Θα ξεκινήσω με ένα καλό “μυστικό”: το κόλπο για την καλή και σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι να πίνουμε από λίγο νερό σε τακτά χρονικά διάστημα, έτσι ώστε να μη διψάσουμε. Όταν φτάσουμε στο σημείο να διψάμε πολύ, τότε έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της αφυδάτωσης και της ανάγκης για υγρό.

Το νερό που πρέπει να πίνουμε ημερησίως είναι 8-12 ποτήρια (όχι λιγότερο από 8). Αυτό φυσικά εξαρτάται και από παράγοντες όπως: εποχή και θερμοκρασία, αν γυμνάζεσαι, αν ιδρώνεις, παχυσαρκία, αν είσαι ασθενής  κλπ.

Επίσης να ξέρεις κάτι: δεν είναι καθόλου καλό σήμερα να πιεις λίγα, αύριο να θυμηθείς να πιεις πολλά και μεθαύριο ξανά λίγα και πάει λέγοντας, γιατί με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός ταράζεται ή και μπερδεύεται.

Το σώμα μας αποτελείται από περίπου 60% νερό, που το παίρνει και το δίνει.

Τα must ποτήρια νερού

Είναι εκείνα τα ποτήρια που όχι μόνο πρέπει να πίνουμε καθημερινά, αλλά και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή!

  • 1 ή 2 ποτήρια το πρωί μόλις ξυπνάς – ενεργοποιεί τα ζωτικά σου όργανα
  • 1 ποτήρι μισή ώρα πριν το γεύμα – βοηθάει σε καλύτερη πέψη (δες εδώ βότανα που βοηθούν στην πέψη)
  • 1 ποτήρι μισή ώρα πριν την άσκηση (μπορεί να είναι και ένα απλό περπάτημα) – ενυδατώνει τον οργανισμό και του δίνει ενέργεια και αντοχή
  • 1 ποτήρι μετά την άσκηση – αναπλάθει τους μυς και τους επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση
  • 1 ποτήρι πριν μπεις για μπάνιο – βοηθάει στην πίεση του αίματος να μείνει σταθερή και να μην ανέβει
  • 1 ποτήρι πριν κοιμηθείς – μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια του ύπνου

*Ειδικά εκείνο το νερό όταν ξυπνάς και εκείνο πριν κοιμηθείς, ΒΑΛΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ… η πρώτη μου μηχανική κίνηση εδώ και χρόνια μόλις ξυπνάω, είναι να πιω νεράκι.

Θα σου δώσω ένα καλό tip ενυδάτωσης που κάνω καθημερινά: Δοκίμασε να πιεις ένα ποτήρι νερό με φέτες αγγουριού, πρόσθεσε και λεμόνι ή λάιμ ή τζίντζερ.

7 λόγοι να πίνεις άφθονο νερό

1. Μεγιστοποιείται η φυσική απόδοση

Εάν δεν παραμείνεις ενυδατωμένος, η σωματική σου απόδοση θα είναι κακή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης ή υψηλής θερμοκρασίας.

Είναι σύνηθες για τους αθλητές να χάσουν έως και 6-10% του βάρους του νερού τους μέσω του ιδρώτα. Αυτό αλλάζει τον έλεγχο θερμοκρασίας σώματος, μειώνει την αντοχή, αυξάνει την κόπωση και δυσκολεύει την άσκηση, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. Η βέλτιστη ενυδάτωση έχει αποδειχθεί ότι τα εμποδίζει αυτά, και μπορεί ακόμη και να μειώσει το οξειδωτικό στρες που εμφανίζεται κατά την άσκηση υψηλής έντασης. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, αφού ο μυς είναι περίπου 80% νερό.

Έτσι, εάν ασκείσαι έντονα και γενικά ιδρώνεις, τότε κράτα οπωσδήποτε ενυδατωμένο τον οργανισμό σου.

2. Η ενυδάτωση επιδρά σημαντικά στα επίπεδα ενέργειας και στη λειτουργία του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλός επηρεάζεται έντονα από την κατάσταση ενυδάτωσης.

Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση (1-3% του σωματικού βάρους) μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου

Σε μια μελέτη νεαρών γυναικών, η απώλεια υγρών 1,36% μετά την άσκηση, εξασθένησε τη διάθεση και τη συγκέντρωση και αύξησε τη συχνότητα των πονοκεφάλων.

Μια άλλη παρόμοια μελέτη σε νεαρούς άνδρες, έδειξε ότι η απώλεια υγρού 1,59% ήταν επιζήμια για τη μνήμη στην εργασία και αύξησε τα συναισθήματα άγχους και κόπωσης.

Η απώλεια υγρού 1-3% ισούται με περίπου 0,5-2 κιλά απώλειας σωματικού βάρους για ένα άτομο 68 κιλών. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό μπορεί εύκολα να συμβεί μέσω κανονικών καθημερινών δραστηριοτήτων, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της άσκησης ή της υψηλής ζέστης.

Πολλές άλλες μελέτες, που κυμαίνονται από παιδιά έως ηλικιωμένους, έχουν δείξει ότι η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη μνήμη και την απόδοση του εγκεφάλου.

3. Πρόληψη και θεραπεία των πονοκεφάλων

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ημικρανίες σε ορισμένα άτομα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το νερό μπορεί να ανακουφίσει από τέτοια συμπτώματα, αναλόγως πάντα τον τύπο του πονοκεφάλου. Μια μελέτη σε 18 άτομα διαπίστωσε ότι το νερό δεν είχε καμία επίδραση στη συχνότητα των πονοκεφάλων, αλλά μείωσε κάπως την ένταση και τη διάρκεια.

4. Ανακούφιση της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που χαρακτηρίζεται από σπάνιες κινήσεις του εντέρου και δυσκολία να περάσουν τα κόπρανα. Η αύξηση της πρόσληψης υγρών συνιστάται συχνά ως μέρος του πρωτοκόλλου θεραπείας. Αντίθετα, η χαμηλή κατανάλωση νερού φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για δυσκοιλιότητα τόσο σε νεαρά όσο και σε ηλικιωμένα άτομα.

Το ανθρακούχο νερό επίσης δίνει καλά αποτελέσματα.

5. Υγιή νεφρά

Οι πέτρες στα ούρα είναι οδυνηρές συστάδες μεταλλικών κρυστάλλων που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα. Η πιο κοινή μορφή είναι οι πέτρες στα νεφρά.

Η υψηλότερη πρόσληψη υγρών αυξάνει τον όγκο των ούρων που διέρχονται από τα νεφρά, γεγονός που αραιώνει τη συγκέντρωση των μετάλλων, έτσι είναι λιγότερο πιθανό να κρυσταλλωθούν και να σχηματιστούν συσσωματώματα.

6. Πονοκέφαλος και αφυδάτωση από hangover

Το hangover αναφέρεται στα δυσάρεστα συμπτώματα που έχουν εμφανιστεί μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, οπότε μας κάνει να χάνουμε περισσότερο νερό από ό, τι παίρνουμε Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Αν και η αφυδάτωση δεν είναι η κύρια αιτία των πονοκέφαλων, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δίψα, κόπωση, πονοκέφαλο και ξηροστομία.

Ένας καλός τρόπος για να μειώσεις τέτοιου είδους πονοκέφαλο, είναι να πιεις ένα ποτήρι νερό μεταξύ των ποτών και να πιεις τουλάχιστον ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν πας για ύπνο.

7. Απώλεια βάρους

Αν πίνεις άφθονο νερό, σίγουρο βοηθάς στην απώλεια βάρους και τη καλή σωματική κατάσταση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό και τον μεταβολικό σου ρυθμό.

Σε δύο μελέτες, η κατανάλωση μισού λίτρου νερού αποδείχθηκε ότι αυξάνει το μεταβολισμό κατά 24-30% για έως και 1,5 ώρα.

Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση 2 λίτρων νερού κάθε μέρα μπορεί να αυξήσει τη συνολική ενεργειακή σου δαπάνη έως και 96 θερμίδες την ημέρα

Ο χρόνος είναι επίσης σημαντικός (όπως είπαμε στην αρχή του άρθρου) και το πόσιμο νερό μισή ώρα πριν από τα γεύματα είναι το πιο αποτελεσματικό. Μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο χορτάτος, ώστε να τρως λιγότερες θερμίδες.

Σε μια μελέτη, εκείνοι που έπιναν μισό λίτρο νερό πριν από τα γεύματα έχασαν 44% περισσότερο βάρος, για μια περίοδο 12 εβδομάδων.

Για την περίπτωση της απώλειας βάρους, είναι πραγματικά καλύτερο να πίνεις κρύο νερό, γιατί τότε το σώμα θα χρησιμοποιεί επιπλέον ενέργεια (θερμίδες) για να θερμάνει το νερό σε θερμοκρασία σώματος.

Δες εδώ: 9 τροφές πλούσιες σε νερό για καλή ενυδάτωση – Μέρος 1o

9 τροφές πλούσιες σε νερό για καλή ενυδάτωση – Μέρος 1o

Οι πληροφορίες για τις έρευνες είναι από το healthline.

Διάβασε ακόμη: Πόσιμο ζεστό νερό: Πώς βελτιώνει την υγεία μας

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα