Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το θέμα για το 2020 είναι:

«Ώρα για την Φύση»

Τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση. Είναι η ίδια η φύση που μας στέλνει το μήνυμα: Για να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρέπει να φροντίζουμε τη φύση.

Περισσότεροι από 8.500 θάνατοι κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα

«Όπως φαίνεται από την έρευνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πολύ περισσότερους θανάτους ακόμα και από πανδημίες όπως αυτή του Covid-19»

…δηλώνει ο διευθυντής του ΕΚΠΑΑ, Πέτρος Βαρελίδης.

Δες το σχετικό άρθρο εδώ.

Η βιοποικιλότητα, δηλαδή η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Τα βλέπουμε ήδη να συμβαίνουν γύρω μας… πανδημία, κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση, πείνα, καταστροφές, αφανισμός ειδών κλπ.

We ❤️ nature

Δες τα δύο άρθρα που αφορούν τη βιοποικιλότητα και τους τρόπους να επαναφέρουμε τη φύση στη ζωή μας:

Νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα: Επαναφορά της φύσης στη ζωή μας – Μέρος 1ο

Νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα: Επαναφορά της φύσης στη ζωή μας – Μέρος 2ο

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Γιορτάζουν: Απόλλων, Γοργίας, Δωρόθεος, Δωροθέα, Νίκανδρος, Νικάνδρα, Πλούταρχος, Σεληνιάς, Σελήνη.

  • Διεθνής Ημέρα για την Καταπολέμηση της Παράνομης, μη Καταγγελλόμενης και μη Ρυθμιζόμενης Αλιείας

Έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της αειφόρου ανάπτυξης και της αλιείας.

Σ’ έναν κόσμο συνεχούς πείνας και αυξανόμενου πληθυσμού, τα ψάρια έχουν γίνει ένα από τα βασικά προϊόντα για την επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και σημαντική πηγή εισοδήματος. Σε πολλές χώρες, η αλιεία δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας πηγή διατροφής, αλλά και εγγύηση για την ασφάλεια της εργασίας και κατά συνέπεια για την οικονομική ευημερία του πληθυσμού. Δυστυχώς, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία υπονομεύει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της αλιευτικής βιομηχανίας. Είναι υπεύθυνη για την απώλεια 11-26 εκατομμυρίων τόνων ψαριών κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με 10-23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2015 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τους λεγόμενους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο 14ος από τους 17 στόχους με τίτλο «Ζωή κάτω από το Νερό» είναι η διατήρηση και η βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας είναι ένα από τα εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το 2009 ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ενέκρινε τη Συμφωνία για τα μέτρα που λαμβάνει το Κράτος Λιμένα για την Πρόληψη, την Αποτροπή και την Εξάλειψη της Παράνομης, μη Καταγγελλόμενης και μη Ρυθμιζόμενης Αλιείας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 5 Ιουνίου 2016. Τον Δεκέμβριο του 2017, αυτή η ημερομηνία ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Παράνομης, μη Καταγγελλόμενης και μη Ρυθμιζόμενης Αλιείας.

  • Η «Ημέρα του Συντάγματος» στη Δανία.

Στις 5 Ιουνίου 1849 ο βασιλιάς Φρειδερίκος ο 7ος παραχώρησε Σύνταγμα στους υπηκόους του και η Δανία έγινε Συνταγματική Μοναρχία. Η Ελλάδα προηγήθηκε κατά 6 χρόνια (3.9.1843).

Τι έγινε σαν σήμερα

1825:

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Γκούρα.

1925:

Ψηφίζεται στην Βουλή των Ελλήνων ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο ιδρύεται κατόπιν εισηγήσεως του τότε πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Παπαναστασίου, κατά την περίοδο της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας και αρχικά ονομάστηκε Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

1947:

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζορτζ Μάρσαλ, ζητά την οικονομική ενίσχυση της κατεστραμμένης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Ευρώπης. Η κίνηση αυτή θα λάβει το όνομά του και θα ονομαστεί Σχέδιο Μάρσαλ, που θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας μας μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

1956:

Ο Έλβις Πρίσλεϊ σκανδαλίζει το κοινό, με το τολμηρό κούνημα των γοφών του, στο αμερικανικό τηλεοπτικό σόου «The Milton Berle Show».

1961:

Το τρίποντο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της American Basketball League και περιλαμβάνει όλα τα σουτ που εκτελούνται από απόσταση μεγαλύτερη των 22 ποδιών (6,71 μ.) από το καλάθι.

1977:

Στα ράφια των καταστημάτων ο υπολογιστής Apple II.

1999:

Η Βούλα Τσιαμίτα του Πανελληνίου Γ.Σ. κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν με 14,94 μέτρα κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Bruno Zauli που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.

2002:

Η ΑΕΚ στέφεται ξανά πρωταθλήτρια στο μπάσκετ μετά από 32 χρόνια.

2002:

Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του προγράμματος για περιήγηση στο διαδίκτυο, Mozilla 1.0.

2003:

Ξεκινά το 50ο Ράλι Ακρόπολις, ο σκληρότερος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Θριαμβευτής θα αναδειχθεί ο Μάρκο Μάρτιν με Ford Focus, ο οποίος πανηγυρίζει την πρώτη νίκη της καριέρας του στο WRC.

Με πληροφορίες από sansimera.gr

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα