Ποιοι μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τον νέο κορονοϊό, ως φυσικό ακολούθησε η δημιουργία πεποιθήσεων, πολλές από τις οποίες είναι εσφαλμένες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λοιπόν καταρρίπτει τους 15 πιο διαδεδομένους μύθους, προστατεύοντας το κοινό.

Μύθοι για τον κορονοϊό

Το κρύο και το χιόνι ΔΕ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ τον καινούριο κορονοϊό

Δεν υπάρχει καμία λογική βάση στη φήμη ότι το κρύο μπορεί να σκοτώσει τον κορονοϊό ή άλλες ασθένειες. Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος σε φυσιολογικές συνθήκες κυμαίνεται μεταξύ 36,5 έως 37 βαθμούς Κελσίου, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψεις τον εαυτό σου ενάντια στον νέο κορονοϊό είναι να πλένεις συχνά τα χέρια σου με νερό και σαπούνι ή να τα απολυμαίνεις με αλκοολούχο διάλυμα.

15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Το ζεστό μπάνιο δε σε προστατεύει από τον κορονοϊό

Το ζεστό μπάνιο δε θα σε προστατεύσει από τον COVID-19. Και πάλι η θερμοκρασία του σώματός σου παραμένει στα φυσιολογικά της επίπεδα, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του νερού με το οποίο πλένεσαι. Το μόνο που μπορείς να καταφέρεις αν κάνεις μπάνιο με πολύ ζεστό νερό είναι να πάθεις κάποιο έγκαυμα. Ο μόνος ασφαλής τρόπος να προστατευτείς είναι η σωστή υγιεινή.

15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Ο κορονοϊός δε μεταδίδεται από προϊόντα που παράγονται στην Κίνα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, στην οποία έχουν παρουσιαστεί κρούσματα.

Παρόλο που ο ιός μπορεί να παραμένει σε μια επιφάνεια για ώρες ή ακόμα και για μέρες (ανάλογα με το είδος της επιφάνειας), είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρει να επιβιώσει σε μια επιφάνεια η οποία έχει ταξιδέψει, έχει μετακινηθεί και έχει εκτεθεί σε καιρικές συνθήκες και διάφορες θερμοκρασίες. Αν ωστόσο πιστεύεις ότι κάποια επιφάνεια είναι επικίνδυνη, χρησιμοποίησε ένα απολυμαντικό για να την καθαρίσεις. Αφού την αγγίξεις πλύνε τα χέρια σου με σαπούνι και νερό ή απολύμανέ τα με αντισηπτικό.

15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Ο νέος κορονοϊός ΔΕ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ με το τσίμπημα των κουνουπιών

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχτεί ότι τα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν τον νέο κορονοϊό. Ο συγκεκριμένος ιός είναι ιός που προσβάλει το αναπνευστικό και διασπείρεται μέσω των μικροσταγονιδίων που προέρχονται από άτομο το οποίο βήχει ή φτερνίζεται, μέσω του σάλιου ή από εκκρίσεις της μύτης.

15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Μπορούν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε για να στεγνώσουμε τα χέρια μας να σκοτώσουν τον κορονοϊό;

Όχι. Αυτά τα μηχανήματα δε μπορούν να σκοτώσουν τους ιούς. Το μόνο που κάνουν είναι να στεγνώνουν τα χέρια σου αφού τα έχεις πλύνει.

15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Μπορούν οι λάμπες που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία να σκοτώσουν τον νέο κορονοϊό;

Οι λάμπες που εκπέμπουν UV ακτινοβολία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απολύμανση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικές, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και ερεθισμό του δέρματος.

15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα scanners θερμότητας στο να ανιχνεύουν ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό;

Τα θερμικά scanners χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύσουν ανθρώπους που έχουν παρουσιάσει πυρετό, αφού έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ωστόσο δε μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπους, οι οποίοι ναι μεν είναι φορείς, αλλά δεν έχουν νοσήσει ακόμα και δεν έχουν ανεβάσει πυρετό. Υπενθυμίζουμε ότι κάποιος που είναι φορέας του ιού, μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα σε 2 έως και 10 ή 14 μέρες από τη στιγμή που έχει μολυνθεί.

15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Είναι σωστό να ψεκάζουμε αλκοόλη ή χλωρίνη στο σώμα μας για να σκοτώσουμε τον νέο κορονοϊό;

Όχι. Τα χημικά αυτά δε μπορούν να σκοτώσουν ιούς που ήδη έχουν εισέλθει στο σώμα σου. Επιπλέον αυτά τα διαλύματα μπορούν να καταστρέψουν τόσο τα ρούχα σου όσο και να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια σου, το στόμα ή τη μύτη σου. Η χλωρίνη και η αλκοόλη είναι αποτελεσματικά για την απολύμανση επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται προσεκτικά και ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης.

15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Τα κατοικίδια μπορούν να διασπείρουν τον κορονοϊό;

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχτεί ότι τα κατοικίδια συντροφιάς, όπως οι γάτες και οι σκύλοι, μπορούν να προσβληθούν από τον ιό. Παρόλα αυτά, καλό είναι να πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και νερό μετά την επαφή σου με κατοικίδια. Φυσικά αυτή η πρακτική σε προστατεύει από βακτήρια, όπως το E. coli και η σαλμονέλα, αλλά ενδεχομένως να σε προστατεύει κι από άλλους ιούς.15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Σε προστατεύει το εμβόλιο της πνευμονίας από τον νέο κορονοϊό;

Όχι. Τα εμβόλια της πνευμονίας, όπως αυτό του πνευμονιόκοκκου και το εμβόλιο της γρίπης τύπου B (Hib), δε σε προστατεύουν από τον νέο κορονοϊό.

Ο ιός αυτός είναι τόσο καινούριος και τόσο διαφορετικός, που απαιτεί το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές σε όλον τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν αυτή τη στιγμή το εμβόλιο κατά του 2019-nCoV, και ο ΠΟΥ ενισχύει τις προσπάθειές τους.15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Μπορούν οι πλύσεις της μύτης με αλατόνερο να σε προστατέψουν από τον κορονοϊό;

Όχι. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το να πλένεις τη μύτη σου με αλατόνερο, θα σε προστατέψει από τον νέο κορονοϊό.

Υπάρχουν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία ότι το να πλένεις τη μύτη σου τακτικά με αλατόνερο, μπορεί να σε βοηθήσει να αναρρώσεις πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο φαίνεται ότι η ίδια πρακτική δεν σε προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως ο COVID-19.15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Μπορεί το σκόρδο να σε προστατέψει από τον κορονοϊό;

Το σκόρδο είναι ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο, που εμφανίζει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Παρόλα αυτά, δεν έχει αποδειχτεί μέχρι στιγμής ότι το σκόρδο προστατεύει από τον κορονοϊό.

Ωστόσο εσύ στο μεταξύ… Καταπολέμησε τη γρίπη με σκόρδο: Συνταγές για να το βάλεις στη ζωή σου

15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Ο κορονοιός μεταδίδεται κυρίως στους ηλικιωμένους ή οι νέοι είναι το ίδιο πιθανόν να τον κολλήσουν;

Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό. Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό (όπως τα άτομα με άσθμα, διαβήτη, καρδιακά νοσήματα) εμφανίζονται πιο ευάλωτοι στο να νοσήσουν βαριά.

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να προστατέψουν τον εαυτό τους από τον ιό, ακολουθώντας τις οδηγίες σωστής υγιεινής για τα χέρια και το αναπνευστικό τους.

15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη θεραπεία του νέου κορονοϊού;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα στους ιούς, παρά μόνο στα βακτήρια.

Ο κορονοιός είναι ιός και τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του.

Παρόλα αυτά, αν νοσηλευτείς με κορονοϊό, ίσως να σου χορηγηθούν αντιβιοτικά λόγω της συνύπαρξης βακτηριακής μόλυνσης.

15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Υπάρχουν φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορονοϊού;

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική αντιμετώπιση ή πρόληψη για τον κορονοϊό.

Παρόλα αυτά, όσοι προσβάλλονται με τον ιό πρέπει να λάβουν την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ώστε να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα, ενώ όσοι είναι σε σοβαρή κατάσταση θα πρέπει να λάβουν ιατρική υποστήριξη με όλους τους τρόπους. Κάποιες θεραπείες ερευνώνται και θα δοκιμαστούν κλινικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βοηθάει ώστε να επιταχυνθεί η έρευνα και η ανάπτυξη φαρμάκων, συνεργαζόμενος με πολλούς φορείς.

15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Διάβασε ακόμα: 8 φυσικά αντιβιοτικά που θωρακίζουν τον οργανισμό

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα