Και το Όσκαρ…στον Joaquin Phoenix για τα λόγια του που συγκίνησαν

Και όχι μόνο.

Η 92η τελετή απονομής των Όσκαρ 2020 πραγματοποιήθηκε σήμερα τα ξημερώματα και μπορούμε να πούμε ότι εκτός από τα αναμενόμενα είχαμε και εκπλήξεις.

Μεγάλος νικητής και ευχάριστη έκπληξη η ταινία τα Παράσιτα, που ανέτρεψαν τα δεδομένα, καθώς είναι η πρώτη ξενόγλωσση ταινία που κερδίζει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Και όχι άδικα.

Τα Παράσιτα απέσπασαν συνολικά 4 Όσκαρ, σαρώνοντας με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου και το Όσκαρ Ξένης Ταινίας.

Ο Bong Joon Ho, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, είχε μεγάλο ανταγωνισμό, καθώς συνυποψήφιοί του ήταν ιερά τέρατα του κινηματογράφου. Κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο από τον Μάρτιν Σκορτσέζε, τον Κουεντίν Ταραντίνο, τον Σαμ Μέντες και τον Τοντ Φίλιπς, τον σκηνοθέτη του «Τζόκερ».

Θα τονίσω ότι το Όσκαρ Κοστουμιών πήραν οι δικές μου αγαπημένες «Μικρές Κυρίες», τις οποίες ομολογουμένως ανυπομονώ να δω και το Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους η ταινία «Learning to Skateboard in a War Zone If You’re a Girl».

 Ο Joaquin Phoenix και η συγκινητική ομιλία του

Τον Joaquin Phoenix τον αγαπώ. Όχι τώρα, αλλά ανέκαθεν. Τον θεωρώ συγκλονιστικό ηθοποιό και ταλαντούχο άνθρωπο.

Όταν όμως άκουσα σήμερα τα ξημερώματα την ομιλία του, τον αγάπησα ένα κλικ παραπάνω.

Ο Joaquin Phoenix κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου, για τον «Τζόκερ» και μίλησε για τον αδερφό του τον River Phoenix και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη φύση και το περιβάλλον.

Πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις φωνές μας γι’ αυτούς που δεν έχουν φωνή. Σκέφτομαι πολύ τα θέματα που μας απασχολούν συλλογικά. Νομίζω ότι νιώθουμε ή ότι αναγκαστήκαμε να νιώθουμε, ότι υπηρετούμε διαφορετικούς σκοπούς, αλλά εγώ βλέπω κοινά στοιχεία στις ζωές όλων μας. Είτε μιλάμε για την ανισότητα των φύλων, είτε για το ρατσισμό, είτε για τα δικαιώματα των ζώων, μιλάμε για την καταπολέμηση της αδικίας.

Μιλάμε για την πάλη ενάντια στην πεποίθηση ότι ένα έθνος, ένας λαός, μία φυλή, ένα φύλο ή ένα είδος έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί, να ελέγχει, να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται έναν άλλο με ατιμωρησία.

Νομίζω ότι έχουμε αποσυνδεθεί πολύ από τον φυσικό κόσμο και πολλοί από εμάς, είμαστε ένοχοι επειδή έχουμε μια εγωκεντρική κοσμοθεωρία – την πεποίθηση ότι είμαστε το κέντρο του σύμπαντος. Εισβάλουμε στον φυσικό κόσμο και τον λεηλατούμε για τους πόρους του. Νιώθουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να γονιμοποιήσουμε τεχνητά μια αγελάδα, και όταν αυτή γεννήσει, να της κλέβουμε το μωρό της, παρόλο που αυτή κραυγάζει με αγωνία. Στη συνέχεια, παίρνουμε το γάλα της, που προορίζεται για το μοσχάρι της, και το βάζουμε στον καφέ μας και στα δημητριακά μας, και νομίζω ότι φοβόμαστε την ιδέα της προσωπικής αλλαγής επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάτι για να δώσουμε κάτι. Αλλά τα ανθρώπινα όντα, στα καλύτερα μας, είμαστε τόσο εφευρετικοί και δημιουργικοί και έξυπνοι και νομίζω ότι όταν χρησιμοποιούμε την αγάπη και τη συμπόνια ως κατευθυντήριες αρχές μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής που είναι ευεργετικά για όλα τα όντα και το περιβάλλον.

Τώρα, έχω υπάρξει κωλόπαιδο στη ζωή μου. Έχω υπάρξει εγωιστής. Έχω υπάρξει σκληρός κατά περιόδους, δύσκολος στις συνεργασίες και αχάριστος, αλλά πολλοί από εσάς σε αυτό το δωμάτιο μου δώσατε μια δεύτερη ευκαιρία. Και νομίζω ότι τότε είμαστε στα καλύτερά μας. Όταν υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο, και όχι όταν ακυρώνουμε τον άλλον για τα λάθη του παρελθόντος, αλλά όταν βοηθούμε ο ένας τον άλλον να αναπτυχθεί, όταν εκπαιδεύουμε ο ένας τον άλλο, όταν καθοδηγούμε ο ένας τον άλλον προς τη λύτρωση. Αυτό είναι το καλύτερο μιας κοινωνίας.

Όταν ήταν 17 ετών, ο αδερφός μου έγραψε αυτό το στίχο. Είπε, “Τρέξτε να σωθείτε με αγάπη και η ειρήνη θα ακολουθήσει”.

Και όλα αυτά με δάκρυα στα μάτια. Δεν τον αγαπώ άδικα.

Αν μη τι άλλο η 92η απονομή Όσκαρ θα μείνει στην ιστορία.

Διάβασε ακόμα: Η Αθήνα ψηφίστηκε δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα