Τι είναι οι «βιβλιοθήκες σπόρων»;

Μα αυτό ακριβώς που φαντάζεσαι!

Οι «βιβλιοθήκες» σπόρων δανείζουν σπόρους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι δημόσιες βιβλιοθήκες δανείζουν βιβλία: τα μέλη παίρνουν σπόρους για να φυτέψουν ότι θέλουν όπου θέλουν. Αυτό που επιστρέφουν όμως δεν είναι ένα καλάθι με ντομάτες, αλλά σπόροι από τη σοδειά τους. Αυτοί οι σπόροι είναι διαθέσιμοι για άλλα μέλη, ώστε να τους χρησιμοποιήσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Μα δεν είναι μια υπέροχη ιδέα;

Ξεκίνησαν δειλά δειλά. Σήμερα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και θα τις βρεις σε όλον τον κόσμο.

Γιατί να ασχοληθεί όμως κάποιος με το να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη σπόρων σε μια δημόσια βιβλιοθήκη;

«Η δημόσια βιβλιοθήκη είναι ένας υπέροχος χώρος για να φιλοξενήσει μια τέτοια δράση, καθώς εκεί έχει πρόσβαση ο καθένας και είναι χώροι φιλόξενοι», λέει η Rebecca Newburn, η οποία έφτιαξε τη δική της βιβλιοθήκη σπόρων στην Καλιφόρνια το 2010. «Είναι πολύ εύκολο να παντρέψουμε την αποστολή μιας βιβλιοθήκης με τη δική μας.»

«Οι βιβλιοθήκες είναι χώροι όπου φυλάσσονται έγγραφα και οι συνθήκες είναι ιδανικές για να φυλαχτούν και σπόροι,» συνεχίζει. «Είναι συνήθως σκοτεινές, με ιδανική θερμοκρασία για τη φύλαξη σπόρων.»

Όταν η Newburn ξεκίνησε τη δική της βιβλιοθήκη δεν είχε βοήθεια, αυτό όμως είναι κάτι που θέλει να το αλλάξει. Γι’ αυτό το σκοπό δίνει αναλυτικές πληροφορίες στο site της βιβλιοθήκης για το πώς να ξεκινήσεις μια βιβλιοθήκη σπόρων.

Μια ανάλογη υπέροχη κίνηση γίνεται από το Κίνημα του Πελίτι που σε έναν χώρο στο Μεσοχώρι Δράμας, συλλέγει ντόπιους σπόρους, προκειμένου να τους διαφυλάξει. Η υπόθεση του Πελίτι όμως είναι ένα θέμα που θα το προσεγγίσουμε πολλές φορές ούτως ή άλλως.

Μήπως θα έπρεπε να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σε τέτοιες δράσεις και να παίρνουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας; Πριν να είναι πολύ αργά;

Η ερώτηση ρητορική.

Μέχρι την επόμενη φορά…εμείς…

#ΚαλλιεργούμεΣυνήθειες

Διάβασε ακόμα:

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός με σπόρους

Μια οικολογική βιβλιοθήκη: Έχει υλικό μόνο για το περιβάλλον και τη φύση

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα