Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day), θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στόχος της Ημέρας είναι να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Ιστορική αναδρομή

Η Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας γιορτάστηκε πρώτη φορά πολύ νωρίτερα, στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό αμφισβητείται σήμερα από μερίδα αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος.

Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποίας από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Δες εδώ όλο το αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Παγκόσμια Εβδομάδα κατά του Γλαυκώματος, η οποία καθιερώθηκε το 2010 από την Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος (WGA). Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας (8 – 14 Μαρτίου 2020), κορυφαίοι οφθαλμίατροι απ’ όλο τον κόσμο επιδιώκουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση, αναφορικά με τις συνέπειες της μειωμένης όρασης ως αποτέλεσμα του γλαυκώματος και της επίδρασής του στην καθημερινή ζωή των ασθενών.

Το γλαύκωμα είναι ασθένεια του ματιού, που προσβάλλει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση. Έχει υπολογισθεί ότι γύρω στους 250.000 Έλληνες πάσχουν από γλαύκωμα, οι μισοί από τους οποίους δεν το γνωρίζουν.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών με γλαύκωμα πλήττεται σοβαρά, καθώς έχουν μειωμένη ικανότητα στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους. Αν η διάγνωση γίνει στα πρώιμα στάδια, είναι πιο εύκολη η αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

Γιορτάζουν: Ερμής, Θεοφύλακτος, Θεοφύλακτη, Ορθόδοξος, Ορθοδοξία, Ορθούλα.

Τι έγινε σαν σήμερα;

1817:

Ιδρύεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

1904:

Εγκαινιάζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Λαρίσης στην Αθήνα.

1910:

Η γαλλίδα αεροπόρος Ρειμόντ ντε Λαρός γίνεται η πρώτη γυναίκα στον κόσμο με άδεια πιλότου.

1911:

Καθιερώνεται στην Κοπεγχάγη η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έπειτα από πρόταση της γερμανίδας σοσιαλίστριας Κλάρα Τσέτκιν.

1917:

Οι Ρωσίδες τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας με πορεία στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης. Η πορεία σηματοδοτεί την αρχή της Φεβρουριανής Επανάστασης.

1924:

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Η Ναυτεμπορική».

1941:

Ο Γεώργιος Βλάχος δημοσιεύει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ανοιχτή επιστολή προς τον Αδόλφο Χίτλερ.

1944:

Τελειώνει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη.

1950:

Τίθεται σε παραγωγή το θρυλικό βανάκι της Φολκσβγάγκεν.

1970:

Αποτυγχάνει δολοφονική απόπειρα κατά του αρχιεπισκόπου Μακάριου, ο οποίος βρίσκεται σε ελικόπτερο που μόλις έχει απογειωθεί. Οι δράστες ανήκουν στο χώρο των σκληροπυρηνικών ενωτικών του «Εθνικού Μετώπου».

1971:

Ο Μοχάμεντ Άλι κερδίζει τον Τζο Φρέιζερ στην πυγμαχική συνάντηση που έμεινε γνωστή ως «η αναμέτρηση του αιώνα».

1979:

Η ολλανδική εταιρεία Philips παρουσιάζει το πρώτο CD.

2007:

Ψηφίζεται ο νόμος – πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Κατά τη διάρκεια πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, ξεσπούν επεισόδια, που κορυφώνονται με το κάψιμο της σκοπιάς στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 7 Μαρτίου: Τα Δωδεκάνησα είναι ελληνικά

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα