Προστάτευσε τη φύση

Πάρε μέρος στη φετινή Ώρα της Γης. Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα.

Ήρθε η στιγμή να ενώσουμε τις φωνές μας για την προστασία της φύσης και την ίδια μας την επιβίωση. 

Ύψωσε την φωνή σου για να την υπερασπιστούμε!

Κάπου στην βόρεια άκρη του Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας, σε ένα μικρό νησάκι μήκους μόλις 430 μέτρων και πλάτους 150, ζούσε ένα μικρό τρωκτικό, ο μελόμυς του Μπράμπλ Κέι. Πέρυσι τον Φεβρουάριο, η αυστραλιανή κυβέρνηση επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί ήδη φοβόντουσαν: ότι το ζώο αυτό, είναι το πρώτο θηλαστικό το οποίο εξαφανίστηκε από προσώπου γης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη είχε ως αποτέλεσμα το νησάκι να βυθιστεί μέσα στον ωκεανό, παίρνοντας μαζί του και το μικρό αυτό είδος.

Τα προβλήματα, Οι απειλές & Οι καταστροφές

Αναμφίβολα, έχει έρθει «το τέλος του κόσμου όπως το ξέρουμε» και καμία γωνιά του πλανήτη δεν φαίνεται να παραμένει αλώβητη. Από τη Σιβηρία μέχρι τον Αμαζόνιο και την Αυστραλία, οι πυρκαγιές κυριολεκτικά καταπίνουν ολόκληρα δάση και σύμφωνα με όλα τα στοιχεία πάνω από 30% των παγκόσμιων δασών από την προβιομηχανική εποχή έχουν εξαφανιστεί. Η οξίνιση των ωκεανών έχει επηρεάσει πάνω από το 95% των νερών που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια και αποτελεί σοβαρή απειλή για είδη όπως τα κοράλλια. Το 56% των φυσικών υγροτόπων της Ευρώπης έχει καταστραφεί ενώ σε επίπεδο βιοποικιλότητας περίπου ένα εκατομμύριο είδη θα απειληθούν με εξαφάνιση μέσα στις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Oι άνευ προηγούμενου φυσικές αυτές καταστροφές, όμως, έχουν πολύ μεγάλο, όχι μόνο οικονομικό, αλλά κοινωνικό και πολιτιστικό κόστος, αφού εκτός από το φυσικό κεφάλαιο το οποίο χάνεται, χάνεται μαζί του και ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπινου πολιτισμού, το οποίο και είναι απόλυτα εξαρτημένο από τη φύση και τις υπηρεσίες της. H φύση και οι υπηρεσίες που προσφέρει, συχνά αόρατες και δεδομένες για τους περισσότερους, εξασφαλίζουν όχι μόνο την επιβίωσή μας, αλλά και την ποιότητα ζωής μας.

Η λύση είναι η ίδια η φύση

Προστάτευσε τη φύση: Πάρε μέρος στη φετινή Ώρα της Γης - Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

H φύση είναι μία από τις λύσεις για την προσαρμογή και τoν μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η σωστή διαχείριση και προστασία των δασών και των ωκεανών, αλλά και των ειδών που ζουν σε αυτά, με σεβασμό στην υπάρχουσα ισορροπία και στις σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους, είναι η ασπίδα μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Η εγγύηση για μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας και το διαβατήριο για ένα καλύτερο αύριο.

Άνθρωπος & Φύση

Το 2020 έχει χαρακτηριστεί ως «σούπερ έτος».

Φέτος θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από τα κράτη και τους ηγέτες με στόχο μία καινούρια συμφωνία μεταξύ φύσης και ανθρώπου. Μία συμφωνία, που θα βάζει τη φύση στο ρόλο του πρωταγωνιστή στο έργο της προστασίας του πλανήτη και θα αποκαταστήσει την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Όλα τα στοιχεία πλέον καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: η φύση μετράει.

Τα παράκτια οικοσυστήματα όπως οι αμμοθίνες προστατεύουν από τη διάβρωση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και αποτελούν έναν φυσικό «κυματοθραύστη» για τις παράκτιες κοινότητες. Οι θάλασσες απορροφούν το 30-50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από ανθρωπογενείς πηγές ενώ τα δάση καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, ρυθμίζουν το κλίμα, συγκρατούν το νερό των ποταμών και προστατεύουν από τα πλημμυρικά φαινόμενα συγκρατώντας το έδαφος.

Η φύση είναι η καλύτερη σου φίλη

Είναι άμεση η ανάγκη όλοι μας να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση, να αλλάξουμε τρόπο ζωής και επιλογές. Γιατί η φύση μας δίνει τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, την τροφή που τρώμε και τα ρούχα που φοράμε. Πέρα και πάνω από όλα όμως η φύση, είτε το καταλαβαίνουμε, είτε όχι, είναι η «καλύτερη φίλη» των αισθήσεών μας, η νεράιδα που με το μαγικό της ραβδί ομορφαίνει τη ζωή μας και εν τέλει η ίδια η ποικιλία της ανθρώπινης ύπαρξης.Ήρθε η στιγμή να ενώσουμε τις φωνές μας για την προστασία της φύσης και την ίδια μας την επιβίωση. Πάρε μέρος στη φετινή Ώρα της Γης.

Το φαγητό σου δεν έρχεται από ένα σουπερ μάρκετ

Τα ρούχα σου δεν έρχονται από ένα μαγαζί

Το νερό σου δεν έρχεται από τη βρύση

Όλα όσα χρειαζόμαστε, προέρχονται από τη φύση!!!

#ΗΦυσηΜετραει
#ΠροστατευσεΤην

Πηγή: HUFFPOST

Διάβασε ακόμη: “Λουλούδι και άνθρωπος”: Ένα εντυπωσιακό πρότζεκτ για τη σχέση ανθρώπου και φύσης

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα