«Η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει για χρόνια από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού και θα περάσει πολύς καιρός μέχρις ότου καταφέρει να ανακάμψει», προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Τι είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία σε συνέντευξή του στο BBC

«Το οικονομικό σοκ είναι ήδη μεγαλύτερο από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι “ευσεβείς πόθοι” να πιστεύει κανείς ότι οι χώρες θα επανακάμψουν γρήγορα».

O Οργανισμός έχει καλέσει τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις οικονομίες και να διασφαλίσουν ταχύτητα στη διαδικασία ελέγχων και θεραπείας του κορωνοϊού.

«Η πρόσφατη προειδοποίηση ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιβραδύνει στο 1,5% τους ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης φαντάζει πλέον ιδιαίτερα αισιόδοξη».

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα είναι ορατές για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο κ. Γκουρία, προβλέποντας ότι πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες θα εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους μήνες.

Η παγκόσμια οικονομία ανά τον κόσμο θα λάβει μία πρώτη γεύση για τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία αυτή την εβδομάδα, καθώς θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα και τις υπηρεσίες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι νέες συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών, αν και το τελευταίο διάστημα μας έχουν συνηθίσει σε εκτός προγράμματος δυναμικές αποφάσεις. Η Τράπεζα της Αγγλίας, που ήδη μείωσε το βασικό επιτόκιο αιφνιδίως δύο φορές αυτόν τον μήνα, συνεδριάζει εκ νέου. Νομισματικές αποφάσεις περιμένουμε επίσης από την Ουγγαρία, την Κολομβία και τη Νιγηρία.

Οι απώλειες σε θέσεις εργασίας

Οι κεντρικές τράπεζες όμως μπορούν μόνο να διασφαλίσουν ότι δεν θα έχουμε μία κρίση ρευστότητας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τα δημοσιονομικά μέτρα και κυρίως εκείνα για την προστασία της απασχόλησης στους κλάδους που πλήττονται καίρια. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας έχει προειδοποιήσει για απώλεια  έως και 24,7 εκατ. θέσεων εργασίας. Στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09 χάθηκαν περίπου 22 εκατ. θέσεις εργασίας. Στο καλό σενάριο στο οποίο θα υπάρξει άμεση, ισχυρή δράση από τις κυβερνήσεις, οι απώλειες θα περιοριστούν στα 5,3 εκατομμύρια θέσεις.

«Οι επιπτώσεις θα είναι ευρύτατες ωθώντας εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία, την υποαπασχόληση και την εργασιακή φτώχεια» διαμηνύει ο ILO και προτείνει αποφασιστικά και δη συντονισμένα μέσα, για να αποφευχθεί μία κρίση ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη που βίωσε η παγκόσμια οικονομία πριν από 12 χρόνια.

Δεν έχουμε πια να κάνουμε μόνο με μία παγκόσμια κρίση υγείας. Είναι μία κρίση για την αγορά εργασίας, που χρήζει παγκόσμιας απάντησης.

Η Ελληνική Οικονομία

Μάχη με τον χρόνο δίνει η ελληνική κυβέρνηση και στο μέτωπο της οικονομίας. Στόχος είναι να επιβληθούν εγκαίρως μέτρα που θα προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, ενώ θα πρέπει να αποφασιστεί η απαιτούμενη πρόνοια για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Τα τρία πακέτα μέτρων στήριξης που έχει ήδη ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο, είναι μόνο τα τρία πρώτα βήματα από ένα μαραθώνιο που έχει μπροστά της η Ελληνική οικονομία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να έχει εικόνα για το ποιες θα είναι τελικά οι συνολικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού. Με αυτό ως δεδομένο τα συναρμόδια υπουργεία κινούνται βήμα βήμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που προκύπτουν. Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτοι υπολογισμοί είχαν γίνει για περίπου 250.000 εργαζόμενους που θα αναγκαζόντουσαν να μείνουν χωρίς δουλειά και ο αριθμός ήδη έχει φτάσει τις 440.000 επιχειρήσεις και τουλάχιστον 1 εκατομμύριο εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την κρίση.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των δημοσιονομικών στοιχείων και εισηγείται μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν. Η κυβέρνηση ήδη έχει στείλει τις προτάσεις της στην Κομισιόν, προκειμένου να επιλεχθούν τα εργαλεία, αλλά και οι κλάδοι της οικονομίας στους οποίους θα κατευθυνθούν τα περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το ποσό το οποίο σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα αντλήσει από το ειδικό Ευρωπαϊκό Ταμείο που δημιούργησε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ποιοι κλάδοι πλήττονται ιδιαίτερα

Ενδεικτικές για την κρισιμότητα της κατάστασης είναι οι εκτιμήσεις των φορέων και των εκπροσώπων σημαντικών κλάδων της Ελληνικής Οικονομίας. Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι για τον τουρισμό, το εμπόριο και τη ναυτιλία ξεκινά μια φάση συρρίκνωσης, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει μεγάλη ανάσχεση στον ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Μεγάλο κίνδυνο ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο κλάδος των εξαγωγών. Ήδη ο κλάδος πλήττεται από το κλείσιμο των συνόρων με την Ιταλία, αγορά που καλύπτει το 10% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών. Πρόβλημα αποτελεί και το κλείσιμο των συνόρων με την Βουλγαρία η οποία αποτελεί κορυφαίο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών αλλά και βασική δίοδος για την διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα βέβαια γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς τα σύνορα κλείνουν με όλες τις χώρες και το εμπόριο παραλύει.

Ο συνήθης ύποπτος να υποστεί τεράστιες απώλειες από την εξάπλωση του κορονοϊού είναι ο τουρισμός. Ο κλάδος έχει ήδη πληγεί από ακυρώσεις εξαιτίας του φόβου, αλλά και των δυσκολιών που υπάρχουν στην μετακίνηση των τουριστών.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει ήδη και ο κλάδος της μαζικής εστίασης, με τα μαγαζιά να μπαίνουν στην δεύτερη εβδομάδα υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας.

Οι αρμόδιοι φορείς ήδη έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν.

Πηγή: naftemporiki.gr, HUFFPOST, BB

Διάβασε ακόμη:

Ελληνικά ξενοδοχεία: Στα 522 εκατ. ευρώ οι απώλειες από ακυρώσεις μέχρι στιγμής

Οι επιπτώσεις στην οικονομία από τον κορονοϊό

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα