Οι επιπτώσεις που έφερε στην οικονομία η επιδημία του κορονοϊού είναι τεράστιες. Φτάνει να αναλογιστούμε την έλλειψη που υπάρχει σε μάσκες, αντισηπτικά και υγρά μαντηλάκια.

Για «οικονομικό τσουνάμι» έκανε λόγο στη διάρκεια συνάντησης του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση με εκπροσώπους της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Goldair Καλλίνικος Καλλίνικος.

Αν και, όπως σημείωσε, δεν καταγράφονται συγκεκριμένες ελλείψεις, αλλά μερικές ολιγοήμερες καθυστερήσεις που αναμένεται να ενταθούν όσο εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Ευρώπη, εντούτοις, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία θα είναι σημαντικές.

Σε συνάντηση του υφυπουργού νωρίτερα το πρωί με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των φαρμακαποθηκάριων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι επιβεβαιώνονται ανατιμήσεις σε μάσκες και αντισηπτικά υγρά και από τους ελέγχους του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τις αρμόδιες αρχές να έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τις συγκεκριμένες αγορές για να αποτραπούν πρακτικές αισχροκέρδειας.

Ο ίδιος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι από την επόμενη εβδομάδα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στα αντισηπτικά υγρά, ενώ για τις μάσκες οι οποίες είναι κατά βάση εισαγόμενες, εκτιμήθηκε ότι θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, ο κλάδος ζήτησε τον μηδενισμό του ΦΠΑ, ενώ προτείνει να αρχίσουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί να παράγουν στα εργαστήρια τους αντισηπτικά υγρά, καθώς διαθέτουν τη γνώση, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στη συγκεκριμένη αγορά.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη πρώτης ύλης και συγκεκριμένα της αλκοόλης, τονίζοντας, ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τους χονδρέμπορους για να ξεπεραστεί.

Αν υπάρξει αλκοόλη, τότε το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα, ανέφερε ο ίδιος, ζητώντας να υλοποιηθεί η υπόσχεση της ΑΑΔΕ για τη διάθεση της κατασχεμένης αλκοόλης που προορίζονταν για την παραγωγή παράνομων ποτών.

Ο ίδιος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις ιατρικές μάσκες, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να σταθμιστεί πότε θα επιλυθεί το προβλημάτων ελλείψεων, δεδομένου ότι είναι εισαγόμενες. Μάλιστα, συστήνει στους πολίτες να μην κάνουν χρήση μασκών, εάν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Αναφορικά με το θέμα των ανατιμήσεων, σημείωσε ότι δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί, αλλά οι προμηθευτές που έχουν αυξήσει τις τιμές, σημειώνοντας ότι στις κωνικές μάσκες οι οποίες είναι διαθέσιμες, η τιμή αγοράς από τους προμηθευτές έχει αυξηθεί κατά 200% και συγκεκριμένα από τα 30 λεπτά στα 90 το τεμάχιο.

Πηγή: ypaithros.gr

Διάβασε ακόμη: Προειδοποίηση του ECDC: Αυξάνεται ο κίνδυνος να καταρρεύσει το σύστημα υγείας στην ΕΕ

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα