Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ στα τόσα χρόνια που το κάνεις «γιατί τρώω τούρτα στα γενέθλια μου; Τι κάνει αυτό το επιδόρπιο κατάλληλο για τον εορτασμό της ημέρας της γέννησής μου;».

Είναι οπωσδήποτε κάτι σαν παραδοσιακό έθιμο, το οποίο από κάπου ξεκινά και για κάποιους λόγους. Έτσι δεν είναι;

Με λευκή σοκολάτα, με μαύρη, με γάλακτος, με παγωτό, με πραλίνες, με σαντιγί… Υπάρχουν ένα σωρό είδη τούρτας γενεθλίων στον κόσμο, καθένας όμορφος με τον δικό του ζαχαρούχο τρόπο.

Είναι επειδή είσαι τόσο σημαντικός και αγαπημένος όσο οι θεοί! Περίπου.

Πάμε πίσω…

Ο εορτασμός των γενεθλίων

Πιστεύεται ότι ο εορτασμός τον γενεθλίων ξεκινά από τους αρχαίους Αιγυπτίους. Πίστευαν όταν στέφονταν οι Φαραώ, ότι γινόντουσαν θεοί, οπότε η ημέρα της στέψης τους ήταν μια πολύ μεγάλη υπόθεση.

Αυτή ήταν η «γέννησή τους» ως θεός.

Η τούρτα στα γενέθλια

Οι αρχαίοι Έλληνες δανείστηκαν την παράδοση, αλλά δικαίως συνειδητοποίησαν ότι ένα επιδόρπιο θα έκανε τον εορτασμό να έχει μεγαλύτερο νόημα. Και πιο νόστιμο!

Έτσι έψησαν κέικ σε σχήμα φεγγαριού για να προσφέρουν στην Άρτεμις, θεά του φεγγαριού, ως αφιέρωμα. Το διακόσμησαν με αναμμένα κεριά για να κάνουν το κέικ να λάμπει σαν το φεγγάρι.

Έτσι λοιπόν, φωτίζουμε με αναμμένα κεράκια την τούρτα μας μέχρι και σήμερα!

Σύγχρονα πάρτι γενεθλίων, λέγεται ότι προέρχονται από τη γερμανική γιορτή του 18ου αιώνα «Kinderfeste». Το πρωί των γενεθλίων ενός παιδιού, αυτός ή αυτή θα λάβει μια τούρτα με αναμμένα κεριά που προστέθηκαν μέχρι την ηλικία του παιδιού, συν ένα. Αυτό το επιπλέον κερί ονομάστηκε “φως της ζωής”, που αντιπροσωπεύει την ελπίδα ενός άλλου ολόκληρου έτους.

Όταν φτάνει η στιγμή, το παιδί των γενεθλίων κάνει μια ευχή και προσπαθεί να σβήσει όλα τα κεριά με μια ανάσα. Και η παράδοση συνεχίζεται με το να μην πεις σε κανέναν την ευχή που έκανες, γιατί αλλιώς δεν θα πραγματοποιηθεί!

Δεδομένου ότι τα συστατικά για την Παρασκευή του κέικ ήταν αρκετά ακριβά, αυτό το έθιμο γενεθλίων δεν έγινε δημοφιλές μέχρι τη Βιομηχανική Επανάσταση. Περισσότερα υλικά ήταν διαθέσιμα και τα αρτοποιεία άρχισαν ακόμη και να πωλούν προψημένα κέικ.

Όταν λοιπόν έχεις γενέθλια και σβήνεις τα κεράκια στην τούρτα σου… να θυμάσαι πως ζεις την πιο σημαντική σου μέρα (τη γέννηση σου) και επίσης, ίσως –ποιος ξέρεις- να σε βλέπει η θεά Άρτεμις που της προσφέρθηκε το γλυκό.

Φτιάξε νηστίσιμα μεθυσμένα με μαρμελάδα, καρύδια και γλυκό του κουταλιού και το εύκολο μπανόφι με σπιτική καραμέλα.

Μπανόφι: Εύκολο και γρήγορο με σπιτική καραμέλα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα