Ένα ταξίδι με το κατοικίδιο σου, αν οργανωθεί σωστά και με όλα αυτά που πρέπει να κάνεις, τότε θα είναι ασφαλές και θα περάσετε καλά μαζί.

Πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν τώρα παροχές για κατοικίδια, καλύπτοντας τις ανάγκες για σκύλο και γάτα. Αλλά προτού χαθείς πολύ στον ενθουσιασμό της απόδρασης των διακοπών με τον χνουδωτό σου φίλο, βεβαιώσου ότι έχεις λάβει τα πάντα υπόψη.

Αναρωτήσου πρώτα απ’ όλα:

  • αν το κατοικίδιο ζώο σου είναι κατάλληλο για ταξίδια
  • ποια είναι η ιδιοσυγκρασία του
  • πόσο υγιές είναι το κατοικίδιο σου για ταξίδια
  • έχει φυσική κατάσταση ή μήπως κάποια ασθένεια

Πριν φύγεις

Πριν από το μεγάλο ταξίδι με το κατοικίδιο σου, κανόνισε ένα μικρότερο ταξίδι… στον κτηνίατρο. Είναι καλή ιδέα να μιλήσεις με τον κτηνίατρό σου για να προσδιορίσεις εάν ο γούνινος σύντροφος σου πρέπει και μπορεί να ταξιδέψει. Εάν ο κτηνίατρος δεν προβλέπει προβλήματα, το επόμενο βήμα σου είναι να σχεδιάσεις πώς να ταξιδέψεις με ασφάλεια μαζί του.

Το ζωάκι σου θα χρειαστεί σίγουρα ιατρικό έλεγχο και ενημερωμένο αρχείο εμβολιασμού. Ο κτηνίατρος θα παρέχει επίσης το υγειονομικό πιστοποιητικό του, που θα χρειαστείς εάν ταξιδεύεις εκτός της χώρας.

Είδη πρώτης ανάγκης

Μόλις τακτοποιηθούν οι ιατρικές απαιτήσεις του κατοικίδιου ζώου σου, βεβαιώσου ότι έχεις  συσκευάσει αυτά τα βασικά είδη για ένα ασφαλές ταξίδι:

Ετικέτες αναγνωριστικών: Πολλά κατοικίδια χάνονται και παραμένουν άγνωστα επειδή δεν φορούν ετικέτες. Διατήρησε μια ετικέτα ασφαλισμένη στο κολάρο του, η οποία θα έχει τη διεύθυνση του σπιτιού σου και τον αριθμό τηλεφώνου σου.

Πιστοποιητικό υγείας: Εκτός από το υγειονομικό πιστοποιητικό, φέρε τα ιατρικά αρχεία του κατοικίδιου σου, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα στοιχεία επικοινωνίας του κτηνιάτρου.

Τρόφιμα και νερό: Αν εξαντληθούν τα τρόφιμα του κατοικίδιου σου και του πάρεις κάτι άλλο το όποιο δεν γνωρίζεις πώς αντιδρά, αυτό μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα στο ζώο σου. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλεις ούτε εκείνο να το πάθει ούτε εσύ να τρέχεις. Απέφυγε αυτό το ζήτημα συσκευάζοντας περισσότερο από αρκετό φαγητό και νερό. Είναι καλύτερα να έχεις πάρα πολλά από πολύ λίγα.

Γνωστά είδη. Δημιούργησε ένα άνετο περιβάλλον περιτριγυρίζοντας το κατοικίδιο σου με οικεία παιχνίδια και είδη καλλωπισμού, ακόμη και την αγαπημένη του κουβέρτα.

Προγραμμάτισε τα καταλύματά σου από πριν. Αναζήτησε φιλικά προς τα ζώα καταλύματα στο δρόμο και στον τελικό προορισμό σου. Η προετοιμασία εκ των προτέρων, σου εξοικονομεί την ταλαιπωρία της αναζήτησης όταν βρίσκεσαι στο δρόμο.

Με το αυτοκίνητο

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι το λιγότερο αγχωτικό για τα περισσότερα κατοικίδια ζώα. Τα αεροπορικά ταξίδια με τα κατοικίδια γίνονται όλο και πιο περίπλοκα και ακριβά κι έτσι η επιλογή του αυτοκινήτου προσφέρει μια μεγάλη εναλλακτική λύση. Ωστόσο, η ασφάλεια και η άνεση του ζώου πρέπει να ληφθούν υπόψη ανεξάρτητα από τον τρόπο ταξιδιού.

Συμβουλές ασφάλειας ταξιδιού με το αυτοκίνητο

Διαλείμματα τουαλέτας: Όπως εσύ χρειάζεσαι το διάλλειμα σου για να τεντωθείς και να πας τουαλέτα, ακριβώς τις ίδιες ανάγκες έχει και το κατοικίδιο σου.

Διάλειμμα για τροφή και νερό: Όπως είπαμε και πιο πάνω, στα διαλλείματα για φαγητό, δώσε του μια τροφή που του είναι οικεία και όχι κάτι καινούριο.

Ηρεμιστικά: Μπορεί να θέλεις να συζητήσεις την επιλογή ενός ηρεμιστικού με τον κτηνίατρό σου. Δεν είναι κακό. Ένα σκυλί μπορεί να είναι πιο συνηθισμένο στα οδικά ταξίδια, αλλά οι γάτες είναι μια διαφορετική ιστορία. Είτε είναι σκύλος όμως είτε γάτα, αν πιστεύεις ότι θα αγχωθεί ή θα τσιτωθεί, ένα ηρεμιστικό μπορεί να είναι μια χαλαρωτική λύση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ασφαλές ταξίδι: Ένας σκύλος που βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο μπορεί να φαίνεται χαριτωμένος, αλλά αυτή η συνήθεια δεν είναι καθόλου ασφαλής. Ασφάλισε το κατοικίδιο σου στο πίσω κάθισμα, μακριά από αντικείμενα που θα μπορούσαν να πέφτουν πάνω του και να του προκαλέσουν τραυματισμό. Με αυτόν τον τρόπο, μένει ασφαλές το ζωάκι σου αλλά και εσύ, επειδή του αποτρέπεις να σου αποσπάσει την προσοχή ενώ οδηγάς.

Ασφάλεια αυτοκινήτου: Σε μια πολύ ζεστή ημέρα, θα ανοίξεις τα παράθυρα του αυτοκινήτου τέρμα, ενώ το αυτοκίνητο θα τρέχει γρήγορα. Αυτό μπορεί να είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για το κατοικίδιο σου. Βεβαιώσου για την ασφάλεια του και έχε το υπό την επίβλεψη σου.

Με το αεροπλάνο

Το ταξίδι με το κατοικίδιο σου αεροπορικώς, μπορεί να γίνει εξαιρετικά πολύπλοκο και δύσκολο. Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες χρεώνουν υψηλά τέλη για να το επιτρέψουν, και τα αεροπορικά ταξίδια -αν και γενικά ασφαλή- δεν είναι χωρίς τους κινδύνους τους.

Οι τραυματισμοί και οι θάνατοι των ζώων έχουν αυξηθεί, με αναφερόμενους 39 θανάτους ζώων το 2010 σε αεροπορικά ταξίδια, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών. Οι θερμοκρασίες στις περιοχές φορτίου μπορεί να είναι πολύ ζεστές για τα κατοικίδια ζώα και οι περισσότεροι μεταφορείς δεν επιτρέπουν γάτες και σκύλους στο αεροσκάφος σε εξαιρετικά ζεστές ή κρύες θερμοκρασίες.

Εάν αποφασίσεις να ταξιδέψεις αεροπορικώς μαζί του, υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις την ομαλή διαδρομή:

Απευθείας πτήση: Η απευθείας πτήση είναι ιδανική τόσο για σένα, όσο και για το κατοικίδιο σου. Εάν δεν μπορείς να πάρεις απευθείας πτήση, κανόνισε τις λιγότερες στάσεις και μεταφορές. Η νάρκωση δε συνιστάται γενικά για αεροπορικά ταξίδια, καθώς τα μεγάλα υψόμετρα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ζώο σου.

Γεύμα: Ταΐσε το κατοικίδιο σου 6 έως 12 ώρες πριν από την επιβίβαση.

Θερμοκρασία: Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα κατοικίδια, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή τους, ειδικά για ορισμένες ράτσες σκύλων και γατών. Επικοινώνησε με την αεροπορική εταιρεία για ταξίδια φορτίου, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί για κατοικίδια κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων.

Ταξίδι με το κατοικίδιο στο εξωτερικό

Τα ταξίδια στο εξωτερικό απαιτούν να έχεις ένα διεθνές πιστοποιητικό υγείας για το κατοικίδιο ζώο σου. Επίσης, η κάθε χώρα έχει τις δικές της συγκεκριμένες απαιτήσεις. Ανάλογα με τον προορισμό σου, τον τύπο κατοικίδιου και τον τρόπο με τον οποίο θα ταξιδέψεις, οι απαιτήσεις διαφέρουν.

Ερωτήσεις που πρέπει να λάβεις υπόψη:

  • Ποιοι είναι οι περιορισμοί για την εισαγωγή του κατοικίδιου μου;
  • Ποια έγγραφα χρειάζομαι για την εισαγωγή του κατοικίδιου μου;
  • Το κατοικίδιο μου απαιτεί ειδικούς εμβολιασμούς;

Δες εδώ: Μύθος ή πραγματικότητα; 9 πράγματα που δεν ισχύουν ~ Μέρος 2ο

Με πληροφορίες από το Reader’ Digest

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα