση – από το μέρος που μεγαλώνουν τα σταφύλια ή τα βότανα, από το έδαφος και από την επεξεργασία που γίνεται.

«Όπως το κρασί, τα βότανα περιέχουν τανίνες σε διαφορετικές περιεκτικότητες κι έχουν μια φυσική στυπτικότητα. Έτσι εμφανίζονται με διαφορετική αναλογία αίσθησης πικρού-ξινού. Πολλές φορές έχεις την αίσθηση του λεμονιού κι άλλες του ροδιού να υπερισχύει», εξηγεί. «Το τυρί – όταν είναι ποιοτικό – προσφέρει μια υπέροχη εξισσορόπηση σε αυτή τη στυπτικότητα.

Η Safko πιστεύει μάλιστα ότι το τσάι υπερισχύει του κρασιού ως συνοδός των τυριών, καθώς η υψηλή θερμοκρασία του αναδεικνύει τις γεύσεις με πολύ καλύτερο τρόπο από το κρύο κρασί.

Πώς να συνδυάσεις το τσάι με τα τυριά

Όπως ακριβώς επιλέγουμε κρασί που ταιριάζει με συγκεκριμένα τυριά, έτσι και με το τσάι θα πρέπει να έχει τη σωστή αντίθεση αλμυρών και γλυκών γεύσεων και να προσομοιάζει το τυρί που θέλουμε να συνοδεύσουμε.

Ένα απαλό, ελαφρύ πράσινο και λευκό τσάι μπορεί να αντικαταστήσει τη σαμπάνια και τα sauvignon blancs.

Το πράσινο τσάι γενικά συνδυάζεται άψογα με φρέσκο κατσικίσιο τυρί ή με τυρί κρέμα.

Αν θέλεις κάτι πιο δυνατό θα συνδυάσεις μαύρο τσάι. Το μαύρο τσάι ταιριάζει με το ροκφόρ και γενικά τα μπλε τυριά, καθώς αυτό το αλμυρό και κρεμώδες είδος τυριού έρχεται σε αντιδιαστολή με τη γλυκιά γεύση και το βάθος του μαύρου τσαγιού.

Κι αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα ιδέες και συμβουλές.

Αν λοιπόν είσαι έτοιμος για νέες γευστικές εμπειρίες και φυσικά θέλεις να μειώσεις την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά λατρεύεις τα τυριά, ίσως ήρθε η ώρα για τσάι και βοτανικούς συνδυασμούς.

Διάβασε ακόμη:

Ποιοι είναι οι 4 τύποι τσαγιού και ποιος ο ρόλος της οξείδωσης

6 βότανα που μας δίνουν το πιο γευστικό τσάι

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα