Το «Μάθημα ευτυχίας» είναι το πιο δημοφιλές σεμινάριο στα 317 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου του Yale

Και όχι τυχαία.

Η Laurie Santos είναι καθηγήτρια γνωστικών επιστημών και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale και πριν από μερικά χρόνια δημιούργησε ένα μάθημα με στόχο να διδάξει στους φοιτητές πώς να βρουν την ευτυχία.

Η καθηγήτρια συνήθιζε να συζητάει πολύ με τους φοιτητές της έξω από τις αίθουσες και μετά τα μαθήματα. Εκεί συνειδητοποίησε πόσο αγχωμένοι και μελαγχολικοί ήταν και αποφάσισε να προτείνει στη διοίκηση του Πανεπιστημίου ένα νέο μάθημα με τον τίτλο «Ψυχολογία και καλή ζωή».

Το συγκεκριμένο μάθημα έγινε ανάρπαστο και οι εγγραφές σε αυτό τριπλασιάστηκαν μέσα σε ένα εξάμηνο. Σύντομα έφτασε στο σημείο να έχει σχεδόν 1.200 φοιτητές, την ώρα που οι περισσότερες διαλέξεις του Yale δεν ξεπερνούν τα 600 άτομα. Η πορεία του μαθήματος μάλιστα ανάγκασε τη σχολή να ανοίξει την αίθουσα συναυλιών του Πανεπιστημίου για να το φιλοξενεί.

Η καθηγήτρια αποφάσισε, βλέποντας τις αιτήσεις για συμμετοχή στο μάθημα να φτάνουν αριθμούς ρεκόρ, να σχεδιάσει μια online εκδοχή του, οπότε έκανε πλέον το μάθημα διαδικτυακό και δωρεάν.

Η online εκδοχή ονομάστηκε «Η επιστήμη της Ευεξίας» – The Science of Well-Being – και είναι διαθέσιμη δωρεάν προς όλους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης Coursera.

Σε αυτό το online course μπορείς να διδαχτείς πρακτικές μεθόδους για μια πιο χαρούμενη ζωή, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά ευρήματα.

Προσωπικά ολοκλήρωσα την εγγραφή μου στο διαδικτυακό μάθημα και θα παρακολουθήσω τα μαθήματα των 10 εβδομάδων. Στην πορεία, αλλά και μετά το τέλος του σεμιναριακού μαθήματος θα σας ενημερώσω σχετικά με την εμπειρία μου.

Ένα μάθημα ευτυχίας μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα

Συχνά γινόμαστε έρμαια των καταστάσεων της ζωής μας και επιτρέπουμε σε εξωγενείς παράγοντες να μας επηρεάζουν πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό. Γινόμαστε με αυτόν τον τρόπο δυστυχείς.

Επιπλέον προσπαθούμε συχνά να φτάσουμε την προσωπική μας ευτυχία, ξεχνώντας ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Οι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που δίνουν προτεραιότητα στη συναναστροφή με τους ανθρώπους τους και αυτοί που λειτουργούν ομαδικά.

Ένα μάθημα ευτυχίας σίγουρα δε μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους. Θα μπορούσε όμως να μας διδάξει να διατηρούμε την ψυχική μας ισορροπία, βιώνοντας όλη τη γκάμα των συναισθημάτων όπως τους πρέπει.

Ελπίζω να βρεθούμε συμμαθητές σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον μάθημα.

Το μάθημα The Science of Well-Being, μπορούμε να το παρακολουθήσουμε εδώ.

Διάβασε ακόμα: Πολλή ή πολύ και γιατί είμαστε συναισθηματικά ανορθόγραφοι

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα