Ένα καινοτόμο εργαλείο φτάνει στα χέρια των αγροτών της Κρήτης. Εφαρμογή για κινητά θα τους πληροφορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, ποιο αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει.

Πρόκειται για μια συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης που τίθεται σε εφαρμογή και μέσω του διαδραστικού χάρτη, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, θα δίνει τα στοιχεία που χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι.

Τι δήλωσε ο Στέργιος Πυρίντσος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης:

“Ο κάθε αγρότης μπορεί να πάρει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χωραφιού του ή του αγροκτήματός του με το GPS που έχει στο κινητό του, να εισάγει το στίγμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να διαλέξει το φαρμακευτικό φυτό που τον ενδιαφέρει, και να δει την καταλληλότητα της θέσης στο χωράφι του, για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους. Η καταλληλότητα θα είναι διαβαθμισμένη από το 0 έως το 1 και όσο πιο κοντά στο 1 είναι η τιμή που θα του δώσει το σύστημα, τόσο πιο κατάλληλη είναι η θέση του χωραφιού του για το συγκεκριμένο είδος φυτού.”

“Παράλληλα αυτή η εφαρμογή για κινητά του δίνει και την καταλληλότητα για τα υπόλοιπα φαρμακευτικά φυτά που εξετάστηκαν, ούτως ώστε να κρίνει αν η επιλογή που έκανε για το συγκεκριμένο είδος είναι η καλύτερη για την περιοχή που βρίσκεται το χωράφι του. Με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα που ανέπτυξε ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης δίδεται ένα σημαντικό εργαλείο στον αγρότη που θέλει να προχωρήσει στην καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών.”

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πυρίντσος συμπληρώνει ότι στην εφαρμογή ο αγρότης μπορεί να βρει στοιχεία καταλληλότητας της περιοχής που βρίσκεται το χωράφι του ή το αγρόκτημά του από άποψη περιβαλλοντικών συνθηκών και όχι στοιχεία καταλληλότητας του ίδιου του χωραφιού του.

Η παρουσίαση του προϊόντος

Η παρουσίαση έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα Μανώλη Χνάρη, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της νέας δυνατότητας, η οποία όπως τόνισε θα διευρύνει το καλάθι των κρητικών προϊόντων σε όρους ποιότητας, και θα ενισχύσει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια της κρητικής παραγωγής.

“Θεωρώ μονόδρομο στη σημερινή εποχή, τη διασύνδεση των νέων τεχνολογιών και των “έξυπνων” συστημάτων με τους παραδοσιακούς τομείς, όπως είναι η αγροτική παραγωγή, για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου προσαρμοσμένου στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας”, εξήγησε ο κ. Χνάρης.

Ποιο αποτέλεσμα θα φέρει η εφαρμογή στα αρωματικά φυτά;

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς: “Τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν ένα σημαντικό βιολογικό πόρο για την Κρήτη. Έως τώρα η αξιοποίηση και η εμπορία τους βασιζόταν σε συλλογές από τη φύση. Τώρα πλέον με τις προσπάθειες του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργειά τους. Απομένει να γίνουν και τα επόμενα βήματα τα οποία σταδιακά θα μετατρέψουν το νησί σε ένα hotspot παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης.”

Πηγή: amna.gr

Διάβασε ακόμη: Ποιες αλλαγές θα φέρει το 5G στην αγροτική παραγωγή

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα