Η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα έφερε ακραία καιρικά φαινόμενα το 2019.

Η θερμοκρασία στη μέγιστη τιμή της άγγιξε τους 42 βαθμούς και έπεσε 22 υπό το μηδέν, ενώ εντυπωσιακές ήταν οι ποσότητες της βροχής που έπεσε σε ορισμένες περιοχές.

Οι 405 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένοι σε όλη την χώρα, κατέγραψαν εντυπωσιακά στοιχεία στις 13 κακοκαιρίες που επηρέασαν τη χώρα μας, το 2019. Το πιο εντυπωσιακό ήταν οι βροχοπτώσεις.

Είχαμε πάρα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην Εύβοια και ειδικά στην Κρήτη. Ειδικά στην Δυτική Κρήτη είχαμε ετήσιο ύψος βροχής που σε ορισμένα σημεία σχεδόν τα 3 μέτρα βροχής. Ήταν πανευρωπαϊκό ρεκόρ για τον Φεβρουάριο που μας πέρασε.

Αντίθετα, τα μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης εντοπίζονται στην βόρεια Ελλάδα όπου η χρονιά ήταν ιδιαίτερα ξηρή, με την ετήσια βροχόπτωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης να υστερεί ακόμη και σε σχέση με τις Κυκλάδες.

Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια και η Φλώρινα στην κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου. Εκεί καταγράφηκε και το ρεκόρ της χαμηλότερης θερμοκρασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, για τον περασμένο χρόνο.

Στις 6 Ιανουαρίου του 2019, ανάμεσα στις κακοκαιρίες Σοφία και Τηλέμαχος, το θερμόμετρο στο Νέο Καύκασο της Φλώρινας, έδειξε 22,5 κάτω από μηδέν και ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία για την χώρα. Στο ίδιο σημείο σημειώθηκε και η χαμηλότερη τιμή βροχής 425 χιλιοστά μόλις.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Λάρισα, Φθιώτιδα, Άρτα, Άμφισσα, Αμαλιάδα, Μεσσηνία, Αργολίδα και Γαλαξίδι.

Οι 10 υψηλότερες θερμοκρασίες το 2019:

Χάλκη Λάρισας 41,9

Λάρισα 41,6

Θεολόγος Φθιώτιδας 41,4

Λευκοχώρι Φθιώτιδας 41,1

Άρτα 40,9

Άμφισσα 40,9

Αμαλιάδα 40,9

Αρφαρά Μεσσηνίας 40,7

Κρανίδσι Αργολίδας 40,7

Γαλαξίδι 40,6

Για άλλη μια φορά η Λάρισα στέφθηκε πρωταθλήτρια στις υψηλές θερμοκρασίες. Στις 8 Ιουλίου στην κοινότητα της Χάλκης, το θερμόμετρο έδειξε 41, 9 βαθμούς Κελσίου, ενώ την επόμενη μέρα μέσα στην πόλη ο υδράργυρος σκαρφάλωσε τους 41,6.

Είχαμε τρία θερμά επεισόδια μικρής διάρκειας, ένα στις αρχές Ιουλίου και δύο μέσα στον Αύγουστο, οπότε και καταγράφηκε την υψηλότερη θερμοκρασία στην Λάρισα, στους 42 βαθμούς. Όλο αυτό οφείλεται στην γεωγραφική θέση της Λάρισας καθώς και στο μικροκλίμα της περιοχής.

Υπερισχύει το δυτικό ρεύμα το οποίο καθώς κατέρχεται από τους ορεινούς όγκους, χάνει την υγρασία του και καθίσταται θερμός και ξηρός αέρας, με αποτέλεσμα να ανεβάζει σημαντικά την θερμοκρασία στην πόλη.

Οι μετεωρολόγοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου απέδωσαν ονόματα στις 13 κακοκαιρίες που επηρέασαν την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Διάβασε ακόμη:

Το 40% της Ελλάδας θα γίνει έρημος αν δεν προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή

Ενεργοί πολίτες της Κομοτηνής προστατεύουν τη φύση από την κλιματική αλλαγή

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα