Τελικά η ντομάτα είναι φρούτο ή λαχανικό; Ένα είναι το σίγουρο… πως την αγαπάμε ιδιαιτέρως και την περιμένουμε κάθε καλοκαίρι!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ντομάτα είναι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα τρόφιμα που ταιριάζει σχεδόν με όλα. Σε όλες τις σαλάτες, στις σούπες, στα λαδερά φαγητά ως σάλτσα ή και τα κομμάτια της και σίγουρα ως μαρινάδα.

Και αν η ντομάτα είναι του δικού μας λαχανόκηπου, είναι κατακόκκινη, ζουμερή και μοσχοβολάει ο τόπος μόλις την κόβουμε.

Η ντομάτα είναι φρούτο ή λαχανικό;

Οι αγρότες, οι σεφ και οι δικηγόροι έχουν διαφορετικές απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση. Μπορεί να μας φαίνεται απλό…

Τρως για μεσημεριανό; Λαχανικό

Τρως για επιδόρπιο; Καρπός

Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Υπάρχουν νομικοί και επιστημονικοί ορισμοί των φρούτων και λαχανικών.

Βοτανική ταξινόμηση

Η βοτανική ταξινόμηση των φρούτων και λαχανικών βασίζεται κυρίως στη δομή και τη λειτουργία του τμήματος του εν λόγω φυτού.

Τα φρούτα σχηματίζονται από άνθη, έχουν σπόρους και βοηθούν στη διαδικασία αναπαραγωγής του φυτού. Από την άλλη πλευρά, τα λαχανικά είναι οι ρίζες, οι μίσχοι, τα φύλλα ή άλλα βοηθητικά μέρη του φυτού.

Μαγειρική ταξινόμηση

Όσον αφορά το μαγείρεμα, το σύστημα ταξινόμησης για φρούτα και λαχανικά αλλάζει σημαντικά σε σύγκριση με τον τρόπο κατηγοριοποίησής τους βοτανικά.

Στην μαγειρική πρακτική, τα φρούτα και τα λαχανικά χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται βασισμένα κυρίως στα χαρακτηριστικά γεύσης τους.

Γενικά, ένα φρούτο έχει απαλή υφή και τείνει στη γλυκιά πλευρά. Είναι πιο κατάλληλο για επιδόρπια, αρτοσκευάσματα, smoothies, μαρμελάδες ή για φαγητό ως σνακ.

Αντίθετα, ένα λαχανικό έχει τυπικά αλμυρή και πιθανώς πικρή γεύση. Συνήθως έχει πιο σκληρή υφή από τα φρούτα και, αν και μερικά τρώγονται ωμά, άλλα απαιτούν μαγείρεμα. Ταιριάζουν καλύτερα στα αλμυρά πιάτα και τις σαλάτες.

Οι ντομάτες ταιριάζουν στον επιστημονικό ορισμό των φρούτων, καθώς σχηματίζονται από ένα λουλούδι και περιέχουν σπόρους. Έτσι, βοτανικά, οι ντομάτες είναι φρούτα.

Ωστόσο, ο τρόπος που τις τρώμε και τις αντιμετωπίζουμε στο μαγείρεμα, σημαίνει ότι εμπίπτουν επίσης στη νομική κατηγορία λαχανικών.

Γιατί είναι οι ντομάτες φρούτα;

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση, ας δούμε τον ορισμό των φρούτων:

Σύμφωνα με το Merriam-Webster, τα φρούτα είναι «το βρώσιμο αναπαραγωγικό σώμα ενός φυτού σπόρου, με γλυκό πολτό. Οι ντομάτες δεν είναι τόσο γλυκές όσο άλλα φρούτα, ούτε είναι τόσο πικρές όσο μερικά λαχανικά. Είναι ενδιαφέρον γεγονός ότι οι πατάτες είναι στην πραγματικότητα μακρινές συγγενείς της ντομάτας.

Γιατί είναι οι ντομάτες λαχανικά;

Ενώ οι ντομάτες είναι επιστημονικά φρούτα, ταξινομούνται νομικά ως λαχανικά.

Αυτό μπορεί να φαίνεται εκπληκτικό, αλλά η κατηγορία των λαχανικών στην πραγματικότητα περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από ό, τι νομίζεις. Σύμφωνα με το Merriam-Webster, ένα λαχανικό είναι «ένα συνήθως ποώδες φυτό που καλλιεργείται για ένα βρώσιμο μέρος που τρώγεται συνήθως ως μέρος ενός γεύματος». Αυτό σημαίνει ότι η κατηγορία λαχανικών περιλαμβάνει όλα τα μέρη των φυτών, όπως ρίζες, φύλλα και μίσχους. Τα φρούτα, από την άλλη πλευρά, είναι μόνο το τμήμα του φυτού που φέρει τους σπόρους.

Από αυτόν τον ορισμό, φαίνεται ότι οι ντομάτες δεν είναι σαφώς λαχανικά.

Λοιπόν, είναι οι ντομάτες τότε φρούτα; Όχι ακριβώς.

Το 1893, επιβλήθηκε φόρος 10% σε όλα τα λαχανικά. Έτσι, για να μην πληρώσουν τα τέλη, οι έμποροι ισχυρίστηκαν ότι οι ντομάτες είναι φρούτα. Μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την υπόθεση, ανέφερε ότι οι ντομάτες πρέπει να χαρακτηριστούν ως λαχανικά αντί για φρούτα για τους «σκοπούς του εμπορίου», καθώς οι σεφ τις προετοιμάζουν και οι άνθρωποι τις τρώνε σαν λαχανικά. Αυτό σημαίνει, νομικά, οι ντομάτες είναι λαχανικά.

Δηλαδή για να καταλάβουμε!!!

Επιστημονικά και βοτανικά, οι ντομάτες είναι φρούτα!

Νομικά, οι ντομάτες είναι λαχανικά!

Και καταλήγουμε κάπου εδώ…

Οι ντομάτες είναι φρούτα και λαχανικά

Εάν μιλάς με έναν αγρότη ή έναν κηπουρό, είναι φρούτα. Εάν μιλάς με έναν σεφ, είναι λαχανικά

Όποτε βοτανικά… τρως φρουτοσαλάτα στον φούρνο όταν μαγειρεύεις μπριαμ και σάλτσα φρούτου με την μακαρονάδα σου!!!

Οι ντομάτες περιέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων βασικών ινών, βιταμινών, θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Θα πρέπει να τις τρως τακτικά μαζί με όλα τα άλλα αγαπημένα σου φρούτα και λαχανικά. Άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όλους τους ανθρώπους να τρώνε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Είναι ευεργετικά και άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού μας και του πεπτικού συστήματος.

#ΖουμεΥγιεινα

Με πληροφορίες από το Reader’ Digest και το Healthline

Εδώ θα μάθεις πώς να καλλιεργήσεις ντομάτα στον κήπο σου και  πώς να φτιάξεις Πέργκολα με κρεμαστές ντομάτες 

Η ντομάτα μας αρέσει πολύ και ως λιαστή (αποξηραμένη) αφού ταιριάζει υπέροχα σε διάφορα φαγητά και σαλάτες. Δες εδώ την διατροφική αξία της λιαστής ντομάτας και πώς να κάνεις τη δική σου.

Διάβασε ακόμη:

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα