Σαν σήμερα 18 Δεκεμβρίου

Γιορτάζουν: Αβραάμ, Σεβαστιανός, Σεβαστιανή, Σεβαστός, Σεβαστή, Φλώρος, Φλώρα.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές για σήμερα:

Ημέρα της Αραβικής Γλώσσας. Η ημέρα καθιερώθηκε από την UNESCO το 2010, με στόχο να τιμηθεί η αραβική γλώσσα, η οποία είναι και μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, καθώς στις 18 Δεκεμβρίου 1973 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε ότι η Αραβική θα είναι μία από τις επίσημες γλώσσες του διεθνούς οργανισμού.

Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών. Η ημέρα ανακηρύχτηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, με σκοπό να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη.

Υπολογίζεται ότι το 4,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 258 εκατομμύρια ψυχές, ζουν εκτός της πατρίδας τους

Εθνική Εορτή του Κατάρ. Το Εμιράτο του Κόλπου γιορτάζει την ίδρυση του από τον σεΐχη Τζάσεμ μπιν Μοχάμεντ Αλ Θάνι στις 18 Δεκεμβρίου 1878 και την εθνική ανεξαρτησία του στις 3 Σεπτεμβρίου 1971.

Εθνική Ημέρα Χοιρινού Γάλακτος στις ΗΠΑ.

Τι έγινε σαν σήμερα:

1803:

Εξήντα Σουλιώτισσες χορεύουν τον «χορό του Ζαλόγγου» και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους. Η κίνηση τους έμεινε στην ιστορία, για τις δυνατές και ηρωικές γυναίκες που δεν επέτρεψαν να ατιμαστούν και να υποταχθούν στον εχθρό.

1829:

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει την πρώτη Εκκλησιαστική Σχολή στην Ελλάδα.

1849:

Ο Γουίλιαμ Μποντ λαμβάνει την πρώτη φωτογραφία της Σελήνης μέσω τηλεσκοπίου.

1865:

Καταργείται η δουλεία στις ΗΠΑ.

1901:

Το πρώτο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκο Ντινάν.

1917:

Η Αμερικανική Γερουσία και η Βουλή εγκρίνουν την ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, η οποία ξεκινά το 1920 έως το 1933.

1944:

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde».

1958:

Ένα μαγνητοφωνημένο χριστουγεννιάτικο μήνυμα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Αϊζενχάουερ, μεταδίδεται για πρώτη φορά από το Διάστημα.

1964:

Κάνει την πρεμιέρα της η σειρά κινουμένων σχεδίων «Ροζ Πάνθηρας»

1968:

Κατεδαφίζεται μετά από 98 χρόνια ζωής το ιστορικό «ρολόι» του Πειραιά, έπειτα από σχετική πρόταση του χουντικού δημάρχου, Αριστείδη Σκυλίτση και από ψήφο του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

2002:

Η ευρωπαϊκή διαστημική εταιρία “Arianespace” καταφέρνει, μετά από αποτυχημένη προσπάθεια, να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο στο Διάστημα.

2007:

Σπάνιο αντίτυπο της «Μάγκνα Κάρτα» πωλείται σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, έναντι 21 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι αγγλικός καταστατικός χάρτης, που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

2007:

Για πρώτη φορά στα επιστημονικά χρονικά, καταγράφηκε από διαστημικά τηλεσκόπια μια μαύρη τρύπα να καταδυναστεύει γειτονικό γαλαξία.

2008:

Ανακαλύφτηκε σε γαλαξία, το πιο μακρινό νερό που έχει βρεθεί ποτέ στο Διάστημα.

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα

Σαν σήμερα – 17 Δεκεμβρίου