Ένα θέμα που αναμφισβήτητα μας αφορά όλους και κάθε μέρα περισσότερο, είναι αν “το νερό σε πλαστικό μπουκάλι είναι υγιές και ασφαλές”.

Ας χωρίσουμε τους προβληματισμούς μας σε δύο μέρη:

  1. Είναι υγιές για τον οργανισμό μου;
  2. Είναι υγιές για το περιβάλλον στο οποίο φιλοξενούμαι, τρώω, αναπνέω, κοιμάμαι;

Περίπου 60 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερού καταλήγουν στις χωματερές καθημερινά. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, αλλά οι κίνδυνοι αφορούν και την ανθρώπινη υγεία με πολλές επιβλαβείς συνέπειες.

Νερό σε πλαστικό μπουκάλι και θερμότητα

Είναι γνωστό πως πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού την ημέρα για να παραμένουμε ενυδατωμένοι και υγιείς. Πράγμα που σημαίνει πως πολλοί από εμάς, συχνά κουβαλάμε μαζί μας ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερό, στο χέρι, την τσάντα, το αυτοκίνητο, και οπωσδήποτε στην παραλία. Το οποίο μπουκαλάκι συχνά το επαναχρησιμοποιούμε ή το αφήνουμε σε ζεστό χώρο ή εκτεθειμένο στον ήλιο.

Η θερμότητα κάνει τα τοξικά χημικά από το πλαστικό να απελευθερωθούν 

Αυτό σημαίνει πως πίνοντας νερό από ένα μπουκάλι που βρίσκεται για ώρα σε ζεστό χώρο (π.χ. αμάξι) ή στον ήλιο (π.χ. παραλία), πίνουμε χημικές και τοξικές ουσίες. Επιπλέον, υπάρχουν πιθανότητες το νερό να περιέχει μόλυβδο, χλώριο, βακτήρια και εντομοκτόνα, που είναι εξίσου τοξικά για την υγεία μας.

Μια έρευνα από το University of Michigan αποκάλυψε ότι οι καταναλωτές δαπανούν 300 φορές το κόστος του νερού της βρύσης για να πιουν εμφιαλωμένο νερό. Μάλιστα, οι ΗΠΑ αποτελούν τον Νούμερο 1 καταναλωτή εμφιαλωμένου νερού στον πλανήτη, καταναλώνοντας περίπου 61,4 δισεκατομμύρια λίτρα το χρόνο.

Νερό σε πλαστικό μπουκάλι και ανθρώπινη υγεία

Το 2012, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΑΟΦ) απαγόρευσε το bisphenol-A ή αλλιώς BPA από τις συσκευασίες για τις παιδικές τροφές. Το ΒΡΑ -Δισφαινόλη Α- είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται μέσα στο πλαστικό για να πάρει ιδιότητες, όπως την ανθεκτικότητα. Κάτω όμως από κάποιες συνθήκες, όπως η υψηλή θερμοκρασία και η συνεχής χρήση του, αυτή η ουσία εισχωρεί στο περιεχόμενο του και έπειτα στον οργανισμό με αποτέλεσμα να είναι τοξική και επιβλαβής για την υγεία.

Οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού σύντομα ακολούθησαν το ίδιο παράδειγμα. Παρά την απαγόρευση και τον περιορισμό της χρήσης, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεθούν χημικές ουσίες στα πλαστικά μπουκάλια, ακόμη και με BPA free.

Μετά από αξιολόγηση 18 εμφιαλωμένων προϊόντων, μια έρευνα αποκάλυψε ότι βρήκε σχεδόν 25.000 χημικές ουσίες στο νερό. Ανάμεσα σε αυτές, συγκαταλέγονται και μερικές που διαταράσσουν την ενδοκρίνη και κατ’ επέκταση επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Ενδοκρινείς ονομάζονται οι αδένες των οποίων οι ορμόνες εκκρίνονται κατ’ ευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος (π.χ. θυροειδής αδένας).

Επιπλέον, ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων σε έλεγχο του εμφιαλωμένου νερού για E. coli, διαπίστωσε ότι δείγματα νερού περιείχαν μούχλα, βενζόλιο, μικρόβια και σε μερικές περιπτώσεις αρσενικό.

Το χειρότερο είναι πως ακόμη και οι μικρότερες ποσότητες όλες αυτών των ουσιών, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον οργανισμό και να εμφανίσουν παθήσεις με το πέρασμα του χρόνου. Το θλιβερό είναι πως το ένα τέταρτο του νερού βρύσης δεν είναι πόσιμο καθώς δεν πληροί τις ανάλογες προδιαγραφές.

Μια πρόσφατη έρευνα από το State University of New York δείχνει ότι υπάρχουν υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών στο εμφιαλωμένο νερό, ειδικά σε δημοφιλείς μάρκες. Τα μικροπλαστικά είναι μικρά απομειναρια πλαστικού μικρότερα από 5 χιλιοστά και εντοπίζονται στο 93% των πλαστικών μπουκαλιών. Παρόλο που ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την υγεία σου, εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Οι επιπτώσεις των πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον

Το περιβάλλον μας φιλοξενεί. Σε αυτό τρώμε, αναπνέουμε και κοιμόμαστε. Το θέλουμε καθαρό και υγιές.

Τα πλαστικά μιας χρήσης αποτελούν έναν καθοριστικό παράγοντα στην μόλυνση και σε άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Συνήθως, ένα μπουκάλι νερό μιας χρήσης καταλήγει στη χωματερή, όπου η αποσύνθεσή σου απαιτεί μέχρι και 1.000 χρόνια, αν όχι περισσότερο. Τα περισσότερα πλαστικά δεν ανακυκλώνονται με επιτυχία. Σύμφωνα με έρευνες μόνο το 5% ανακυκλώνεται, το 40% στέλνεται σε χωματερές και το ένα τρίτο καταλήγει πίσω στο περιβάλλον και ειδικά στις θάλασσες.

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι κάτοικοι των ΗΠΑ αγοράζουν πάνω από μισό εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια την εβδομάδα. Από τα 25 εκατομμύρια μπουκάλια νερό ετησίως, μόνο το 12% ανακυκλώνεται.

Επίσης, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, ο ωκεανός θα περιέχει περισσότερο πλαστικό από ό,τι ψάρια!!! Πόσο θλιβερό αυτό;

Ένα μήνυμα – σύνθημα: Ο γνωστός σε όλους μας Γλάρος, μας προτρέπει να προστατέψουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, λέγοντας «ΟΧΙ σκουπίδια, ΟΧΙ πλαστικά στις θάλασσες και τις ακτές μας», στοχεύοντας στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας όλων μας. Δες εδώ το σχετικό άρθρο: «ΟΧΙ σκουπίδια, ΟΧΙ πλαστικά σε θάλασσες και ακτές»

20+1 πράγματα που δεν ξέρεις αλλά θέλεις να μάθεις

Εναλλακτικές κατανάλωσης νερού και ενυδάτωσης αντί του εμφιαλωμένου μπουκαλιού

Οπωσδήποτε δεν είναι μονόδρομος το νερό σε εμφιαλωμένο μπουκάλι. Μπορούμε να:

  • Πίνουμε νερό από την βρύση, αλλά μόνο όταν είναι ασφαλές ανάλογα με την τοποθεσία. Αλλιώς, η ιδανική λύση είναι το φίλτρου νερού στη βρύση.
  • Αποθηκεύσουμε νερό για το ψυγείο σε γυάλινα δοχεία.
  • Προμηθευτούμε με τα φορητά επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια (παγούρι, θερμός), τα οποία μάλιστα κρατούν ζεστό ή δροσερό το περιεχόμενο τους.
  • Εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με τροφές που είναι πλούσιες σε νερό. Κάτι τέτοιο, μόνο οφέλη θα έχει για την υγεία μας.
  • Φτιάχνουμε δροσιστικούς χυμούς και smoothies από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

#ΖουμεΥγιεινα

Πληροφορίες για τις έρευνες πήρα από το thriveglobal.gr

Δες ακόμη: Πλαστικά έχει καταπιεί πάνω από το 70% θαλάσσιων χελωνών του “ΑΡΧΕΛΩΝ”

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα