Το ελληνικό καλοκαίρι μυρίζει βασιλικό, κακά τα ψέματα.

Σε κάθε αυλή, σε κάθε μπαλκόνι και σε άπειρα φαγητά θα συναντήσεις τον βασιλικό να χαρίζει το υπέροχο άρωμα του απλόχερα.

Βέβαια, για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι και το πιο εύκολο αρωματικό φυτό στην καλλιέργεια και τη συντήρηση.

Πολλοί από εμάς την έχουμε πατήσει σε κάποια στιγμή στη ζωή μας και ο βασιλικός μας δυστυχώς… ξεράθηκε!

Γι’ αυτό εγώ θα σου δώσω μερικές συμβουλές για να χαίρεσαι τον βασιλικό σου για πολύ καιρό!

Συμβουλές για τη φροντίδα του βασιλικού

Που τον φυτεύουμε

Ο βασιλικός θέλει φως, αλλά όχι πολύωρη απευθείας έκθεση στον ήλιο, γιατί καίγονται τα φύλλα του. Προτιμούμε λοιπόν ημισκιερά μέρη προφυλαγμένα από τον άνεμο.

Τι χώμα χρησιμοποιούμε

Θέλει ελαφρύ χώμα και καλή αποστράγγιση. Ένα μυστικό είναι να ενσωματώσουμε στο χώμα κομπόστ ή κοπριά για την καλύτερη ανάπτυξη του φυτού. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα ειδικό για αρωματικά φυτά εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά ή φτιάχνουμε το δικό μας φυτόχωμα.

Κάθε πότε ποτίζουμε

Εδώ θέλει προσοχή. Δεν θέλουμε ούτε να ξεραθεί ούτε να σαπίσει ο βασιλικός μας. Οπότε ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες, και ρίχνουμε νερό ίσα ίσα για να βραχεί το χώμα.

Στις πολλές ζέστες του καλοκαιριού ποτίζουμε κάθε μέρα για να είναι συνέχεια υγρό το χώμα.

Πώς διατηρούμε το σχήμα του

Το κορφολόγημα θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του βασιλικού. Για να ζήσει περισσότερο είναι απαραίτητο να κόβουμε τα λουλουδάκια που βγάζει, αμέσως μόλις σχηματισθούν διαφορετικά το φυτό μαραζώνει.

Πώς αντιμετωπίζουμε έντομα και ασθένειες

Ένα πρόβλημα που εμφανίζεται εύκολα στον βασιλικό είναι η ανάπτυξη μυκήτων στη ρίζα λόγω του ποτίσματος. Αυτό προκαλεί σάπισμα σε βλαστό και φύλλα. Για να αντιμετωπίσουμε τους μύκητες φτιάχνουμε ένα διάλυμα θειικού σιδήρου (γαλαζόπετρας) διαλύοντας σε 1 L νερό 1 κουταλάκι του γλυκού γαλαζόπετρα και ποτίζουμε με αυτό.

Η μελίγκρα και τα αλευρώδη είναι έντομα που προσβάλλουν τον βασιλικό. Λύνουμε το πρόβλημα ψεκάζοντας 1 φορά την εβδομάδα με σπιτικό οικολογικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας σε 1 L νερό μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι.

Bonus πληροφορία

Είχαμε πει ότι ο βασιλικός και οι ντομάτες είναι αχτύπητο ζευγάρι για πολλούς λόγους που θα τους διαβάσεις εδώ: Γιατί πρέπει να φυτεύουμε βασιλικό δίπλα στις ντομάτες μας

Ο βασιλικός γενικότερα καλό είναι να φυτεύεται ανάμεσα στα λαχανικά μας σε έναν λαχανόκηπο, καθώς η συγκαλλιέργεια αυτή προσφέρει όπως έχουμε πει πολλές φορές την καλύτερη οικολογική προστασία στα φυτά μας. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον κατιφέ.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά ακόμα να πούμε για τον βασιλικό που θα μας απασχολήσει προφανώς όλο το καλοκαίρι.

Διάβασε ακόμα: Πώς να καλλιεργήσεις ντομάτα στον κήπο σου

 

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα