Τι κάνουμε με ρούχα και παπούτσια και πού ΔΕΝ ακουμπάμε

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μας δίνει οδηγίες για τον κορωνοϊό και προτείνει προληπτικά μέτρα προστασίας σε γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά και σε όλους εμάς.

Ο ΙΣΑ σε σύσκεψη επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη να λάβουμε μέτρα όλοι οι πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ακόμα, προκειμένου να περιορίσουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Διαπιστώθηκε εκτός των άλλων ότι ακόμα και ασθενείς δε λαμβάνουν κανένα μέτρο αυτοπεριορισμού, κάτι που καθιστά την προσοχή που πρέπει να δώσουμε όλοι μας επιτακτική. Τα μέσα προστασίας, όπως οι μάσκες και τα απολυμαντικά είναι σε έλλειψη στην αγορά κι αυτό καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Ο ΙΣΑ μας μιλάει για τις καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε: Τι κάνουμε με ρούχα και παπούτσια

Καθημερινές συνήθειες και απλά πράγματα πρέπει να γίνονται πλέον με εξαιρετική προσοχή.

Οι οδηγίες αυτές μας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τα ρούχα και τα παπούτσια μας μετά από κάθε αναγκαστική έξοδο από το σπίτι. Τι πρέπει να προσέξουμε στις μεταφορές και πώς να ανοίγουμε τις πόρτες. Κακά τα ψέματα οφείλουμε να ακολουθούμε «τελετουργικό» κι αυτό ίσως να μας δυσκολεύει. Είναι όμως απαραίτητο αυτές τις μέρες.

Οι οδηγίες που δόθηκαν στους γιατρούς είναι οι εξής:
  1. Σε κάθε επιχείρηση θα πρέπει στην είσοδο να υπάρχει συσκευασία απολυμαντικού.
  2. Κάθε άτομο που μετακινείται εκτός σπιτιού πρέπει να φέρει μαζί του απολυμαντικό ή απολυμαντικά μαντιλάκια. Τα δοχεία απορριμμάτων όπου απορρίπτονται τα απολυμαντικά μαντιλάκια που χρησιμοποίησε ο ασθενής θα πρέπει να φέρουν εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος.
  3. Ο χώρος αναμονής (σαλόνι) θα πρέπει πριν το άνοιγμα ή μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης να απολυμαίνεται (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια). Στα τραπέζια δεν πρέπει αυτήν την περίοδο να υπάρχουν περιοδικά, και διαφημιστικά φυλλάδια.
  4. Εάν έχει συσκευασία παροχής πόσιμου νερού να χρησιμοποιούνται πλαστικά κύπελλα σε θήκη και όχι χύμα.
  5. Εάν η επίσκεψη στο γραφείο γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού καλό είναι να ενημερώνεται ο πελάτης ότι εάν έχει βήχα να μην προσέλθει ή εάν είναι επιτακτική ανάγκη να προσέλθει με μάσκα.
  6. Χαιρετάμε με άγγιγμα των αγκώνων και κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από τον συνομιλητή μας.
  7. Πλένουμε τα χέρια μας μετά την χρήση της τουαλέτας και όταν πιάνουμε ακάθαρτα αντικείμενα.
  8. Στις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς μετά την αποβίβαση απολυμαίνουμε τα χέρια μας. Εάν το λεωφορείο έχει πολλούς επιβάτες αποφεύγουμε το πρόσωπο του συνεπιβάτη στρέφοντας το πρόσωπο μας σε λοξή θέση αριστερά η δεξιά. Μόλις φθάσουμε στην εργασία μας πλένουμε τα χέρια μας ή τα απολυμαίνουμε.
  9. Εάν χρησιμοποιούμε δικό μας όχημα στις μετακινήσεις που όμως γίνεται χρήση και από άλλα άτομα θα πρέπει με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι να απολυμάνουμε τις χειρολαβές στις πόρτες το τιμόνι και τους λεβιέδες ταχύτητας και χειρόφρενου.
  10. Στις οικονομικές συναλλαγές χρησιμοποιούμε την κάρτα την οποία απολυμαίνουμε μετά την χρησιμοποίηση της και όχι νομίσματα.
  11. Γυρίζοντας σπίτι απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν μπούμε με απολυμαντικό χαρτομάντιλο ή υγρό απολυμαντικό. Βγάζουμε τα παπούτσια και τα εξώρουχα και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι.
  12. Δεν πηγαίνουμε γυμναστήριο και σε άλλες κλειστές εκδηλώσεις η συναντήσεις. Εφόσον έχουμε βήχα δεν πηγαίνουμε στο γιατρό χωρίς μάσκα. Δεν πρέπει να εκτιθέμεθα σε ψυχρό περιβάλλον.
  13. Ανοίγετε την πόρτα με την μύτη του παπουτσιού η τον αγκώνα, εάν η πόρτα έχει χειρολαβή με το χέρι σας και αφού μπείτε στην αίθουσα απολυμάνετε τα χέρια σας με απολυμαντικό η ένα απολυμαντικό μαντιλάκι. Δεν αγγίζουμε καταλόγους ή διαφημιστικά έντυπα.
  14. Εάν ο σύντροφός σας έχει συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να φοράτε και οι δύο μάσκα. Όσοι τον φροντίζουν θα φορούν μάσκα και γάντια και την μεν μάσκα θα την αντικαθιστούν κάθε τρεις ώρες τα γάντια αμέσως μετά το τέλος της φροντίδας. Αερίζουμε συχνά το δωμάτιο του δίνουμε υγρά αποφεύγοντας τα ξινά τα αλμυρά και τα γλυκά. Σε περίπτωση που δεν έχετε απολυμαντικό ούτε χαρτομάντιλα πλύνετε τα χέρια με σαπούνι.

Διάβασε ακόμα: Ελληνίδα που ζει στην Ιταλία συγκλονίζει με τα λόγια της

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα