Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε φυσικά και συνθετικά αιθέρια έλαια υπάρχει γιατί μιλάμε για διαφορετικά και αντίθετα πράγματα.

Φυσικά, είναι τα αιθέρια έλαια που περιλαμβάνουν φυσικά συστατικά και η παραγωγή τους έχει πολλές δυσκολίες και απαιτήσεις, οπότε είναι πιο ποιοτικά και πιο ακριβά.

Αντιθέτως, τα συνθετικά περιέχουν αρωματικές χημικές ενώσεις ώστε να «μοιάζουν» στο φυτό και στο άρωμα του. Συνεπώς είναι πιο φθηνά αλλά με πολλές επιλογές στην παραγωγική διαδικασία και την ποικιλία των τελικών προϊόντων.

Η σχέση μεταξύ φυσικών και χημικών συστατικών, εξαρτιόταν πάντα από την τεχνολογική και την επιστημονική πρόοδο.

Τελικά ποια αιθέρια έλαια είναι προτιμότερα;

Πως ξεκίνησε η σύνθεση

Στις αρχές του 20ου αιώνα, επικρατούσαν μόνο τα φυσικά προϊόντα. Οι πρώτες αρωματικές ενώσεις εμφανίστηκαν το 1850 (οξεικό αμύλιο). Η βανιλίνη συντέθηκε το 1876 και ήταν ένα από τα πρώτα συστατικά που αναπτύχθηκε ως βιομηχανικό προϊόν.

Η χημεία έκανε πολλές και γρήγορες προόδους και προχώρησε στη σύνθεση πάρα πολλών αρωματικών υλών, ενώ πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις είναι σημαντικές στη σύγχρονη αρωματοποιία. Στη δεκαετία του ‘60, οι χημικές ενώσεις όπως: η κιτράλη, η γερανιόλη, η νερόλη, και η λιναλοόλη εμφανίστηκαν ως οικονομικά βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις έναντι των αιθέριων ελαίων του lemongrass, της citronella και του bois de rose.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συνθετικών χημικών ουσιών

Ένα από τα πλεονεκτήματα μιας νέας χημικής αρωματικής ουσίας είναι ότι μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, κάτι που δε μπορεί να γίνει με ένα φυσικό μόριο. Πολλά νέα αρώματα έχουν βασιστεί σε νέες χημικές ουσίες και κατοχυρώθηκαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Οι συνθετικές χημικές ενώσεις έχουν σημαντικό ρόλο στην αρωματοποιία, κάτι που θα συνεχιστεί και στο μέλλον, αλλά οι αυστηροί έλεγχοι ασφάλειας κάνουν την εισαγωγή νέων μορίων πιο δαπανηρή.

Τα φυσικά αιθέρια έλαια, διατηρούν από την αρχή τους μέχρι και σήμερα τη δική τους θέση στην αγορά παρά τον ανταγωνισμό των συνθετικών. Αυτοί οι δύο τύποι προϊόντων, συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον γιατί η ανάπτυξη των συνθετικών έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των αρωματικών συνθέσεων και των αρωμάτων στην παγκόσμια αγορά.

Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν η παραγωγή στηριζόταν αποκλειστικά σε φυσικές πηγές, λόγω της υψηλής τιμής τους

Η τιμή του τελικού προϊόντος, αποτελούσε πάντα τον βασικό παράγοντα που επηρεάζει τον καταναλωτή στην παγκόσμια αγορά. Ο υπαρκτός ανταγωνισμός από τα συνθετικά προϊόντα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν υπάρχει σχέδιο παραγωγής για ένα καινούριο στην αγορά αιθέριο έλαιο, γιατί μπορεί να επηρεαστεί η τιμή των φυσικών μορίων.

Η τιμή των αιθέριων ελαίων παρουσιάζει συχνά κυκλικές εξελίξεις, που συχνά έχουν επιπτώσεις στο αιθέριο έλαιο και τα υποκατάστατα τους. Τα αιθέρια έλαια που παράγονται ως υποπροϊόντα μια κύριας παραγωγής, επηρεάζονται πολύ λιγότερο από τις διακυμάνσεις των τιμών.

Έτσι, ο παραγωγός μπορεί να προσαρμόσει τον όγκο της παραγωγής του σύμφωνα με την ανάγκη της αγοράς.

Οι τεχνικές για την ποιοτική εκτίμηση αιθέριων ελαίων

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα