Καταργείται το voucher για τους επιστήμονες μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού

Μετά από τις πολλές και έντονες διαμαρτυρίες των τελευταίων ημερών σχετικά με το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, προκειμένου να λάβουν το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να το καταργήσει.

Ο Υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης στις δηλώσεις του επισήμανε το γεγονός ότι στόχος του προγράμματος ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης, κάτι που όπως φαίνεται δεν κατέστη δυνατόν.

Η έλλειψη των απαραίτητων προϋποθέσεων και της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού που προσφέρουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης στη χώρα, οδήγησαν στη λήψη αυτής της απόφασης. Και όχι μόνο. Τα εν λόγω ΚΕΚ μπαίνουν από ότι φαίνεται πλέον στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης για να εξεταστεί κατά πόσο προσφέρουν ουσιαστική κατάρτιση ή απλά απορροφούν κονδύλια σπαταλώντας το χρήμα του κράτους και τον χρόνο των καταρτιζόμενων.

Οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα κατάρτισης θα λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο κανονικά και χωρίς προϋποθέσεις.

Αναλυτικά η δήλωση Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση

“Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται”.

Διάβασε ακόμα: Ο καθηγητής Τσιόδρας μας προτείνει τη μεσογειακή διατροφή για όσο διαρκεί η καραντίνα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα