Το δέντρο ελιάς είναι σίγουρα ένα σήμα κατατεθέν της χώρας μας. Μια ιδέα γεννήθηκε από έναν νέο αγρότη από την Κορινθία, τον Βασίλη Τσιπά: το μικρό δεντράκι ελιάς “PlantBox”.

Tο ελαιόδεντρο, επιχειρεί να αναδείξει και να προωθήσει μαζικά στην διεθνή αγορά μια ελληνική start up.

Τι είναι το μικρό ελαιόδεντρο και η εταιρία “PlantBox”;

 Η PlantBox τυποποιεί μικρά δεντράκια ελιάς, συγκεκριμένων προδιαγραφών και τα εξάγει. Το κάθε “PlantBox” περιέχει ένα ελαιόδεντρο ύψους μόλις 18 εκατοστών, για το οποίο χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες τεχνικές αναπαραγωγής και ανάπτυξης και ειδικά πρότυπα στη συσκευασία του, έτσι ώστε να αντέχει χωρίς ήλιο και νερό μέχρι 58 ημέρες καθώς και να πληροί όλα τα κριτήρια ασφαλείας ώστε να διακινείται χωρίς κανένα πρόβλημα στα αεροδρόμια.

Ο Βασίλης Τσιπάς μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«H εταιρεία μας PlantBox είναι μία εταιρεία αγροτεχνολογίας η οποία αναπαράγει, αναπτύσσει, διαμορφώνει, τυποποιεί, συσκευάζει και συντηρεί δέντρα και φυτά, προκειμένου αυτά να είναι ικανά να αποκτήσουν ζωή στο ράφι και να μπορέσουν να διακινούνται με ευκολία, οικονομικά και με ασφάλεια. Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 με σκοπό να διερευνήσει κατά πόσο η αγορά θα ήταν διατεθειμένη να υιοθετήσει νέα προϊόντα όπως τα πλήρως συσκευασμένα φυτά ελιάς».

Αυτό το προϊόν αποφασίσαμε να το δημιουργήσουμε όταν παρατηρήσαμε την ζήτηση από επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της χώρας μας αλλά και ταξιδιώτες σε αυτήν, για προϊόντα μη αναλώσιμα, με ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο με την ελληνική κουλτούρα και ιστορία.

Πλέον η εταιρεία μας, έχοντας καταφέρει να δώσει λύση σε ζητήματα όπως το πώς να συντηρηθούν και να διακινηθούν φυτικά προϊόντα με ασφάλεια, ξεκίνησε να επεκτείνει την προϊοντική της βάση και να αναπτύσσει τις τεχνολογίες συντήρησης και συσκευασίας προκειμένου αυτές να αξιοποιηθούν εμπορικά και σε άλλους κλάδους και φυτά».

Γιατί επιλέχτηκε η ελιά;

«Η επιλογή της ελιάς ως το πρώτο δέντρο που μπήκε μέσα στο κουτί, έγινε γιατί πρόκειται για το πιο τυπικό δέντρο της ελληνικής φύσης, γιατί είναι ένα δέντρο παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης, της φιλίας, της νίκης και της σοφίας και άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Το σκεπτικό της PlantBox είναι να έχουν την ευκαιρία όσοι επισκέπτονται την χώρα φεύγοντας να πάρουν μαζί τους ένα ζωντανό κομμάτι της χώρας και της ιστορίας και με αυτόν τον τρόπο τα φυτά μας θα μπορούν να διαφημίζουν την χώρα μας και όσα αυτή πρεσβεύει, στο εξωτερικό ως ένα άλλος σύγχρονος πρέσβης της πατρίδας μας».

Εκτός από τον προφανή στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη της επιχείρησης, ένας ακόμα στόχος της ομάδας “PlantBox” είναι να συμβάλλει στην δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στον αγροτικό τομέα που θα επικεντρώνεται στην καινοτομία, στην δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στη δημιουργία υπεραξίας τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την τοπική κοινωνία, τη φύση και τη χώρα.

Θετικό είναι το μήνυμα που στέλνει ο επικεφαλής της ομάδας του “PlantBox” και για το οικοσύστημα των start-ups στην Ελλάδα, δηλαδή των νεοφυών επιχειρήσεων, που όπως δείχνουν τα στοιχεία, κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και να επιβιώσουν παρά την οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα. Όπως λέει, πλέον αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι επιχειρήσεις αυτές θεσμικά και οικονομικά.

Πηγές: amna.gr

     &     ethnos.gr