Τον Απρίλιο του 2018 η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ Α.Ε.) ίδρυσε την «Κοινωνική Επισιτιστική Βοήθεια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» με διακριτικό τίτλο “Social Plate”. Ο άξονας της δράσης του έργου αφορά στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στη στήριξη κοινωνικών φορέων που έχουν τους ίδιους στόχους.

Το έργο του Social Plate

Κάθε μέρα, έμποροι της Κ.Α.Θ. Α.Ε παραδίδουν ποσότητες μη εμπορεύσιμων οπωροκηπευτικών στο “Social Plate” και υπό την εποπτεία του υπευθύνου ποιοτικού ελέγχου τα προϊόντα διαχωρίζονται σε κατάλληλα προς κατανάλωση και μη.

Κατόπιν με τη βοήθεια εθελοντών από τους φορείς που επωφελούνται από το πρόγραμμα ανασυσκευάζονται. Κοινωνικοί φορείς της περιφέρειας (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Συσσίτια Εκκλησιών, Συλλογικότητες κ.α.) συνεργαζόμενοι με το πρόγραμμα παραλαμβάνουν τα ανακτημένα προϊόντα και τα διανέμουν μαγειρεμένα ή μη, σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας. Έτσι, άστεγοι, άνεργοι, πρόσφυγες και όσοι χρειάζονται ένα πιάτο φαγητό, το έχουν χάρη στην εθελοντική συμμετοχή όλων αυτών των ανθρώπων που συνεργάζονται με το “Social Plate”.

Πρότυπο παράδειγμα στην ΕΕ

Σε 800 τόνους έφθασε η ποσότητα των φρούτων και λαχανικών, που έλαβε από 65 και πλέον εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης η ομάδα που “τρέχει” το έργο Social Plate της ΚΑΘ. Από αυτούς οι 500 τόνοι διατέθηκαν στους 90 δικαιούχους οργανισμούς και μοιράστηκαν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ ταυτόχρονα την ίδια στιγμή αποτράπηκε η κατάληξή τους σε οργανικό απόβλητο, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης στις 26 Νοεμβρίου που διοργάνωσε η ΚΑΘ σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo, υπό τίτλο «Όχι στην σπατάλη της τροφής» (γνωστό και ως food waste.

Στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση εξήραν τη σημασία του Social Plate και τόνισαν ότι αποτελεί ένα λαμπρό και πρότυπο παράδειγμα στην ΕΕ, αφού όπως επισήμαναν «ενώ το έργο ξεκίνησε να “τρέχει” στο πλαίσιο προγράμματος Interreg, με τη λήξη του, όχι μόνο δεν έπαψε να λειτουργεί, αλλά αναπτύσσεται κιόλας, αποκτώντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να το καταστήσουν απόλυτα βιώσιμο στο χρόνο».

Η πανδημία πολλαπλασίασε τις οικογένειες που έχουν ανάγκη

Στη διάρκεια της εκδήλωσης επισημάνθηκε ότι εν μέσω κορονοϊού πολλαπλασιάστηκαν οι «οικογένειες σε ανάγκη για τροφή» ενώ εκπρόσωποι των δικαιούχων οργανισμών του Social Plate, έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την έλλειψη μεταφορικών μέσων για παραλαβή της τροφής, απουσία θεσμικού πλαισίου για εθελοντές και θεσμικού πλαισίου για απόρριψη και διαχείριση τροφής.

Στην τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ, Αντώνης Μπούρης, επισήμανε ότι τη στιγμή που 820 εκατ. άνθρωποι στερούνται επαρκούς και κατάλληλης τροφής, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων έχει υπολογίσει την ετήσια απώλεια τροφίμων σε 1,3 δισ. τόνους. Σημείωσε ότι «το Social Plate θα συνεχίσει τη δράση του με αμείωτη ένταση, μέσω συνεργασιών και συνεργιών που αναπτύσσονται, αλλά και «με όχημα την ισχυρή θέλησής μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα».

Έκκληση για δυναμική συμμετοχή

Την ενεργότερη συμμετοχή των εμπόρων της ΚΑΘ, που σήμερα ανέρχονται σε 200, στην προσπάθεια που καταβάλλεται μέσω του Social Plate, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, καλώντας του φορείς της πόλης σε συνέργειες και συνεργασίες και τους ωφελούμενους οργανισμούς σε πιο δυναμική συμμετοχή σε θέματα διαλογής και συσκευασίας.

Στη σημασία της λαϊκής παιδείας και κατάρτισης για τη διάσωση της τροφής, αναφέρθηκε ο επισκέπτης καθηγητής Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Νικολάου, πρόεδρος του του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο. “UnivSSECoop” και συγχαίροντας την ΚΑΘ για τη συνέχιση του έργου, υπογράμμισε ότι «το Social Plate αποτελεί μια οριζόντια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και μια οικονομική δράση που στηρίζεται στο κοινωνικό αφήγημα». Μεταξύ άλλων, ζήτησε να μην παραχωρείται η γόνιμη γη στα φωτοβολταϊκά συστήματα και ανέφερε ότι στη διάρκεια της πανδημίας του κορονονοϊού «ο κόσμος κατάλαβε την αξία της ποιοτικής τροφής και για αυτό ενώ ο τζίρος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αυξήθηκε πέρυσι κατά 10% σε σχέση με το 2019, στο κοινωνικό καταναλωτικό συνεταιρισμό “Bios Coop”, αυτή ξεπέρασε το 20%».

«Θέμα μηνών είναι η σύσταση του Αγροδιατροφικού Συμβουλίου της πόλης», όπως γνωστοποίησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη που συμμετείχε στην εκδήλωση. Ο επικεφαλής του προγράμματος Circular Economy and IT Expert, GRFU, Δημήτριος Χωματίδης ,μίλησε για τη συμμετοχή του Social Plate στο Πράσινο Ταμείο. Η επιχορήγηση αφορά στις δράσεις κυκλικής οικονομίας και την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων τροφίμων στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-GREECE «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» με προϋπολογισμό συνολικού ποσού ύψους Euro 310.298. Η πρόταση της ΚΑΘ βαθμολογήθηκε με 94 στα 100, και ήταν πρώτη ανάμεσα σε τρία σχετικά προγράμματα.

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη τροφής και το νερό

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος και λέγοντας «η έλλειψη τροφής θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του μέλλοντος μαζί με τον νερό», εξέφρασε τη στήριξη της ΠΚΜ στο εγχείρημα του Social Plate.

Πληροφορίες ΑΠΕΜΠΕ και Social Plate

Διάβασε ακόμη: Νερό σε πλαστικό μπουκάλι: είναι υγιές; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα