Διήμερο φεστιβάλ φασολιού Καστοριάς και Πρεσπών προγραμματίζει για τον προσεχή Μάρτιο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο την ανάδειξη και την ποιοτική υπεροχή του προϊόντος και τη σύνδεση του με την τοπική παράδοση και κληρονομιά.

Ο στόχος του φεστιβάλ

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Άμπας, το φεστιβάλ θα έχει στόχο να προβάλει την παράδοση που έχουμε ως χώρα στα φασόλια και στα όσπρια γενικότερα, αλλά και ως κτηνοτροφικό και εδαφοβελτιωτικό φυτό, πλούσιο σε άζωτο. «τα ψυχανθή είναι μια καλλιέργεια που μπορεί να αντικαταστήσει τη σόγια με σημαντική ωφέλεια στο εθνικό εισόδημα», όπως τόνισε ο ίδιος.

Στόχος της αντιπεριφέρειας είναι το φεστιβάλ φασολιού να αποτελέσει έναν διαχρονικό θεσμό στη Δυτική Μακεδονία και να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, προγραμματίζονται δράσεις και για άλλες καλλιέργειες και προϊόντα της περιοχής.

Τι είπε ο κ. Άμπας για τα μελλοντικά σχέδια

«Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα δημιουργηθούν δράσεις για διάφορες καλλιέργειες, εκτός των φασολιών όπως για τα αμπέλια της περιοχής του Αμύνταιου, που πλησιάζει να γίνει ο πρώτος εξαγωγικός κλάδος στη Δ. Μακεδονία, αλλά και για τα τυροκομικά προϊόντα και τα αρωματικά φυτά. Σκοπός μας δεν είναι μόνον η συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού για την προβολή των προϊόντων μας, αλλά και η προβολή και ταύτιση τους με την ιστορία και την παράδοση του τόπου και της ανάδειξης τους σε αλυσίδα αξίας με ευρύτερα οφέλη».

Πηγή: ypaithros.gr

Διάβασε ακόμη: Ένα γευστικό κυνήγι τρούφας στην περιοχή των Μετεώρων

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα