Σχεδόν όλοι οι χορτοφάγοι αποφεύγουν το κρέας, αλλά ίσως να αναρωτιέσαι αν οι χορτοφάγοι τρώνε αυγά. Ο όρος χορτοφάγος αναφέρεται σε κάποιον που δεν τρώει ορισμένα ζωικά προϊόντα. Τι γίνεται λοιπόν, με τα αυγά;

Είναι τα αυγά επιτρεπτή τροφή για χορτοφάγους;

Μια διατροφή χορτοφάγων, ορίζεται συχνά ως αποφυγή της σάρκας των ζώων. Επομένως, πολλοί χορτοφάγοι τρώνε αυγά ακόμα και αν εξαιρούν το βόειο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια στη διατροφή τους.

Οι τρεις εκδοχές

  1. Ορισμένοι άνθρωποι δεν θεωρούν τα αυγά ένα φαγητό φιλικό προς τους χορτοφάγους. Εάν ένα ωάριο γονιμοποιήθηκε ως αποτέλεσμα ζευγαρώματος κότας και κόκορα, δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να γίνει κοτόπουλο, οι χορτοφάγοι που αρνούνται την κατανάλωση ζώων μπορούν να αποφύγουν τα αυγά.
  2. Αντίθετα, εάν ένα αυγό δεν γονιμοποιηθεί και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ζώο, θεωρείται φιλικό προς τους χορτοφάγους και αποτελεί ζωικό υποπροϊόν μαζί με το γάλα και το βούτυρο.
  3. Επίσης, ορισμένες θρησκείες που ενθαρρύνουν τη χορτοφαγική διατροφή, όπως ο Ινδουισμός και ο Ιουδαϊσμός, δε βλέπουν τα αυγά ως τροφή αυστηρά για χορτοφάγους και επομένως τα απαγορεύουν.

Διατροφικές σκέψεις

 

Εκτός από τις ηθικές ή θρησκευτικές ανησυχίες, οι διατροφικές σκέψεις μπορούν να καθοδηγήσουν την απόφαση του χορτοφάγου αν θα βάλει τα αυγά στη διατροφή του.

Τα αυγά είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, με πάνω από 6 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, καθώς και αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, οι κρόκοι αυγών παραμένουν μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για φυσιολογική σωματική λειτουργία και υγεία.

Ορισμένοι χορτοφάγοι μπορεί να επιλέξουν να συμπεριλάβουν τα αυγά στη διατροφή τους ως πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών ή απλά να προσθέσουν περισσότερη ποικιλία στις επιλογές τους με πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές, ειδικά εάν αποφεύγουν το κρέας και τα ψάρια.

Δες εδώ όλους τους λόγους που χρειαζόμαστε πρωτεΐνη και ποιες ποσότητες είναι ιδανικές

Από την άλλη πλευρά, τα αυγά μερικές φορές θεωρούνται ανθυγιεινά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη.

Ενώ η έρευνα είναι μικτή, ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη χοληστερόλης με τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, μελέτες έχουν επίσης αναφέρει ότι η διαιτητική χοληστερόλη δεν ήταν στατιστικά σημαντική σε σχέση με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυγών δεν αύξησε τη χοληστερόλη στο 70% των ατόμων, αλλά οδήγησε σε ήπιες αυξήσεις της συνολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης σε εκείνους που ανταποκρίνονται πιο έντονα στη διατροφική χοληστερόλη.

Οι συγκρουόμενες έρευνες με την πάροδο των ετών μπορεί να οδηγήσουν ορισμένους χορτοφάγους να αποφύγουν τα αυγά, ενώ άλλοι μπορεί να τα αγκαλιάσουν ως μέρος της διατροφής τους.

Τελικά είναι υγιεινά τα αυγά; Δες εδώ πιο αναλυτικά τη διατροφική αξία των αυγών, καθώς και τις σωστές ποσότητες ώστε να παραμείνουν υγιεινά.

Άρα, μερικοί χορτοφάγοι τρώνε αυγά, λόγω της θρεπτικής τους περιεκτικότητας ή τα αποφεύγουν για τον ίδιο λόγο.

Τι είδους χορτοφάγοι τρώνε αυγά;

Οι χορτοφάγοι που τρώνε αυγά εξακολουθούν να θεωρούνται χορτοφάγοι αλλά έχουν διαφορετικό όνομα.

Ακολουθούν οι διαφορετικές ετικέτες για χορτοφάγους με βάση το εάν καταναλώνουν αυγά ή / και γαλακτοκομικά προϊόντα:

  • Lacto-vegetarian: αποφεύγει τα αυγά, το κρέας και τα ψάρια αλλά περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ovo-vegetarian: αποφεύγει το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά περιλαμβάνει αυγά
  • Lacto-ovo vegetarian: αποφεύγει το κρέας και τα ψάρια αλλά περιλαμβάνει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Vegan: αποφεύγει όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και συχνά άλλα είδη, όπως το μέλι

Συμπέρασμα στο αρχικό ερώτημα

Πολλοί χορτοφάγοι τρώνε αυγά ακόμα κι αν αποκλείουν τα ζώα και τα ψάρια από τη διατροφή τους. Οι χορτοφάγοι που τρώνε αυγά θεωρούνται ωο-χορτοφάγοι, ενώ εκείνοι που τα αποφεύγουν αλλά τρώνε γαλακτοκομικά λακτο-χορτοφάγοι.

Εν τέλη, ανάλογα με ηθικούς, θρησκευτικούς ή θρεπτικούς λόγους, ορισμένοι χορτοφάγοι ενδέχεται να αποφεύγουν τα αυγά.

Πηγή: Healthline

#ΖουμεΥγιεινα

Εδώ θα δεις ποιες 15 τροφές είναι οι πιο πολύτιμες και αναγκαίες για τη διατροφή μας και 15 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα