Αλήθεια έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα έμοιαζε η Γη αν στέρευαν οι ωκεανοί της;

Όχι;

Το φαντάστηκα. Μάλλον σου μοιάζει περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Κι αν σου έλεγα ότι δεν ανήκει και τόσο στη σφαίρα της φαντασίας; Προβληματίστηκες; Κι εγώ.

Το νερό στερεύει

Το σενάριο είναι εφιαλτικό. Και παρόλο που κάποιοι θεωρούν ότι ναι μεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, αλλά όχι άμεσα, μάλλον διαψεύδονται. Δορυφορικές φωτογραφίες από τη NASA και μετρήσεις ειδικών ερευνητικών ομάδων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η παγκόσμια κρίση του νερού δεν βρίσκεται κάπου βαθιά στο μέλλον. Συμβαίνει τώρα και δη σε επίπεδο που αναγκάζει τους επιστήμονες να μιλήσουν για «ώρα μηδέν», καθώς τέσσερις μεγάλες χώρες και συγκεκριμένα η Ισπανία, το Μαρόκο, το Ιράκ και η Ινδία, «στερεύουν» από πόσιμο νερό, ενώ ακολουθούν δεκάδες άλλες χώρες τα επόμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου τα αποθέματα νερού στη μονάδα συγκέντρωσης της Buendia βρίσκονται στο μείον 60%!

Πώς θα έμοιαζε η Γη αν στέρευαν οι ωκεανοί;

Ένα εντυπωσιακό animation timelapse της NASA δείχνει αυτό που αναρωτιόμαστε.

Προσομοιώνει ουσιαστικά την πτώση του επιπέδου της θάλασσας παγκοσμίως, μέχρι τη στιγμή που αποκαλύπτονται τα 2/3 της Γης που είναι υποβρύχια.

Το animation δημιουργήθηκε από τον James O’Donoghue, επιστήμονα της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης της Αεροναυπηγικής, που αναμόρφωσε εκείνο της NASA του 2008, αλλά σε υψηλή ανάλυση και με επεξεργασμένο χρονοδιάγραμμα.

Η δημιουργία του timelapse βίντεο έγινε με τη χρήση εικόνων, δεδομένων και εργαλείων της NASA.

Ο κίνδυνος πιο κοντά από ποτέ

Ας λάβουμε υπόψη μας ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που απ’ ότι φαίνεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα που έλαβε χώρα στη Μαδρίτη, απέτυχε παταγωδώς

Προσωπικά ανησυχώ. Τίποτα από αυτά δε μου μοιάζει πλέον με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Νομίζω πως μέχρι ενός σημείου θα συμφωνήσεις μαζί μου.

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα

Διάβασε ακόμη: Το 40% των δέντρων στην Ευρώπη απειλείται με εξαφάνιση