Ζητούνται “αυθεντικά χωριά”

Ζητούνται “αυθεντικά χωριά”
avatar Votanistas

Ζητούνται αυθεντικά χωριά για ανάπτυξη

Από τις ειδήσεις που μας αρέσουν είναι αυτές οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη της περιφέρειας και την τόνωση της πολύπαθης, ειδικά τα τελευταία χρόνια, υπαίθρου.

Αισιόδοξο λοιπόν κρίνουμε το εγχείρημα της δημιουργίας ενός Δικτύου “Αυθεντικών Χωριών”, το οποίο αφορά την ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας. Επίσης πιο αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ποια είναι τα αυθεντικά χωριά

Η Περιφέρεια λοιπόν αναζητά αυτή τη στιγμή χωριά και οικισμούς που διαθέτουν πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, ιδιαίτερο χαρακτήρα, ιστορική παρουσία ή φυσικό περιβάλλον, χωρίς όμως στοιχεία μαζικού τουρισμού, για να ενταχθούν στο έργο «Δίκτυο Αυθεντικών Χωριών Αδριατικής-Ιονίου» – ADRIONET, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG V B.

Συγκεκριμένα, θα αναζητηθούν στοιχεία αυθεντικότητας σε τέτοιου είδους οικισμούς, που κατάφεραν να διατηρήσουν την παράδοση και την κουλτούρα του τόπου, προκειμένου στη συνέχεια να σχεδιαστούν τρόποι ήπιας ανάπτυξης, η οποία εκτιμάται ότι θα προσδώσει αξία σε κάθε περιοχή, χωρίς να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της.

Το εγχείρημα έχει στόχο να αντιμετωπιστούν η σημερινή περιθωριοποίηση, ερήμωση, εγκατάλειψη, καθώς και ο κατακερματισμός και η υπο-αξιοποίηση αυτών των περιοχών.

Ο βασικός στόχος του έργου ADRIONET είναι η δημιουργία ενός Διακρατικού Δικτύου «Αυθεντικών Χωριών», με σκοπό τη διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών τους αγαθών, επιδιώκοντας ανάπτυξη βασισμένη σε μια κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, με επίκεντρο πρωταρχικά την ποιότητα ζωής και την ευημερία των τοπικών πληθυσμών, ως προϋπόθεση για τη διατήρηση των φυσικών τους τοπίων, καθώς και την προσέλκυση και ικανοποίηση των επισκεπτών και τουριστών.

Οι εταίροι εκπροσωπούν δημόσιους φορείς και ερευνητικά κέντρα που προέρχονται από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία την Σλοβενία, την Αλβανία, την Σερβία και την Βοσνία-Ερζεργοβίνη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του έργου, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα στις περιοχές που βρέχονται από την Αδριατική και το Ιόνιο υπάρχουν πολλά μικρά «αυθεντικά» χωριά, σε πολύ όμορφες τοποθεσίες δίπλα σε ποτάμια, λίμνες, σε ορεινούς όγκους και αγροτικές περιοχές.

Αυτά τα χωριά διαθέτουν σημαντική πολιτιστική, περιβαλλοντική αξία αλλά και κοινωνική αξία, καθώς «συντηρούν» ένα απόθεμα τοπικών χαρακτηριστικών και ιδιαίτερης φυσιογνωμίας, παραγωγικής τεχνογνωσίας, παραδοσιακών τροφίμων και προϊόντων, που πρέπει να ταυτοποιηθούν και να ενσωματωθούν σε περιφερειακές στρατηγικές και δράσεις διατήρησης και αξιοποίησης, μέσω μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης που ενισχύουν την υπάρχουσα πολιτιστική και φυσική κληρονομιά.

«Ο ορισμός του αυθεντικού χωριού θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία συνεργασίας με τους εταίρους του έργου και δεν θα αφορά – κατά πάσα πιθανότητα – παραδοσιακούς οικισμούς οι οποίοι είναι ήδη ανεπτυγμένοι τουριστικά. Το σχέδιο του Περιφερειάρχη είναι ο τουρισμός 365 ημερών το χρόνο και αυτό για να επιτευχθεί θα πρέπει να αναπτυχθούν αυτά τα χωριά, όχι όμως με όρους μαζικού τουρισμού» τόνισε, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Μιχαηλίδης.

Πληροφορίες πήραμε από το: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διάβασε ακόμα: Αγροτουρισμός: Τι είναι και γιατί μας ενδιαφέρει

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *