Μια περίεργη θερμοκρασιακή αναστροφή έχουμε σήμερα σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα

Σήμερα Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου παρατηρήθηκε ένα περίεργο φαινόμενο. Τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο είχαμε ιδιαίτερο ψύχος, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα οι θερμοκρασίες ανέβηκαν απότομα.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις 09:30 το πρωί στο Καιμάκτσαλαν στα 2090 m η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους +8,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη γειτονική Φλώρινα στα 637 m είχαμε -4,1 βαθμούς. Αντίστοιχα στον Λαϊλιά στα 1015 m είχαμε +12,8 βαθμούς Κελσίου και στο γειτονικό Νευροκόπι στα 585 m -2,1 βαθμούς.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται θερμοκρασιακή αναστροφή και συμβαίνει όταν έχουμε καλές καιρικές συνθήκες και απουσία ανέμων. Αυτές οι συνθήκες προκαλούν μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ θερμότερες αέριες μάζες μετακινούνται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Η θερμοκρασιακή αναστροφή εκτός των άλλων προκαλεί και το σχηματισμό πυκνής ομίχλης στα ηπειρωτικά και χαμηλών νεφώσεων στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα της χώρας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και απαιτείται προσοχή κατά την οδήγηση.

Ωστόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα είναι ομολογουμένως ρομαντική και σε συνδυασμό με το εορταστικό κλίμα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για βόλτα και ρομαντζάδα!

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 9 έως 19 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 17 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου), 13 έως 17 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 11 έως 18 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Άνεμοι

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.

Το φεγγάρι μας

Η σελήνη είναι 21 ημερών και επόμενη πανσέληνο, την πρώτη του 2020 και επίσης την πρώτη της δεκαετίας που έρχεται, θα έχουμε στις 10 Ιανουαρίου του 2020.

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα