Βασιλικός και ντομάτες είναι ένα αχτύπητο ζευγάρι

Και μην πάει ο νους σου στη μαγειρική και στις απίθανες σάλτσες που μπορείς να φτιάξεις με βάση αυτά τα δύο συστατικά, αλλά στον κήπο σου και τις γλάστρες σου. Και θα σου εξηγήσω αμέσως το γιατί.

Η συγκαλλιέργεια, για την οποία σου έχω μιλήσει κι άλλες φορές, είναι το μυστικό της βιολογικής γεωργίας. Συγκαλλιέργεια σημαίνει ότι καλλιεργούμε ένα φυτό δίπλα σε ένα άλλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται μια βιοποικιλότητα στη γειτονιά των φυτών μας, κάτι που τα προστατεύει από ασθένειες και έντομα. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ότι δε χρειάζεται να ραντίζουμε!

Η ντομάτα από την άλλη είναι ένα πολύ ευαίσθητο φυτό με πολλούς εχθρούς και ασθένειες και γι’ αυτό δυστυχώς είναι ένα από τα φυτά που στις συμβατικές καλλιέργειες ραντίζονται περισσότερο από όλα. Αυτό άλλωστε κάνει και πιο επιτακτική την ανάγκη να την καλλιεργούμε οργανικά στο μποστάνι μας, στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας.

Πώς ο βασιλικός προστατεύει τις ντομάτες μας

Ο βασιλικός ταιριάζει πολύ με την ντομάτα για 4 λόγους

Πρώτον και κυριότερο ίσως, έχει την ιδιότητα να απωθεί τα έντομα που αποτελούν τους κύριους εχθρούς της ντοματιάς. Τέτοια είναι οι αφίδες, οι αλευρώδεις κι ο τετράνυχος. Κι όχι μόνο. Προστατεύει το φυτό από μύκητες που μεταδίδονται και αναπτύσσονται λόγω του νερού.

Επίσης προστατεύει τα φυτά από το σκουλήκι που προσβάλει τον καρπό.

Μια άλλη ιδιότητα του βασιλικού που ωφελεί τις ντοματιές μας, είναι ότι προσελκύει τις μέλισσες που γονιμοποιούν τα άνθη της ντομάτας.

Και…last but not least, ο βασιλικός έχει μια επιπλέον μοναδική ιδιότητα. Βελτιώνει το άρωμα και τη γεύση της ντομάτας που φυτρώνει δίπλα του. Μαγικό; Φαντάσου να φτιάξεις μια σάλτσα με βασιλικό και ντομάτα που έχει φυτρώσει δίπλα σε βασιλικό! Ήδη ονειρεύομαι φρέσκα ζυμαρικά βουτηγμένα σε μία τέτοια μοναδική σάλτσα!

Πάρτο απόφαση λοιπόν και φύτεψε δίπλα στις ντοματιές σου 2, 3 βασιλικούς για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Φτιάξε κι μια πέστο βασιλικού

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα